Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos derybos su Argentina: bombonešiai mainais į mėsą ir grūdus

Šaltiniai Didžiosios Britanijos Gynybos ministerijoje tvirtina, kad Rusija derasi su Argentina dėl galimų mainų – rusai norėtų keisti bombonešius į grūdus ir mėsą, kurių tiekimą į šalį apribojo ekonominės sankcijos dėl agresijos Ukrainoje. Apie tai praneša „Daily Express“, kurią cituoja wyborcza.pl. Tokie veiksmai priverstų britus sustiprinti savo jėgas Folklando salose. Buenos Airės visa tai neigia.
Rusijos bombonešis Su-24
Rusijos bombonešis Su-24 / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos ir Argentinos derybos dėl 12 bombonešių Su-24 pardavimo mainais į jautieną, kviečius ar kitus maisto produktus tęsiasi nuo Vladimiro Putino vizito Buenos Airėse 2014 metų liepą. Ir nors Argentinos valdžia neigia bet kokias karines sutartis su Rusija, Didžiosios Britanijos karinės pajėgos gavo įsakymą patikrinti oro kontrolės Folklando salose sistemas. Gynybos ministerija teigia, kad tokie patikrinimai salose pietų Atlanto vandenyne vykdomi nuolat.

Didžiosios Britanijos kariuomenė Folklando salose dislokuota dėl konflikto su Argentina nuo 1982 metų, kai šalys kariavo tarpusavy. Laimėjo britai, tačiau šios salos vis dar kursto aistras, nors jose tegyvena apie 3 tūkst. žmonių.

Tačiau po kelerių metų šios salos gali įgyti kur kas didesnį ekonominį svorį, nes šalia jų rasta naftos. Britai jau atliko bandomuosius gręžinius ir 2018 metais ketina pradėti naftos gavybą. Tai papiktino Argentiną, kuri neatsisako minties atgauti salas. Diskusijos paaštrėjo Argentinos prezidente tapus Cristinai Kirchner.

Prezidentė ieško būdų sustiprinti pasenusias savo šalies karines oro pajėgas. Kaip rašė defence24.pl, Argentina bandė iš Ispanijos nusipirkti naudotus lėktuvus F-1 „Mirage“, naikintuvus „IAI Kfir Block 60“ iš Izraelio ir Švedijos „Gripen“. Bet susiderėti nepavyko – visos šios šalys yra Didžiosios Britanijos, kuri nedvejodama panaudojo diplomatinį spaudimą, sąjungininkės.

Su Rusija viskas kitaip. 2010 metais Maskva Argentinai perdavė kovinius sraigtasparnius „Mi-17“. 2014-ųjų kovą, kai vyko Krymo aneksija, Argentina sutiko savo teritorijoje leisti įkurti Rusijos karinę bazę.

2010 metais Maskva Argentinai perdavė kovinius sraigtasparnius „Mi-17“. 2014-ųjų kovą, kai vyko Krymo aneksija, Argentina sutiko savo teritorijoje leisti įkurti Rusijos karinę bazę.

Valstybės retai maino ginklus į maisto produktus. Bet stebint Rusijos situaciją, kai dėl Europos Sąjungos, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos paskelbto embargo kainos parduotuvėse išaugo apie 25 ir daugiau proc., tai neatrodo neįmanoma. Krintanti naftos kaina ir smunkantis rublis taip pat gali prisidėti prie noro keisti karinę techniką į maistą.

Iki šiol Rusija maisto produktus visų pirma ir pirko už pinigus, kuriuos gaudavo pardavusi naftą, bet nukritus kainoms kur kas pelningiau pardavinėti karinę techniką. Per pastaruosius metus ginklų eksportas iš Rusijos išaugo beveik penktadaliu, o didžiausių ginklais prekiaujančių bendrovių šimtuke dešimt yra iš Rusijos.

Bombonešiai Su-24, kuriuos Argentinai žada rusai, yra pagaminti dar sovietmečiu, tad juos iškeitęs į mėsą ir grūdus V.Putinas ir atsikratys senos technikos, kurios šalies kariuomenei nebereikia. O kartu sukels nerimo savo priešininkams ir juos susilpnins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius