-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 22 /12:26

Rusijoje sulaikytas vienas prestižinio teatro vadovų Kirilas Serebrenikovas

Rusijos teisėsauga paskelbė, kad sulaikė garsų prestižinio Maskvos Gogolio centro teatro meno vadovą Kirilą Serebrenikovą. Žinomas valdančiojo režimo kritikas apkaltintas sukčiavimu, skelbia „Newsru“.
Kirilas Serebrenikovas
Kirilas Serebrenikovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimų komitetas antradienį pranešė, kad K.Serebrenikovas buvo sulaikytas dėl įtarimų, kad iš valstybės biudžeto per trejus metus jis pasisavino mažiausiai 68 mln. rublių (977 tūkst. eurų).

Jei bus pripažinta K.Serebrenikovo kaltė, jam gresia iki 10 metų kalėjimo.

Tyrimų komiteto atstovų teigimu, artimiausiu metu bus kreiptasi į teismą, ir šis nuspręs, ar skirti jam areštą. Tyrėjai jau anksčiau atėmė K.Serebrenikovo pasą, kad jis negalėtų išvykti iš šalies. Vėliau antradienį pranešta, kad režisieriui jau paskelbti kaltinimai sukčiavimu.

Tyrėjai dar šių metų gegužę surengė kratas tiek Gogolio centro teatre, tiek K.Serebrenikovo, kuris laikomas garsiausiu Rusijos režisieriumi, bute. Tada menininkas buvo paskelbtas liudytoju byloje.

Netrukus buvo sulaikytas buvęs „Septintosios studijos“ – K.Serebrenikovo įkurto kolektyvo – direktorius Jurijus Itinas ir buhalterė Nina Masliajeva.

Būtent ji davė parodymus prieš režisierių ir apkaltino jį pasisavinus pinigus, valstybės skirtus „Septintosios studijos“ projektui, šį mėnesį sakė tyrėjai per teismo posėdžius dėl jos sulaikymo.

Birželį buvo suimtas ir buvęs Gogolio centro teatro direktorius Aleksejus Malobrodskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žurnalistai prie Gogolio centro teatro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žurnalistai prie Gogolio centro teatro

K.Serebrenikovas pastaraisiais metais aktyviai dalyvavo protestuose prieš vyriausybę, be to, garsiai reiškė susirūpinimą dėl augančios Rusijos ortodoksų bažnyčios įtakos.

Neseniai K.Serebrenikovas buvo įsipainiojęs į skandalą dėl savo prieštaringai vertinamo naujo Maskvos didžiajam teatrui pastatyto baleto spektaklio apie žymų šokėją Rudolfą Nurejevą, pabėgusį į Vakarus.

Teatras atšaukė spektaklį liepą likus trims dienoms iki premjeros, nes esą jis buvo nebaigtas. Tokį teatro sprendimą kritikai pavadino beprecedenčiu.

V.Urinas tada sakė, kad baleto premjera įvyks kitų metų gegužę, bet K.Serebrenikovo sulaikymas kelia abejonių, ar tas pastatymas apskritai bus rodomas.

Gogolio centro teatrą supantis tyrimas sukėlė dideles bangas Rusijos meno bendruomenėje, kurios lyderiai reikalauja skaidraus tyrimo.

Garsus baleto šokėjas Michailas Baryšnikovas gegužę teigė, kad tyrimas yra politinis – esą siekiama nutildyti garsų ir drąsų žodžio laisvės gynėją.

Garsus baleto šokėjas Michailas Baryšnikovas gegužę teigė, kad tyrimas yra politinis – esą siekiama nutildyti garsų ir drąsų žodžio laisvės gynėją.

„Absurdiška, šizofreniška situacija“, – taip procesus teatre komentavo pats K.Serebrenikovas, vidutinišką, senamadišką teatro aikštelę savo vadovavimo metais pavertęs prestižiniu ir aštrias temas scenoje gvildenančiu teatro meno centru.

K.Serebrenikovas garsėja ne vien savo inovatyviais bei provokuojančiais, nenormine leksika konservatyvius Kremliaus pakalikus erzinančiais spektakliais.

Jis visuomet labai aiškiai išsako savo poziciją apie Rusijos vykdomą politiką, dažnai kritikuoja Kremlių savo užsienio spaudai dalijamuose interviu, dalyvauja protestuose, yra pasirašęs net kelis laiškus, kuriuose išsakė savo paramą įkalintoms feministinės roko grupės „Pussy Riot“ narėms bei kitiems politiniams kaliniams.

Vienas naujausių K.Serebrenikovo darbų – tai šiemet Latvijos nacionaliniame teatre pagal lietuvių autoriaus Mariaus Ivaškevičiaus pjesę „Artimas miestas“ sukurtas spektaklis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius