Rusijos aktyvistai žada nepaklusti įstatymui dėl „užsienio agentų“

Rusijos žmogaus teisių judėjimai antradienį pažadėjo boikotuoti naują taisyklę, įpareigojančią nevyriausybines organizacijas įvardyti save „užsienio agentėmis“, prieš įsigaliojant naujam įstatymui, kuris tapo prezidento Vladimiro Putino griežtos politikos prieš opoziciją simboliu.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kilus precedento neturėjusiems protestams prieš dešimtmetį trukusį V.Putino valdymą, į Kremlių trečiai kadencijai grįžęs lyderis liepą pasirašė įstatymą, reikalaujantį, kad nevyriausybinės organizacijos (NVO), gaunančios lėšų iš užsienio, oficialiai užsiregistruotų kaip „užsienio agentės“.

Šis įstatymas, įsigaliosiantis trečiadienį, sukėlė didelį susirūpinimą tarp Rusijos NVO, kurios sako, kad įgyvendinus naująjį reikalavimą jų reputacija būtų aptemdyta paprastų žmonių akyse.

Pirmadienį kelios autoritetingos Rusijos nevyriausybinės organizacijos pareiškė nevykdysiančios šio įstatymo, o kitos žadėjo aktyviai priešintis naujiems reikalavimams ir užginčyti juos teismuose.

„Neketiname registruotis kaip užsienio agentai – tai būtų klaidinga informacija, nes mes nesame užsienio agentai“, – sakė Liudmila Aleksejeva, vadovaujanti Maskvos Helsinkio grupei – vienai iš seniausių žmogaus teisių organizacijų Rusijoje.

„Nežinau nei vienos žmogaus teisių organizacijos, kuri registruotųsi kaip užsienio agentė, – 85 metų aktyvistė sakė naujienų agentūrai AFP. – Mus norima sunaikinti, tačiau mes ruošiamės išgyventi.“

Kitos garsios žmogaus teisių organizacijos „Memorial“ vadovas Arsenijus Roginskis sakė, kad jo judėjimas kovos prieš šį įstatymą teismuose.

„Nevyriausybinės organizacijos nerengs specialios protesto kampanijos, tačiau jos tvirtai tiki, kad šis įstatymas negali veikti, nes jis neteisėtas ir amoralus, – aktyvistas tvirtino AFP. – Ginsime savo poziciją visuose teismų sistemos lygmenyse.“

Pagrindinės Rusijos pagalbos kaliniams organizacijos – Maskvos centro už kalėjimų reformą – direktoriaus pavaduotoja Natalija Dziadko taip pat sakė, kad ši NVO nevykdys naujojo įstatymo reikalavimų, nors gauna lėšų iš užsienio, tačiau neturi pinigų didelėms baudoms.

„Tai visiškas absurdas, – ji sakė AFP. – Šis įstatymas kabojo virš mūsų galvų jau pusmetį, tačiau mums vis dar buvo sunku patikėti, kad jis egzistuoja. Mes nebūsime šio idiotizmo dalimi.“

Įvardijimas „užsienio agentais“ tiesiogiai nesieja NVO su šnipinėjimu, tačiau daugumai rusų tokia etiketė iškart sukelia asociacijų apie nepatriotišką elgesį.

Daugelis žmogaus teisių organizacijų sako esančios priverstos ieškoti lėšų užsienyje, nes Rusijos verslininkai pernelyg įbauginti, kad ryžtųsi jas šelpti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius