Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 26 /16:58

Rusijos ambasadorius Baltarusijoje: Astravo elektrinėje gali būti pastatyti dar du reaktoriai

Astravo atominės elektrinės statybų projekte numatyta, kad ateityje jos teritorijoje gali būti pastatyti dar du reaktoriai, penktadienį pareiškė Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Aleksandras Surikovas.
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono
Astravo atominė elektrinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Preliminariai planuota, kad esant normaliai įvykių eigai ir esant elektros energijos ir tuo pačiu pagaminamos šilumos pardavimo rinkoms, yra rezervinės aikštelės, kuriose galima pastatyti dar du reaktorius ir padvigubinti pajėgumus čia pat, nes geologinės sąlygos čia yra palankiausios.

Bus visa infrastruktūra, bus du veikiantys reaktoriai. Galima galvoti apie objekto išplėtimo perspektyvą“, – rusų diplomatą cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Teigiama, kad tokios derybos buvo vedamos dar prieš Astravo atominės jėgainės statybų pradžią.

„Apie tai kalbėta dar svarstant apie elektrinės statybas. Parengti teoriniai planai, tačiau dabar tokios derybos nevedamos, nes reikia užbaigti pirmus du reaktorius, pradėti juos eksploatuoti, o vėliau galvoti toliau“, – sakė Rusijos ambasadorius.

A.Surikovas pažymėjo, kad Astravo elektrinės statybų projektas bus realizuotas.

„Kai kas turėjo abejonių, susijusių su įvairiais tolesnės eksploatacijos apsektais, elektros energijos pardavimu, tačiau dabar yra šimtaprocentinis įsitikinimas, kad viskas normaliai realizuojama ir tai turės teigiamos įtakos Baltarusijai“, – sakė diplomatas.

„Mes suprantame, kad Baltarusija – mūsų artimiausias sąjungininkas, brolis ir draugas, todėl dedame visas pastangas, kad statybos būtų kuo greičiau užbaigtos bei būtų užtikrintas šio objekto saugumas“, – sakė Rusijos ambasadorius.

S.Šatūnas: Baltarusijai ir dviejų AE reaktorių gali būti per daug

Lietuvos energetikos viceministras teigia, kad ir dabar statomų dviejų reaktorių gali būti per daug.

Energetikos ministerijos nuotr./Simonas Šatūnas, energetikos viceministras
Energetikos ministerijos nuotr./Simonas Šatūnas, energetikos viceministras

„Lietuva įgyvendins savo įstatymą, elektros iš nesaugios atominės elektrinės neįsileis, tai aš nežinau iš tikrųjų, kur Baltarusija, išskyrus turbūt Rusijos vidaus rinką, dės tą elektrą. Jau ir dabar tie preliminarūs skaičiavimai rodo, kad Baltarusijos rinkai net ir dabartinių statomų dviejų reaktorių yra per daug. Tokiu atveju elektra bus pardavinėjama Rusijos vidaus rinkai, nes tai integruotos sistemos“, – BNS sakė Simonas Šatūnas, komentuodamas A.Surikovo pareiškimą.

Be to, anot Lietuvos viceministro, vis dar neaišku, kokia bus Astravo AE elektros kaina. Baltarusija konkrečių skaičiavimų nepateikia.

„Techniškai kitur pardavinėti nebus įmanoma, o žinant, kokios dabar kainos iš tokios elektrinės, kuri kainuos apie 10 mlrd. eurų, nežinau, kokia tos elektros kaina bus ir ar ji bus konkurencinga. Kaip suprantu, šį klausimą kėlė ir Baltarusijos nevyriausybininkai, kurie ir Vilniuje lankėsi, nes jiems niekas nepasakė to ir, matyt, nėra ir skaičiavimų“, – teigė jis.

S.Šatūnas kelia klausimą ir dėl panaudoto branduolinio kuro saugyklų. Anot jo, jeigu saugyklos nėra įtrauktos į dabartinę kainą, tai reiškia, kad kaina gali būti dar didesnė.

„Atliekynai, kaip rodo Švedijos visuomenės patirtis, yra nepaprastai brangūs ir kai kur siekia vos ne pusę pačios atominės elektrinės vystymo kaštų. Tai ar šie kaštai yra įskaičiuoti, jeigu ne, kokia yra tikroji šios elektrinės komercinė kaina?“ – aiškino S. Šatūnas.

Astravo atominę elektrinę Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vykdomi nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius