Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje žuvusių karių motinos įtaria, kad jų sūnūs buvo nužudyti dėl organų (video, N-18)

Maskvoje prie Vyriausiosios karinės prokuratūros įvyko sankcionuotas piketas prieš privalomąją karinę tarnybą. Tokį piketą paskatino į karinę dalį vykusio šauktinio iš Omsko Romano Suslovo mirtis mįslingomis aplinkybėmis.
Ketvirtis Rusijos karių linkę į savižudybę, kas dešimtas yra vartojęs narkotikus.
Rusijos kariuomenės šauktiniai / „Scanpix“ nuotr.

R.Suslovas, pasiųstas tarnauti į karinę dalį 46102, įkurtą Bikino mieste, Chabarovsko krašte, prie pat Kinijos sienos, žuvo gegužės 23-iąją pakeliui į garnizoną, rašo newsru.com. Kario motina Tatjana Suslova gavo pranešimą, kad jos sūnus nusižudė pasikardamas traukinio vagono tualete. Moteris įtaria, kad tai ne savižudybė, o Romanas buvo nužudytas, kad jo organus būtų galima parduoti kaimynėje Kinijoje.

Karių motinų komiteto duomenimis, tai ne pirmas atvejis, kai žūsta į Tolimuosius Rytus vežami šauktiniai. Prieš tai panašiomis aplinkybėmis gyvybės neteko dar šeši tos pačios karinės dalies Bikine naujokai. Visų šauktinių kūnai artimiesiems buvo atsiųsti cinkuotuose karstuose, kuriuos uždrausta atidaryti.

Prieš tai panašiomis aplinkybėmis gyvybės neteko dar šeši tos pačios karinės dalies Bikine naujokai. Visų šauktinių kūnai artimiesiems buvo atsiųsti cinkuotuose karstuose, kuriuos uždrausta atidaryti.Tarp keistomis aplinkybėmis mirusių karių – ir 21 metų Kurgano gyventojas Aleksandras Mažuga. Jis 2009 metų birželio 29 dieną buvo rastas kilpoje traukinio Čeliabinskas–Birobidžanas tualete, kai važiavo į karinį garnizoną. Praėjusių metų liepą kariškiai vis dėlto pripažino, kad A.Mažuga traukinyje buvo nužudytas ir mirė dėl galvos traumos. 2009 metų gruodžio 15 dieną Kinijos teritorijoje rastas pakartas šauktinis iš Tuvos. Kiti jaunuoliai, karinės dalies vadovybės tvirtinimu, patys nusprendė atsisveikinti su gyvenimu.

Tarp savižudžiais paskelbtų jaunuolių – ir Omsko gyventojos Almos Bucharbajevos sūnus Maratas. Šio vaikino kūną prieš septynerius metus motinai taip pat atsiuntė cinkuotame karste. Moteriai buvo pranešta, kad Tolimųjų Rytų karinės apygardos teismo medicinos ekspertai padarė išvadą, jog jos sūnus pasikorė. Tačiau motina nepaklausė draudimo atidaryti karstą. Atvėrusi jį, moteris pamatė ant sūnaus kūno didžiulę siūlę nuo pasmakrės iki pat papilvės. Išardžiusi siūlę motina suprato, kad sūnaus palaikai grąžinti be vidaus organų.

Be to, ant jaunuolio kaklo nebuvo stranguliacinės vagos – pakaruokliams būdingos žymės, kurią palieka užsiveržusi kilpa. Vaikinui nosikaulis buvo sulaužytas, vienas smilkinys pražilęs (motina mano, kad tai prieš mirtį patirto streso pėdsakas), o ant rankų riešų buvo matomi antrankių pėdsakai

A.Bucharbajeva dalyvavo ir artimiesiems apžiūrint Romano Suslovo kūną. Šios apžiūros, kurią komentuoja A.Bucharbajeva, vaizdo įrašas buvo paviešintas internete ir sukėlė prieštaringų vertinimų bangą.

Romano Suslovo palaikų apžiūros vaizdo įrašą galite pasižiūrėti čia. (PERSPĖJIMAS: ŠIS VAIZDO ĮRAŠAS NEREKOMENDUOJAMAS ŽIŪRĖTI NEPILNAMEČIAMS IR SILPNOS SVEIKATOS ŽMONĖMS)

Kaip tvirtina moteris, būtent tokia pati siūlė – nuo smakro iki papilvės – buvo ir ant jos sūnaus kūno. Per apžiūrą A.Bucharbajeva taip pat aptiko mėlynių ir nudeginimų ant šauktinio rankų ir galvos. Kaip įsitikinusi A.Bucharbajeva, kol jaunuolis dar buvo gyvas, jį kankino. Moteris su protestu, kad karių žūties kaltininkai lieka nenubausti, kreipėsi į Gynybos ministeriją, Federalinę saugumo tarnybą ir „svarbiausia, į Putiną“. A.Bucharbajeva mano, kad kaip ir jos sūnų, Romaną „šaunieji karininkai šikniai“ pasirinko organų transplantacijai.

Per apžiūrą Alma Bucharbajeva taip pat aptiko mėlynių ir nudeginimų ant šauktinio rankų ir galvos. Kaip įsitikinusi moteris, kol jaunuolis dar buvo gyvas, jį kankino.Kaip pasakoja Alma, praėjus dviem savaitėms po sūnaus laidotuvių, sūnaus karinės dalies vadas jai atsiuntė telegramą, kad Maratas „tragiškai žuvo eidamas karo tarnybą“. Pasak moters, kai Bikino garnizono teisme vyko bylos nagrinėjimas, ekspertas Terešinas iš Chabarovsko į klausimą apie pradingusius vidaus organus atsakė klausimu, ar ji žinanti, kad kepenys juodojoje rinkoje kainuoja 50 tūkst. dolerių. Motina pasakoja, kad šiuos eksperto žodžius girdėjo teisėjas, prokuroras ir liudytojai. Kaip pabrėžia specialistai, Bikino garnizono dislokacija prie pat Kinijos sienos gali būti karių keistų mirčių priežastis, nes Kinijos Liaudies Respublikoje lengva parduoti žmogaus vidaus organus.

R.Suslovo artimųjų teigimu, jaunuolis jautė, kad jį nužudys. Ketvirtąją kelionės į karinę dalį dieną jis kalbėjo telefonu su sugyventine Oksana Bereliuk ir skundėsi, kad jį „papjaus arba užmuš“ „leitenantas, praporščikas“. Po šio pokalbio išsikrovė jaunuolio telefonas, tačiau jis paskambino kito šauktinio telefonu ir papasakojo, kad iš jo atėmė maistą, vandenį ir cigaretes, laiko atskirai ir „vos ne su sargyba veda į tualetą“. Kitą dieną R.Suslovas neteko gyvybės.

Kaip papasakojo Romano sugyventinė, birželio 26 dieną jie planavo susituokti, tačiau Romanas įkalbėjo atidėti vestuves metams, kai grįšiąs iš tarnybos. Po šauktinio mirties liko vienų metų sūnus.

Kaip televizijos kanalui „TV Centr“ pareiškė Chabarovsko krašto teismo medicinos ekspertizės biuro vadovo pavaduotojas Anatolijus Nesterovas, tokiu kaip R.Suslovo atveju turi būti atliekamas žinybinis tarnybinis tyrimas, kad būtų nustatytos norminiuose dokumentuose numatytų normų nesilaikymo priežastys.

Rusijos prokuratūros Tardymo valdybos tardymo komiteto ypač svarbių bylų tardytojas Vladimiras Lymarius teigia, kad Birobidžano garnizono karinio tardymo skyriuje tiriama baudžiamoji byla, iškelta pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 110 straipsnyje numatytus nusikaltimo požymius (privedimas prie savižudybės). R.Suslovo giminaičiai ketina per teismą pasiekti, kad būtų atliktas jų sūnaus žūties aplinkybių tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius