-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijoje suimtas P.Whelanas: JAV šnipas ar į vestuves Maskvoje išsiruošęs vyrukas?

Rusijos pareigūnų teigimu, praėjusią savaitę Maskvoje sulaikytas buvęs JAV karinio jūrų laivyno pėstininkas Paulas Whelanas šioje šalyje lankėsi kaip šnipas. Tačiau buvę amerikiečių žvalgybininkai tikina, kad P.Whelano areštas visiškai neprimena šnipų istorijos, o panašių situacijų būta ir praeityje – taip rusai siekė apsimainymo kaliniais, rašo „The Washington Post“.
Paulas Whelanas
Paulas Whelanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis JAV kariuomenės informacija, P.Whelanas 2008 metais iš karinio jūrų laivyno buvo atleistas už netinkamą elgesį. Šiuo metu jis vadovauja saugumo skyriui Mičigane įsikūrusioje automobilių dalis tiekiančioje įmonėje „BorgWarner“.

Ph.Walesas atsakingas už kompanijos patalpų ir darbuotojų saugumą tiek padaliniuose JAV, tiek užsienyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Federalinės saugumo tarnybos būstinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Federalinės saugumo tarnybos būstinė

Gruodžio 31 dieną paaiškėjo, kad P.Whelaną sulaikė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST), jam ketvirtadienį pareikšti kaltinimai šnipinėjimu. Jei tai pasirodytų esant tiesa, P.Whelanui grėstų iki 20 metų kalėjimo.

P.Whelano šeima tikina, kad P.Whelanas į Maskvą išvyko dalyvauti vestuvėse – čia jo draugas vedė rusę.

Nepanašus į šnipą

Pasak buvusio Centrinės žvalgybos tarnybos (CŽV) pareigūno Johno Sipherio, P.Whelano biografijoje nėra nieko, kas galėtų sufleruoti, jog jis – šnipas.

J.Sipheris „The Washington Post“ teigė, kad Rusija turi „neįtikėtinai tvirtą ir talentingą kontržvalgybos tarnybą“, o pačios JAV puikiai supranta subtilius Rusijos šnipinėjimo metodus.

J.Sipheris: „Maskvoje mes šnipinėjimo operacijas vykdome labai, labai atsargiai, labai smulkmeniškai. Mes nesiunčiame atsitiktinių amerikiečių be diplomatinio imuniteto rinkti ne itin svarbią informaciją.“

„Maskvoje mes šnipinėjimo operacijas vykdome labai, labai atsargiai, labai smulkmeniškai. Mes nesiunčiame atsitiktinių amerikiečių be diplomatinio imuniteto rinkti ne itin svarbią informaciją“, – sakė J.Sipheris.

„The Washington Post“ rašo, kad J.Sipherio, kaip už kompanijos saugumą atsakingo asmens, pareigos dėmesį tik pritrauktų, o ne padėtų jo išvengti.

„Šnipinėdamas nesinaudotum saugumo eksperto priedanga“, – teigė buvęs JAV žvalgybininkas ir Tarptautinio šnipų muziejaus Vašingtone vykdantysis direktorius Chrisas Costa.

Pasak J.Sipherio, ši istorija aiškiai skiriasi nuo 2013-ųjų įvykių, kai Rusijoje buvo sulaikytas amerikiečių diplomatas Ryanas C.Fogle'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas C.Fogle'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas C.Fogle'as

Tuomet Rusijos pareigūnai apkaltino jį darbu CŽV ir bandymu užverbuoti rusų agentą šnipinėti JAV.

Rusija tuomet tikino, kad R.C.Fogle'as buvo sučiuptas su perukais, akiniais nuo saulės, mažu peiliu ir kitais įtarimą keliančiais daiktais. Esą jis taip pat turėjo 130 tūkst. dolerių (114,29 tūkst. eur) grynais ir rusiškai parašytą laišką, siūlantį milijoną dolerių (879,2 tūkst. eurų) per metus už nuoseklų informacijos tiekimą.

Anot J.Sipherio, geriau P.Whelano istoriją lyginti su 1986-ųjų amerikiečių žurnalisto Nicholo Daniloffo areštu.

Pastarasis buvo sulaikytas Maskvoje neilgai trukus po to, kai JAV pareigūnai Niujorke areštavo sovietų fiziką Genadijų Zacharovą pareiškę jam kaltinimus šnipinėjimu.

Galiausiai įvyko apsikeitimas kaliniais – N.Daniloffas, mainais už G.Zacharovo išlaisvinimą, buvo grąžintas JAV.

Kokių panašumų tai turi su šių dienų įvykiais?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina

P.Whelanas suimtas neilgai trukus po to, kai rusė Marija Butina prisipažino mėginusi infiltruotis į įtakingą Nacionalinę šaulių asociaciją (NRA) ir perduoti vienam Rusijos vyriausybės pareigūnui žvalgybos duomenų apie Amerikos politikus.

Todėl spėjama, kad Rusija suėmė P.Whelaną siekdama dar vieno apsikeitimo kaliniais.

Įdomu, kad ir P.Whelano advokatas Vladimiras Žerebenkovas, bendraudamas su žiniasklaida, pareiškė, jog jam būtų priimtini tokie mainai, ir pridūrė: „Tai ilgas procesas. Aš pats viliuosi, kad galime išgelbėti ir parvežti namo vieną rusišką sielą.“

Su P.Whelano istorija susipažinęs asmuo teigė, kad N.Daniloffo atveju „sovietai norėjo iškeisti menkos vertės asmenį į didelės vertės asmenį, todėl nenustebčiau, kad jie bandytų taip pat elgtis ir šioje situacijoje“.

Ne pirmas kartas Rusijoje

Anksčiau šią savaitę P.Whelano brolis dvynys Davidas tikino „neįsivaizduojantis, kad jis galėjo padaryti ką nors, kas pažeistų Rusijos įstatymus“.

P.Whelano pažįstamų teigimu, pastaraisiais metais jis kelis kartus lankėsi Rusijoje. Jie P.Whelaną apibūdino kaip linksmą vyruką, nuoširdžiai besidomintį Rusija. Esą jis, naudodamasis kalbas išmokti padedančiais tinklalapiais, pramoko rusiškai.

„Facebook“ nuotr./Socialinis tinklas „vKontakte”
„Facebook“ nuotr./Socialinis tinklas „vKontakte”

„The Washington Post“ rašo, kad P.Whelanas turi profilį beveik vien rusakalbių naudojamame socialiniame tinkle „VKontakte“. Laikraštis atkreipia dėmesį, kad, atsižvelgiant į faktą, jog P.Whelanas niekada nedirbo ir negyveno Rusijoje, tokios anketos turėjimas yra kiek neįprastas.

Jo paskyra turi daugiau nei 60 draugų. Pastaruosius devynerius metus jo paviešinti įrašai varijuoja nuo apmąstymų apie gyvenimą iki politinių pareiškimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Viename įraše jis pavadino buvusį prezidentą Baracką Obamą „mulkiu“, prieš prezidento Donaldo Trumpo inauguraciją jis rašė „DIEVE SAUGOK PREZIDENTĄ TRUMPĄ“.

P.Whelanas taip pat ragino iš Nacionalinės saugumo tarnybos slaptą informaciją nutekinusį Edwardą Snowdeną išsiųsti į gulagą.

Pasak vieno iš P.Whelano internetinių draugų, jis mėgo kalbėti apie tarnybą kariniame jūrų laivyne ir Mičigane gyvenančią šeimą.

„Nemanau, kad Paulas dirba šnipu ar kažką panašaus. Jis tiesiog nori keliauti“, – teigė rusas iš Žemutinio Naugardo miesto.

Ch.Costa įspėjo, kad sudėtinga spekuliuoti, ar P.Whelanas pasakė ar padarė ką nors tokio, dėl ko galėjo būti palaikytas grėsme Rusijos pareigūnams.

Ch.Costa: „Bet kuris amerikietis bet kuriuo metu keliaudamas į užsienį gali pasakyti ką nors tokio, kas gali būti interpretuojama kaip nejautru ar saugumo pažeidimas, ar pasakyti ką nors, kas visada gali būti panaudota kaip pretekstas areštui.“

„Bet kuris amerikietis bet kuriuo metu keliaudamas į užsienį gali pasakyti ką nors tokio, kas gali būti interpretuojama kaip nejautru ar saugumo pažeidimas, ar pasakyti ką nors, kas visada gali būti panaudota kaip pretekstas areštui“, – sakė Ch.Costa.

Paklaustas, ar P.Whalesas galėjo padaryti ką nors nelegalaus, ką būtų galima apibūdinti kaip šnipinėjimą, J.Sipheris atsakė: „Galbūt.“

„Tačiau Putinas, kaip profesionalus žvalgybininkas, žino, kaip atrodo realus šnipinėjimas, jis žino, ką daro JAV, ir labai gerai žino, kad tai nėra to (šnipinėjimo) dalis“, – tikino J.Sipheris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius