Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 25 /13:07

Išplatintas Turkijos naikintuvų Rusijos pilotams siųstas perspėjimas

Turkija išplatino jos naikintuvų F-16 artėjančiam Rusijos Su-24 siųstą perspėjimą. Jame girdima, kad Rusijos pilotai buvo primygtinai prašomi keisti savo kursą, tačiau jokio atsako nebuvo gauta.
Turkijos naikintuvo pilotas
Turkijos naikintuvo pilotas / „Scanpix“/AP nuotr.
VIDEO: Turkijos naikintuvo piloto perspėjimas

Taip pat gauta informacija, kad antrasis Su-24 pilotas yra gyvas. Turkijos numušto Rusijos šturmo lėktuvo antrasis pilotas buvo paimtas Sirijos armijos, trečiadienį pranešė Rusijos ambasadorius Prancūzijoje.

„Jis sugebėjo pabėgti ir, kaip rodo vėliausia mūsų turima informacija, jis buvo paimtas Sirijos armijos bei bus nugabentas į Rusijos oro pajėgų bazę“, – ambasadorius Aleksandras Orlovas sakė radijui „Europe 1“.

„Operacija baigėsi sėkmingai. Antrasis pilotas buvo pargabentas į mūsų bazę. Jis gyvas ir sveikas“, – patvirtino Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

„Norėčiau padėkoti visiems mūsų vaikinams, kurie dirbo naktį, smarkiai rizikuodami, ir baigė šį darbą apie 3 val. 40 min. (Maskvos, 2 val. 40 min. Lietuvos laiku)“, – Š.Šoigu sakė interviu televizijai.

Prezidentas Vladimiras Putinas vėliau patvirtino, kad antrasis pilotas buvo išgelbėtas ir kad „jis bei kiti dalyviai, įskaitant gelbėjimo operacijos (komandą), gaus valstybės apdovanojimus“.

Kitas numušto lėktuvo pilotas, kuris buvo nukautas ugnies nuo žemės, bus po mirties apdovanotas aukščiausiu Rusijos apdovanojimu už narsą – Rusijos didvyrio medaliu, pridūrė V.Putinas.

Vladimiras Putinas paragino nevykti į Turkiją

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį palaikė Užsienio reikalų ministerijos rekomendaciją šalies piliečiams susilaikyti nuo kelionių į Turkiją po to, kai Ankaros naikintuvai numušė Rusijos karo lėktuvą Su-24 prie sienos su Sirija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Po tokių tragiškų įvykių, kaip mūsų lėktuvo sunaikinimas ir piloto žūtis, tai yra priverstinė priemonė, o URM teisingai elgiasi, perspėdama mūsų piliečius apie pavojų“, – V.Putinas sakė duodamas interviu televizijai.

V.Putinas žurnalistams taip pat pareiškė, kad Ankaros vyriausybės vykdo Turkijos islamizavimo politiką.

„Problema ne tragedijoje, su kuria susidūrėme vakar, – problema daug gilesnė. Tai stebime mes ... ir mato visas pasaulis: dabartinė Turkijos vadovybės jau nemažai metų vykdo gana tikslingą vidaus politiką, palaikydama savo šalies islamizaciją“, – sakė prezidentas.

V.Putinas pridūrė, kad islamas yra pasaulinė taiki religija ir vienas iš tradicinių tikėjimų, taip pat Rusijoje.

„Mes patys palaikome islamą ir toliau tai darysime, bet kalbame apie palaikymą kokiai nors labiau radikaliai krypčiai. Ir tai savaime sukuria labai nepalankią atmosferą, kuri nepastebima iš pirmo žvilgsnio“, – pabrėžė jis.

Turkija teigia nenorinti įtampos

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Turkija nenori jokios įtampos eskalacijos su Rusija po to, kai pasienyje su Sirija numušė jos lėktuvą, tačiau pabrėžė, kad visada gins Turkijos sienas.

„Neketiname eskaluoti šio incidento. Tiesiog giname savo saugumą ir mūsų brolių teises“, – sakė R.T.Erdoganas televizijos transliuotame pasisakyme Stambule.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./R.T.Erdoganas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./R.T.Erdoganas

Prezidentas pridūrė, jog nereikėtų tikėtis, kad Turkija „tylės“, kai pažeidžiamas jos sienų saugumas.

„Niekas neturėtų tikėtis, kad mes tylėsime, kai pažeidinėjamas mūsų sienų saugumas ir suverenumas“, – pabrėžė jis.

Turkija nurodė numušusi Rusijos lėktuvą, kai jis kelis kartus įskrido į šalies oro erdvę prie sienos su Sirija. Tačiau Maskva tikina, kad jis niekada nebuvo palikęs Sirijos oro erdvės.

R.T.Erdoganas sakė, kad antradienio rytą įvykęs incidentas parodė, „kokių padarinių gali sukelti nerūpestingi žingsniai“.

Prezidentas sakė, kad du Turkijos piliečiai buvo sužeisti Rusijos lėktuvo nuolaužų, kurių dalis nukrito Turkijos teritorijoje.

Jis atmetė Rusijos pareiškimus, kad tas lėktuvas dalyvavo misijoje prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) teroristus šiaurės Sirijoje, sakydamas, kad tame regione gyvena daugiausiai Sirijos turkmėnų mažuma.

„Niekas neturėtų savęs apgaudinėti: nėra jokių „Daesh“ (IS) elementų Bajirbučako regione, kur gyvena turkmėnai“, – sakė R.T.Erdoganas.

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė nenorėjo pakurstyti įtampos su „mūsų drauge“ Rusija, kalbėdamas kitą dieną po to, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija.

„Neturėjome ketinimų įtempti (santykius) su Rusijos Federacija, – A.Davutoglu sakė valdančiosios partijos nariams parlamente. – Rusija yra mūsų draugė ir kaimynė.“

VIDEO: Turkijos karinės oro pajėgos numušė Rusijos lėktuvą „Su-24“
VIDEO: Šaukiantys „Allah Akbar“ Sirijos sukilėliai nufilmavo Rusijos sraigtasparnius, ieškančius lakūno
VIDEO: Numuštas Rusijos kovinis lėktuvas Su-24: trumpa istorija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius