-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos disidentė Valerija Novodvorskaja: ES ir JAV sankcijos Vladimiro Putino negąsdina, visiems rusams reikėtų nebeišduoti vizų

Garsi sovietų režimo disidentė ir publicistė Valerija Novodvorskaja įsitikinusi, kad Europos Sąjungos ir JAV taikomos sankcijos Rusijai Vladimiro Putino negąsdina. Interviu Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ moteris teigė esanti tikra, kad sankcijos turėtų būti griežtesnės, tarkim, nebeišduoti Šengeno vizų visiems Rusijos piliečiams.
Protestas prieš Rusiją
Protestas prieš Rusiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Novodvorskaja tvirtino esanti tikra, kad prezidentas V.Putinas, nors ir įsiveržęs į Krymą, neturi jokios realios įtakos Ukrainai ir jos politikai. Tarp kandidatų į būsimuosius Ukrainos prezidentus taip pat nėra tokių, kuriais jis galėtų manipuliuoti.

V.Putinas neturi, ką remti

Pirmiausia ES ir JAV privalo iš viso nebeišduoti vizų Rusijos piliečiams. Visuomenė taip pat turi atsakyti už savo valdžios veiksmus. Be to, Vakarai turėtų sustabdyti maisto produktų eksportą į Rusiją. ES ir JAV galėtų visiškai nutraukti ekonominius ryšius su Rusija, – sakė V.Novodvorskaja.

„Yra tik Charkovo gubernatorius Michailas Dobkinas, bet jis neturi jokios įtakos Ukrainos politikoje. Tad V.Putinas neturi, ką remti. Ukraina ir Rusija šiandien de facto kariauja. Tokiomis sąlygomis jokia rimta politinė jėga negali atstovauti Maskvos interesams šalyje prie Dniepro. Tokios marionetės kaip Viktoras Janukovyčius Kremlius jau neturės“, – įsitikinusi rusų disidentė.

Būtent negalėjimas paveikti Ukrainos politikos ir skatina Kremlių bandyti destabilizuoti padėtį šioje šalyje, tam skiriami didžiuliai finansiniai ištekliai.

Kaip tvirtina V.Novodvorskaja, Kryme buvo mokama po 500 dolerių vadinamųjų savigynos būrių koordinatoriams. 

„Pagrindinis V.Putino priešas dabar yra laikas, o pastarasis – ne jo naudai. Rinkimai Ukrainoje artėja, o Rusija neranda būdų juos paveikti. Tikriausiai artimiausiu metu sulauksime eilinių provokacijų“, – svarstė V.Novodvorskaja.

Siūlo griežtinti sankcijas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški protestuotojai Luhanske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški protestuotojai Luhanske

Disidentė įsitikinusi, jog įmanoma sustabdyti Kremlių, tačiau sankcijos turėtų būti kur kas griežtesnės, negu taikomos dabar.

„Pirmiausia ES ir JAV privalo iš viso nebeišduoti vizų Rusijos piliečiams. Visuomenė taip pat turi atsakyti už savo valdžios veiksmus. Be to, Vakarai turėtų sustabdyti maisto produktų eksportą į Rusiją. ES ir JAV galėtų visiškai nutraukti ekonominius ryšius su Rusija – net ir aukodamos savo verslą. Tuomet V.Putino komanda imtų protestuoti ir galbūt tai pakeistų Rusiją. Tačiau niekas nerodo, kad Europa galėtų tam ryžtis“, – dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė žinoma Rusijos disidentė ir publicistė.

V.Novodvorskaja teigė mananti, kad Vakarai atprato gintis: „Europoje jau pamiršta, kad A.Hitleris pasaulinį karą pradėjo eidamas panašiu keliu. Iš pradžių buvo Austrija, tada Čekoslovakija, tada – Lenkija ir Baltijos šalys.“

Vis dėlto V.Novodvorskaja įsitikinusi, kad blogiausia, jog JAV dabar valdo silpnas prezidentas: „Vašingtone dabar yra ne Ronaldas Reaganas, ne George'as W.Bushas ir net ne Billas Clintonas. JAV nustojo saugoti pasaulinę tvarką, nes turi silpną prezidentą. Jeigu prezidentu būtų Johnas McCainas, V.Putinas niekada negautų Krymo. O Europa vis dar mano, kad pavyks Kremlių papirkti. Net Jungtinės Tautos nebeveikia taip, kaip turėtų, ir yra bejėgės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerija Novodvorskaja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerija Novodvorskaja

Atkirčio nemato

Jeigu JAV prezidentu būtų Johnas McCainas, V.Putinas niekada negautų Krymo, – teigė V.Novodvorskaja.

Taip pat ji teigė mananti, kad Krymo pavyzdys puikiausiai rodo Vakarų bejėgiškumą, nes V.Putinas pusiasalį gavo kaip dovaną, nepatirdamas praktiškai jokių pasekmių.

„Jeigu NATO ir toliau tik stebės, net ir Lenkija bei kitos šalys negalės jaustis saugiai. Vakarai nesiima jokių rimtų veiksmų, kad sulaikytų V.Putiną, nėra jokio atkirčio – JAV pareiškė, kad nepadės Ukrainai karinio konflikto atveju. Vakarai tik kalba ir visiškai nesugeba veikti. Apie kokias ekonomines sankcijas galime kalbėti, jeigu rusiško rublio kursas vėl kyla. Jeigu vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas negalės nuvažiuoti į ES, tai jis važiuos į Maldyvus, kur nereikia Šengeno vizos“, – konstatavo V.Novodvorskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius