Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje vėl prasidėjo karo samdinių verbavimas: laukia „komandiruotė į Donbasą“

Nepriklausomas Rusijos portalas „Meduza“ skelbia, jog Rusijoje vėl prasidėjo masinis samdinių verbavimas. Karinės patirties turintiems vyrams sakoma, kad jie bus siunčiami į „komandiruotę į Donbasą“. Ką jie ten veiks, – neaišku.
Arsenijus Pavlovas–Motorola (kairėje)
Separatistai ir Rusijos samdiniai Donbase / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Gruodžio pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV prezidentas Joe Bidenas surengė susitikimą nuotoliniu būdu. Per jį daugiausia kalbėta apie didėjančią įtampą prie Ukrainos sienų. Amerikos žvalgybos duomenimis, Rusija, sutraukusi dideles kariuomenės pajėgas prie Ukrainos sienų, ruošiasi plataus masto invazijai į Ukrainą.

Po derybų situacija nepasikeitė: nepaisant naujų sankcijų grėsmės, Maskva, pasak Pentagono, ir toliau telkia karius bei karinę techniką prie sienos. Pasak „Meduzos“ šaltinių, tuo pat metu verbuotojai Rusijoje pradėjo aktyviai rinkti samdinių grupes „kovinei misijai Donbase“.

„Vyksta naujas projektas“

Kokias užduotis samdiniai gaus, nežinoma. „Meduza“ specialioji korespondentė Lilija Japparova kalbėjosi su samdiniais ir išsiaiškino, kad jie patys skeptiškai vertina siūlomą „komandiruotę“.

Buvęs kariškis Jegoras Rusijos kampanijoje Sirijoje dalyvavo kaip privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdinys. 2021 metų rudenį jis pradėjo derėtis dėl naujos karinės misijos. „[Verbuotojas] paskambino maždaug prieš du mėnesius. Jis sakė, kad vyksta naujas projektas“, – pasakojo jis „Meduzai“.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje

Verbuotojas neatstovavo nė vienai iš samdiniui žinomų privačių karinių įmonių ir net paminėjo, kad pats „kol kas nežino krypties, bet mano, kad ji į Afriką“. „Žinoma, aš užkibau, – sako Jegoras. – Man buvo įdomu. Pats verbuotojas tariamai tiksliai nežinojo, ar būrys vyks į Afriką“. Anot jo, verbuotojas yra buvęs kariškis, kadaise karinėje tarnyboje pakilęs iki „rimtų antpečių“.

Gruodžio pradžioje jis ir Jegoras pagaliau susitiko, kad aptartų detales. Šio susitikimo metu Jegoras sužinojo apie numatomą atlyginimą (apie 240 tūkst. rublių per mėnesį) ir būsimojo būrio mokymo vietą –mokymo centrą Vesely kaime netoli Rostovo prie Dono. „Tas mokymo centras yra Gynybos ministerijos bazė, – paaiškina „Meduza“ pašnekovas. – Šis centras jau išbandytas. Ten dar 2014 m. jie pradėjo [burti grupes, kurios buvo permestos į Donbasą]. Buvo tik du [samdinių] treniruočių poligonai – Vesely ir Molkino“.

VIDEO: „Kare kaip kare“: manevrai virš Baltarusijos ir atsakas Rusijai, kuri šalia Ukrainos sutelkė apie 100 000 karių

Anot Jegoro, tokio plataus verbavimo „Ukrainos kryptimi“ nebuvo jau keletą metų.

Vesely pavadinimas Jegorui sukėlė nerimo. „Uždaviau konkretų klausimą: mane šiek tiek neramina jūsų mokymo centro vieta. Kokia bus kryptis? Sako: na, ten, – pokalbį, kuriame pirmą kartą paminėta Ukraina, atpasakoja samdinys. – Aš jam pasakiau: ne, viskas. Tuo ir baigiame. Aš ten neisiu“.

Anot Jegoro, tokio plataus verbavimo „Ukrainos kryptimi“ nebuvo jau keletą metų. „Manau, kad tai aktyviausia [verbavimo kampanija] nuo 2014 m.“, – sako „Meduza“ šaltinis, kuris remiasi savo patirtimi ir pokalbiais su kitais samdiniais. Kartu jis abejoja, ar samdiniai bus išsiųsti į Ukrainą: „Jei atvirai, negaliu patikėti. Manau, kad jie kurį laiką tiesiog demonstruos karinę jėgą. Manau, kad vadovybė taip pat supranta, kad tai nežmoniška. Kelias į niekur“.

Nuotr. iš „Twitter“/Michailas Tolstychas-Givis
Nuotr. iš „Twitter“/Michailas Tolstychas-Givis

„Meduza“ duomenimis, pasiūlymo vykti į „mokamą komandiruotę į Ukrainą“ nuo 2021 metų lapkričio pabaigos sulaukė ne tik profesionalūs samdiniai, bet ir paprasti konflikto Donbase veteranai. Taip pat vyksta verbavimas tarp nepripažintų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų gyventojų, turinčių kovinės patirties (kol kas neaiškios užduotys, kurios bus skiriamos šiems „daliniams“).

Pasiūlymo vykti į „mokamą komandiruotę į Ukrainą“ nuo 2021 metų lapkričio pabaigos sulaukė ne tik profesionalūs samdiniai, bet ir paprasti konflikto Donbase veteranai.

Apie samdinių paiešką „komandiruotei“ „Meduza“ žurnalistams pasakojo vienas iš verbuotojų; 2014–2015 m. Donbase kariavę samdiniai; kariniai specialistai, dalyvavę kampanijose Sirijoje ir Afrikoje, Donbaso savanorių sąjungos (UDV) nariai; kariuomenės, specialiųjų tarnybų ir Vidaus reikalų ministerijos specialiųjų pajėgų atstovai – iš viso aštuoni šaltiniai.

„Meduza“ pašnekovas, pats ieškantis samdinių, kurie galėtų prisijungti prie vienos iš grupuočių, tvirtina, kad „istorija pradėjo kauptis“ prieš tris mėnesius. Tačiau dauguma kalbintų šaltinių tokių pasiūlymų sulaukė per pastarąsias kelias savaites. O separatistų kontroliuojamų Luhansko ir Donecko teritorijų gyventojai – kiek anksčiau, „maždaug prieš mėnesį“, – sakė vienas iš šaltinių.

Tik du iš keliolikos verbuotojų, su kuriais „Meduza“ pašnekovai derėjosi, samdiniai laiko „Gynybos ministerijos atstovais“. Likusieji – kelių privačių karinių struktūrų ir savanorių grupių veteranai, neva siūlantys sudaryti „sutartį su Gynybos ministerija“, bet neturintys tam jokių įgaliojimų, – įsitikinę samdiniai. Rusijos gynybos ministerija šio straipsnio publikavimo metu į „Meduza“ klausimus neatsakė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos remiami separatistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos remiami separatistai

Jie pasakė: „Eik ir išlaisvink Novorosiją“

„Meduza“ duomenimis, samdiniai verbuojami į kelias grupes; kiekviena grupė turi savo organizatorius, reikalavimus kandidatams ir „komandiruotės“ sąlygas.

Šaltinių teigimu, Maskvoje verbuotojai bando surinkti apie 120 „kovinės patirties turinčių rusų“, kurie yra pasirengę trims mėnesiams vykti į Donecką.

Pavyzdžiui, šaltinių teigimu, Maskvoje verbuotojai bando surinkti apie 120 „kovinės patirties turinčių rusų“, kurie yra pasirengę trims mėnesiams vykti į Donecką, „Meduza“ pasakoja su verbavimo aplinkybėmis susipažinęs samdinys (jo žodžius patvirtina dar du šaltiniai, kurie atsisakė tokios kelionės).

VIDEO: Nepaisant diplomatinių deeskalacijos pastangų, Rusija didina karinį kontingentą Ukrainos pasienyje

Anot šių „Meduza“ pašnekovų, verbavimą organizavo buvę VRM vidaus kariuomenės atstovai, kurie kartu tarnavo vienoje iš brigadų („Meduza“ žino padalinio numerį, šis junginys po 2016 m. reformos tapo Rusijos nacionalinės gvardijos dalimi). „Žmonės renkami per buvusią brigados vadovybę“, – sako su grupės rinkimo aplinkybėmis susipažinęs šaltinis iš Vidaus reikalų ministerijos. – Jie kažkada tarnavo [vidaus kariuomenėje]. Bet kai siūlomos sutartys, jie tyliai sako, kad važiuosite nuo Gynybos ministerijos“.

„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke apleidžia pozicijas
„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke apleidžia pozicijas

Kitas „Meduza“ pašnekovas, 2014-2015 metais karinio konflikto Ukrainoje dalyvis, Maskvos verbuotojų pasiūlymo atsisakė, nes nesugebėjo išsiaiškinti, kam jie atstovauja: „Šie žmonės neturi nieko bendra su kariuomene, o sutartis siūlo nuo Gynybos ministerijos, tik neaišku, kokios. Dėl to jie gali tiesiog pasakyti: sudarykime sutartį su Donecko Respublikos gynybos ministerija!“

Šie žmonės neturi nieko bendra su kariuomene, o sutartis siūlo nuo Gynybos ministerijos, tik neaišku, kokios.

„Jūsų prašyta informacija nepriklauso žinybos kompetencijai“, – taip Rusijos nacionalinė gvardija atsakė į „Meduza“ klausimus apie veiksmus, kurių neva ėmėsi buvę jos darbuotojai. Rusijos Gynybos ministerija, kaip minėta aukščiau, į klausimus neatsakė.

Verbuotojų Maskvoje pasiūlytos komandiruotės sąlygas du „Meduza“ pašnekovai vadina „nesąžiningomis“. „Išankstinio apmokėjimo nėra, – sako vienas samdinys. – Dar nuskambėjo dar viena nuostabi frazė: visos technikos ieškai vietoje. Tie, kurie turi patirties, supranta, kad šiuo metu jau galima pradėti šaipytis ir juoktis. Įsikurti Donecke siūloma kareivinėse. O gyventi kareivinėse... Donecke pilna vietų, kur galima normaliai gyventi: su šiltu tualetu, dušu“.

Maskvos verbuotojų paskelbtas atlyginimas „Meduza“ pašnekovams taip pat atrodė neįtikėtinai didelis (į kitus „būrius“ žmones verbuojantys asmenys „Meduza“ šaltiniams įvardijo ir kitas sumas). „Moka 160 [tūkstančių rublių] ir 320 fronte – tai melas, tiesiog melas, – sako komandiruotės atsisakęs samdinys. – Jie ieško kvailių. Pagrindinis reikalavimas – ateini ir užkemši skylę“.

„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke apleidžia pozicijas
„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donecke apleidžia pozicijas

Tikrieji „komandiruotės į Ukrainą“ tikslai kandidatams nebuvo nurodyti. „Jie sakė: eik ir išlaisvink Novorosiją“, – prisimena eiti atsisakęs „Meduza“ pašnekovas. – Nusišypsojau ir tariau: tu ******* [išprotėjęs]? Tada jis pasakė: kai ateis diena X, mums bus pasakyta, kokios yra užduotys“.

Kitas „Meduza“ šaltinis savo kanalais bandė išsiaiškinti kelionės tikslą – ir dabar jis įsitikinęs, kad dalinys galimo konflikto paaštrėjimo metu saugos Donbase esančius pramonės objektus. Keturi „Meduza“ pašnekovai teigia, kad tuo pat metu, kaip ir Maskvoje, Donecko ir Luhansko teritorijose taip pat vyksta samdinių verbavimas „Ukrainos užduotims“ atlikti.

„Kiekvienam [samdiniui] jie skyrė po du tūkstančius dolerių [išankstinio apmokėjimo] – ir jiems mokama doleriais“, – sako „Meduza“ pašnekovas, susipažinęs su šių grupių rinkimo aplinkybėmis. „Be kita ko, „Foma“ [buvęs atskiros specialiosios paskirties brigados „Odesa“ vadas Aleksejus Fominovas] užsiima verbavimu. A.Fominovas į jam atsiųstas žinutes socialiniuose tinkluose neatsakė. Luhansko liaudies respublikos Liaudies milicija, atliekanti gynybos ministerijos funkcijas, į klausimus taip pat neatsakė.

Tie, kurie renkami Luhanske, sėdėjo kalėjime. Ir tada staiga atsidūrė šiame būryje. Jie tikri nusikaltėliai, be to, jau ne jaunikliai.

Liaudies respublikose neva jau sukurtus būrius du „Meduza“ pašnekovai vadina „Dirlevangerio brigadomis“, nes į jas aktyviai kviečiami buvę kaliniai. „Tie, kurie renkami Luhanske, sėdėjo kalėjime, – sako naujo padalinio narius asmeniškai pažįstantis žmogus. – Ir tada staiga atsidūrė šiame būryje. Jie tikri nusikaltėliai, be to, jau ne jaunikliai [nuo 45 metų]“.

Luhanske suburtas būrys jau keletą savaičių yra kareivinėse buvusios Luhansko aukštosios karo aviacijos šturmanų mokyklos teritorijoje, sako samdinius pažįstantis „Meduza“ pašnekovas. „Praėjus dviem savaitėms nuo atvykimo jiems sumokėjo doleriais, – sako šaltinis. – O dabar jie nieko nedaro: žiūri televizorių, gauna lėšų daiktams, uniformas. Kol kas jiems viskas patinka. Jie tikrai mano, kad netrukus „tankai į Vakarus“ ir „mes susitiksime prie Lamanšo“.

Jie, žinoma, man sako, kad „atvažiuokite pas mus pavasarį į Odesą“. Bet visa tai niekai, pasakos. Niekas nieko nežino.

Tikrieji komandiruotės tikslai Luhansko būriui, kaip ir Maskvos atveju, taip pat nebuvo įvardinti. „Jie, žinoma, man sako, kad „atvažiuokite pas mus pavasarį į Odesą“, – su ironija prisimena samdinius pažįstantis pašnekovas. – Bet visa tai niekai, pasakos. Niekas nieko nežino“.

„Meduza“ šaltinių teigimu, verbavime dalyvauja ir Donbaso savanorių sąjunga. Pasak trijų pašnekovų, sąjunga esą jau yra pranešusi organizacijos nariams apie būrių formavimo pradžią ir pareikalavusi „sudaryti atsargos karių sąrašus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donbase
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donbase

„Tai yra rezervo karių kvietimas dėl paaštrėjimo [fronte] ir Ukrainos kariuomenės veržimosi į Donbaso teritoriją, – aiškina sąjungos vadovybei artimas šaltinis. – Žmones siunčia saugoti DLR ir LLR, o ne užgrobti Ukrainos“.

Grigorijus – įvykių Donbase veteranas ir „Donbaso savanorių sąjungos“ narys – į Maskvą atvyko gruodžio 13 d., sužinojęs apie verbavimą „per sąjungą“. Kitas kelias dienas jis praleido susitiko su buvusiais kovų kolegomis ir kalbėjosi su jais apie galimą komandiruotę.

„Ne be priežasties sėdau prie vairo ir nuvažiavau du tūkstančius kilometrų [nuo gimtojo krašto]: buvo tiesioginė sąjungos komanda“, – gruodžio 13 d. „Meduza“ paaiškino Grigorijus. – Realiai, kaip ir 2014 m., mes visi atvažiavome [į Maskvą] šiuo klausimu. Mes visi čia – ir šiandien jau susitikome su vaikinais [iš sąjungos]. [Sužinosime] koks atlyginimas, kas bus vadai. Bus keli susitikimai – su aukščiausiais pareigūnais, be jokių tarpininkų“.

Neaišku, kodėl visa tai daroma. Net neaišku, kas ten vadovaus visam šiam paradui.

Kas yra „pirmieji asmenys“ ir kam jie atstovauja – ar apskritai juos galima priskirti oficialioms struktūroms – Grigorijus atsisakė paaiškinti. Tačiau jau antrąją derybų ir susitikimų dieną – ne tik su sąjungos atstovais, bet ir su kitais verbuotojais – veteranas labai norėjo suprasti, kas vyksta ir kokios užduotys jam bus keliamos Donbase. Pats Grigorijus šį kartą kovoti nenori, jis tikisi gauti darbą mokydamas kitus kovotojus.

„Neaišku, kodėl visa tai daroma. Net neaišku, kas ten vadovaus visam šiam paradui“, – gruodžio 14 dieną pokalbyje su „Meduza“ prisipažino samdinys. – Iš Donbaso savanorių sąjungos bus [sąjungos aparato vadovo pavaduotojas Dmitrijus Voronovas] „Varnas“. Kas yra Varnas? Buvęs metro sargas? Tai amen! Jam vadovaujant niekas niekur neis“.

„Jei reikės, kaip 2014 m., mūsų sąjunga kils, bet aš tokių komandų nedaviau. Aš nesu įgaliotas tai daryti, aš nevadovauju jokiems būriams, – „Meduza“ sakė D.Voronovas. „Ir aš niekada nedirbau metro – esu atsargos karys“. Jam pritarė sąjungos atstovė Marija Koleda: „Mes neužsiimame verbavimu. Padedame iš ten grįžusiems“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donbase
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Separatistai Donbase

Tik muilo burbulas?

Nė vienas iš „Meduza“ pašnekovų nėra tikras, kodėl iš tikrųjų vykdomas „ukrainietiškas“ verbavimas. Kai kurie šaltiniai mano, kad žmonės, su kuriais derasi Maskvos ir kiti verbuotojai, taip niekada niekur ir nepajudės. „Visa tai baigsis tik sprogusiu muilo burbulu“, – įsitikinęs karinės misijos atsisakęs samdinys. „Jei būtų tikras paaštrėjimas, iškviestų specialistus – su šarvuočiais ir kitais dalykais“, – pritaria kitas pašnekovas.

Dar trys „Meduza“ šaltiniai neatmeta, kad suformuoti būriai ne kovos, o saugos pramoninius objektus, kuriais domisi Rusija – ir įves tvarką anglių kasyklose. „Donbase siautėja nusikaltėliai: jie žudo vienas kitą kasyklose, neteisėtai parduoda anglį Ukrainai, – aiškina „Meduza“ pašnekovas. – Ir nusprendė suformuoti privačias karines formuotes, kurios ateis ir įves tvarką“. Kitas pašnekovas tikina, kad kalbos apie Ukrainos užpuolimą yra „karinės pasakos“. Anot jo, būriai renkami tam, kad Donbase išnaikintų „vietinį banditizmą“.

Be to, dabar Rusijoje beveik nebeliko samdinių, kurie būtų pasiruošę iš tikrųjų kautis su Ukraina Donbase, – „Meduza“ pripažįsta beveik visi pašnekovai. Iš aštuonių kalbintų žmonių tik du dabar svarsto galimybę pakartoti 2014–2015 m. žygius.

Rusų verbuotojų siūlymais susigundžiusiųjų parengimo lygis gana žemas, įsitikinę „Meduza“ pašnekovai. „Visi kiti yra [misijose] Afrikoje arba smėlynuose [Sirijoje], – aiškina vienos Rusijos jėgos struktūros veteranas, susipažinęs su verbavimo sąlygomis. – Niekas nesiveržia į Ukrainą“.

„Jie tiesiog nenori ten vykti, nes yra [Ukrainos] reguliarioji armija: labai sunku su ja kovoti“, – sako privačios karinės kompanijos „Wagner“ veteranas. – Jei yra reguliari kariuomenė, bus didelių nuostolių“.

Pašnekovai net nenori kalbėti apie tai, kad Rusijoje, Luhanske ir Donecke suformuotiems samdinių daliniams galima kelti rimtas karines užduotis. „Nelabai suprantu, kaip jie tai mato“, – sako patyręs samdinys.

Tuo pačiu metu nė vienas iš samdinių, su kuriais kalbėjosi „Meduza“, netiki, kad Rusijos valdžia yra pasirengusi pradėti visapusišką karą su Ukraina. Kremlius kategoriškai atmeta bet kokius įtarimus rengiantis karinei operacijai. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad pranešimai apie tai tik „kelia įtampą“, o Rusija nekelia jokios grėsmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius