Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje Stalino mirties metines paženklino skandalas dėl istorinės knygos

Rusijos komunistai ketvirtadienį minėjo 56-ąsias Josifo Stalino mirties metines, o šią sukaktį paženklino tarptautinis skandalas, kilęs Rusijos leidėjams atsisakius spausdinti britų autoriaus knygą apie represijas, kurias vykdė šis vienas kruviniausių žmonijos istorijoje diktatorių.
Stalino portretas
Stalino portretas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Britų istorikas Orlando Figesas šią savaitę pranešė, kad Rusijos leidėjai atsisakė spausdinti jo knygos „Informatoriai: privatus gyvenimas Stalino Rusijoje“ vertimą į rusų kalbą dėl „politinio spaudimo“ ir Kremliaus remiamų pastangų reabilituoti Sovietų Sąjungos diktatorių.

Rusijoje veikiantys žmogaus teisių aktyvistai pastaraisiais metais reiškė nerimą dėl mėginimų sugrąžinti gerą vardą J.Stalinui, kurį Rusijoje daugelis laiko didvyriu, nugalėjusiu fašizmą per Antrąjį pasaulinį karą. Istorikai šį politikos lyderį kaltina dėl prievartinės kolektyvizacijos ir teroro, kai žuvo milijonai žmonių.

O.Figeso dramatiškas pareiškimas nuskambėjo po Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovo Sergejaus Šoigu pasiūlymo priimti įstatymą, pagal kurį už Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare neigimą grėstų baudžiamoji atsakomybė.

O.Figeso knygą planavusi išleisti leidykla „Atticus“ nesutiko su jo pareiškimu, sakydama, jog dėl dabartinės ekonomikos krizės Rusijoje tiesiog neapsimoka leisti tokios plačios apimties ir sudėtingos knygos.

Leidyklos ryšių su visuomene atstovė Natalija Lemegova britų istoriko darbą pavadino „labai rimta knyga, reikalaujančia intensyvaus darbo archyvuose ir didelių finansinių lėšų“.

„Dabartinės finansų krizės sąlygomis šito negalime padaryti, o O.Figeso knygą taip pat numatoma išleisti ateityje“, – atstovė sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Tačiau O.Figesas, kuris yra Londono universiteto Birkbeko koledžo istorijos profesorius ir keleto labai populiarių knygų apie Rusiją autorius, sakė, kad sprendimas neišleisti jo knygos buvo priimtas iš dalies dėl ekonominių, tačiau labiausiai dėl politinių priežasčių.

„Aš, kaip ir mano draugai Rusijoje, įtariu, kad tikroji priežastis yra politinė. Mano knygoje atskleidžiama istorija neparanki dabartiniam Rusijos režimui“, – sakoma istoriko interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

„Kremlius aktyviai siekė J.Stalino reabilitacijos. Jis nori, kad rusai didžiuotųsi sovietinio laikotarpio istorija ir kad jų neslėgtų kaustantis kaltės jausmas dėl Stalino epochos represijų“, – pridūrė O.Figesas.

Jo knygoje pateikiama stalininių represijų kronika, atskleidžiama remiantis dešimčių tos epochos liudininkais tapusių eilinių Sovietų Sąjungos piliečių pasakojimais, dažnai cituojant originalią medžiagą, kurią sukaupė Rusijoje veikianti žmogaus teisių organizacija „Memorial“.

„Memorial“ stojo į nelengvą kovą, siekdama, kad būtų pripažinta nuo represijų Sovietų Sąjungoje ir šiuolaikinėje nukentėjusių asmenų skriaudos. Praeitų metų gruodį šios organizacijos būstinėje valdžios pareigūnai surengė reidą ir konfiskavo visus su Sovietų Sąjungoje vykdytu teroru susijusius dokumentus.

Tačiau „Memorial“ tarybos pirmininkas Arsenijus Roginskis taip pat suabejojo O.Figeso pareiškimais, kad jo knygą atsisakyta leisti dėl politinių priežasčių.

„Rusijos leidyklos dėl ekonomikos krizės atsidūrė sunkioje padėtyje. Žmonės perka mažiau knygų. Jie neturi pinigų“, – A.Roginskis sakė naujienų agentūrai AFP telefonu duotame interviu.

Gruzijoje gimęs J.Stalinas, kuris mirė 1953-iųjų kovo 5 dieną, praėjusių metų pabaigoje Rusijos valstybinės televizijos surengtoje apklausoje buvo išrinktas trečiuoju „svarbiausiu didvyriu Rusijos istorijoje“.

Minėdami J.Stalino mirties metines Rusijos komunistų partijos lyderiai ketvirtadienį padėjo vainikų prie generalisimo kapo Kremliaus sienoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius