-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje tuštėja prekybos centrų lentynos

Lentynos, ypač pieno produktų, Rusijos prekybos centruose jau yra ištuštėjusios, o rusų tauta maitinama pažadais, esą tuoj pat bus pasirašytos sutartys su alternatyviais tiekėjais, sako Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas. Diplomato teigimu, sveikai mąstantys žmonės, sąmoningesni verslininkai Rusijoje supranta, kad atsiribojusi nuo Vakarų išgyventi Rusija negali.
Parduotuvėje Sankt Peterburge
Parduotuvėje Sankt Peterburge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Akivaizdu, kad lentynos, ypač pieno produktų, yra labai ištuštėjusios. Tai matoma visuose prekybos tinkluose. Antra vertus, to neslepia ir Rusijos žiniasklaida, tačiau ši žinia yra palydima labai agresyvios informacinės kampanijos, esą tuoj bus pasirašyti susitarimai su alternatyviais tiekėjais. Tačiau akivaizdu, kad tai užtruks ir, visų pirma, ko buvo galima tikėtis ir tenka apgailestauti, labiausiai nukentės Rusijos vartotojai“, – sako LRT televizijos laidos „Teisė žinoti“ pašnekovas V.Ušackas.

Diplomato teigimu, Rusijos viduje esama teorijos, kad sankcijos, protekcionizmas tik padės Rusijai vykdyti lauktą restruktūrizaciją, tačiau išsilavinę rusai, stambūs verslininkai puikiai supranta, kad gamintojų, prekiautojų ir finansuotojų grandinė tarpusavyje yra taip susieta, jog izoliuotai valstybei išgyventi yra praktiškai neįmanoma.

Integruoti į pasaulinę ekonomiką žmonės puikiai supranta, kad Rusija yra priklausoma nuo finansinių svertų, Vakarų technologijų, todėl jiems izoliuotai vystyti ūkį ir pramonę yra neįmanoma

„Rusijos Vyriausybės lygyje ekonominio, politinio ir kultūrinio atsiribojimo nuo Vakarų teorija egzistuoja. Tokie raginimai yra daromi, tačiau sveikai mąstantys, integruoti į pasaulinę ekonomiką žmonės puikiai supranta, kad Rusija yra priklausoma nuo finansinių svertų, Vakarų technologijų, todėl jiems izoliuotai vystyti ūkį ir pramonę yra neįmanoma“, – pažymi V. Ušackas.

ES toliau ieško sprendimų

Pasak V. Ušacko, telefoninio pokalbio su Vladimiru Putinu metu, Europos Komisijos (EK) prezidentas Jose Manuelis Barroso pabrėžė, jog ES sankcijos buvo taikomos Rusijos atžvilgiu jai pažeidus tarptautinius susitarimus, negerbus Ukrainos teritorinio vientisumo, o Rusija tokių pagrindų neturi, jos „anti-sankcijos“ nėra teisėtos. Todėl, anot diplomato, EK, ES valstybės šiuo metu svarsto, kaip atsakyti į šiuos neteisėtus veiksmus, ketina imtis visų priemonių, kurios padėtų apginti ES gamintojus.

„Visų pirma, ES turėtų skirti paramą gamintojams, žemės ūkio sektoriaus, pramonės atstovams, kad šie galėtų sėkmingai ieškoti alternatyvių rinkų savo produkcijai. Tačiau sankcijų trečiosioms šalims, kurių bendradarbiavimas su Rusija galėtų prieštarauti bendrai ES politikai, taikyti negalime, jei tai nėra numatyta Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) rėmuose“, – teigia V. Ušackas.

Diplomatas atkreipia dėmesį į tai, kad tiek Vakarų pasaulio bendruomenės sankcijos, tiek Rusijos „anti-sankcijos“ yra laikinos, todėl susidariusioje situacijoje svarbu toliau ieškoti bendrų sprendimų, siekiant padėties Ukrainoje stabilizavimo.

„Rusijos veiksmai ir atoveiksmiai dažnai yra prieštaraujantys vienas kitam. Rusija reikalauja būti gerbiama ir traktuojama kaip pasaulinio lygio žaidėja, tačiau pasaulinio lygio žaidėja turi gerbti tarptautinius susitarimus, taip pat ir PPO susitarimus bei bazinius susitarimus gerbti kaimyninių šalių teritorinį vientisumą ir suverenitetą“, – kalba V. Ušackas.

Diplomatas teigia esantis įsitikinęs, kad ES ir toliau sugebės atrasti bendrą kalbą, o priimtų sprendimų, siekiant daryti poveikį Rusijai, stabilizuoti padėtį Ukrainoje, padėti atkurti jos teritorinį vientisumą, bus laikomasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius