-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos Dūma jau parengė planą, kaip prisijungti nuo Ukrainos atplėštą Krymą

Rusijos Dūmos deputatai, priklausantys partijai „Teisingoji Rusija“, parengė įstatymo projektą, kuris, jei įsigaliotų, sukurtų teisines sąlygas prie Rusijos prijungti nuo Ukrainos atplėštas dalis, pirmiausia – Krymą.
Karai prie Simferopolio oro uosto
Nežinia kieno pasiųsti kariai prie Simferopolio oro uosto / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak portalo Rosbalt.ru, įstatymo projekto autorė Dūmos deputatė Jelena Mizulina teigė, kad šis teisės aktas numato tvarką, „kaip į Rusijos Federaciją priimtti naują subjektą“.

Pasak jos, pagal dabar galiojantį įstatymą tai galima padaryti tik tarptautinių sutarčių pagrindu. „Tačiau su Ukraina sudaryti tokios sutarties neįmanoma kad ir dėl to, jog naujoji Ukrainos valdžia nėra teisėta“, – tikina J.Mizulina.

Pagal šį projektą siūloma į Rusijos Federaciją priimti kitos valstybės dalį, jei joje gyvenantys vietiniai gyventojai referendumu sutinka įeiti į Rusijos Federaciją.

Krymo parlamentas gegužės 25 d., kai vyks ir naujojo Ukrainos prezidento rinkimai, paskelbė referendumą, kuriame Krymo gyventojai turės atsakyti į klausimą, ar jie nori likti Ukrainos sudėtyje kaip autonominė respublika.

Po opozicijos pergalės Kijeve ir naujos Vyriausybės suformavimo autonominės respublikos statusą turinčiame Krymo pusiasalyje, kur gyvena daug rusakalbių ir yra Rusijos jūrų laivyno bazė, staiga prasidėjo neramumai ir protesto akcijos. Be to, karinėmis uniformomis be skiriamųjų ženklų vilkintys, šalmus bei kaukes dėvintys ir automatais bei kulkosvaidžiais ginkluoti žmonės užėmė Krymo Aukščiausiosios Rados pastatą bei du oro uostus. Ukrainos valdžia teigia, kad tai rusų specialiosios pajėgos, bet Rusija tai neigia, o ginkluoti užpuolikai su niekuo nebendrauja ir atsisako nurodyti, kas jie yra. Ukrainos pajėgos vėliau atsiėmė oro uostų kontrolę.

Tačiau ginkluotų žmonių kontroliuojama Krymo Aukščiausioji Rada paleido buvusią Vyriausybę ir sudarė naują, prorusišką. Be to, Krymo parlamentas gegužės 25 d., kai vyks ir naujojo Ukrainos prezidento rinkimai, paskelbė referendumą, kuriame Krymo gyventojai turės atsakyti į klausimą, ar jie nori likti Ukrainos sudėtyje kaip autonominė respublika.

Rinkėjams teks pažymėti tokį biuletenį: „Autonominė Krymo Respublika turi valstybinį savarankiškumą ir įeina į Ukrainos sudėtį sutarčių ir susitarimų pagrindu“ (Taip ar Ne).

Projekte rašoma, kad naujas subjektas į Rusijos Federaciją priimamas tuomet, kai neįmanoma sudaryti tarptautinės sutarties dėl to, kad šalyje, kurios dalis priimama į Rusijos Federaciją, nėra suverenios valdžios. Rusija, suteikusi prieglobstį pabėgusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kol kas nepripažįsta naujos Ukrainos Vyriausybės ir laikosi pozicijos, kad šalyje įvyko neteisėtas perversmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius