-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje teisiama Nadija Savčenko žada atsisakyti ir maisto, ir vandens

Ukrainos karo lakūnė Nadija Savčenko, Rusijoje teisiama dėl dalyvavimo dviejų rusų žurnalistų nužudyme per karą Ukrainos rytuose, ketvirtadienį teisme paskelbė ketinanti pradėti badavimą be maisto ir vandens.
Gegužės 6 diena. Rusijoje kalinama Nadežda Savčenko juokiasi klausydamasi teismo pareiškimų
Gegužės 6 diena. Rusijoje kalinama Nadežda Savčenko juokiasi klausydamasi teismo pareiškimų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

„Teismas netikėtai paskelbė, kad bylos svarstymas atidedamas iki kovo 9 dienos, neleidus teisiamajai tarti paskutinio žodžio“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas jos advokatų Nikolajus Polozovas, pridūręs, kad ji badaus atsisakiusi ir maisto, ir vandens.

„Jeigu man šiandien neleis tarti paskutinio žodžio, nuo rytojaus aš pradėsiu sausą badavimą“, – sakė N.Savčenko.

Tesimos sprendimu kovo 9 dieną teisiamajai bus suteiktas paskutinis žodis ir nurodyta nuosprendžio paskelbimo data.

N.Savčenko Rusijos Rostovo srities Donecko miesto teismo teisiamųjų suole atsidūrė praėjusią vasarą, daugiau nei metus išbuvusi izoliatoriuje. Teismo procesui artėjant prie pabaigos, ketvirtadienį N.Savčenko turėjo pasisakyti paskutinį kartą.

Ukrainiečių pilotė, kurią jos tėvynainiai laiko pasipriešinimo, daugelio nuomone, Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės kurstomam sukilimui simboliu, neigia visus jai pareikštus kaltinimus.

Ši politiškai motyvuota byla sulaukė Vakarų kritikos ir dar labiau padidino įtampą Maskvos ir Kijevo santykiuose.

Du Rusijos žurnalistai Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas žuvo 2014-ųjų birželio 17 dieną Luhansko srityje Ukrainoje.

N.Savčenko, kaltinama prisidėjusi prie jų žūties, pasak kaltintojų tą pačią dieną iš bokšto koregavo ukrainiečių savanorių artilerijos ugnį, kurią nukreipė į taikius gyventojus Metalisto gyvenvietėje, kur ir žuvo minėti žurnalistai.

Kiek vėliau ją esą sulaikė vadinamosios Luhansko Respublikos atstovai, bet po kelių dienų paleidę, taip nusprendus bataliono „Zaria“ (Aušra) vadui Igoriui Plotnickiui; tada ji perėjusi sieną ir Rusijos Voronežo srityje buvusio areštuota.

Ukrainos lakūnės gynyba tvirtina, kad N.Savčenko buvo paimta į nelaisvę anksčiau negu žuvo I.Korneliukas ir A.Vološinas, kad artilerijos ugnies ji nekoregavo, ir kad savanoriai šaudę į ginkluotų Luhansko Respublikos šalininkų pozicijas.

N.Savčenko dar sako, kad į Rusiją ją prievarta išvežė rusų specialiųjų tarnybų bendradarbiai. Ketvirtadienį teisme tradicinius išsiuvinėtus ukrainietiškus marškinius vilkinti pilotė kartojo esanti nekalta, sakė esanti Ukrainos karininkė ir turi teisę ginti savo tėvynę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius