Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Rusijos gangsterių metai: areštai, rinkimai ir kiti nuotykiai

2018-ieji buvo kupini įvykių Rusijos pogrindiniame pasaulyje. Šalis kalbėjo ir apie nuosprendį „vagių vagiui“ Zacharijui Kalašovui, žinomam kaip Šakro Molodoj, ir apie kito visų bosų boso rinkimus, ir apie „viršūnių susitikimus“, ir apie nužudymus, rašo „CrimeRussia“.
Rusijos gangsteriams metai tradiciškai buvo spalvingi
Rusijos gangsteriams metai tradiciškai buvo spalvingi / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Metų nuosprendis

Neabejotinai pagrindiniu metų įvykiu laikytinas teismo nuosprendis Rusijos „vagių vagiui“ Z.Kalašovui. Kovo 29 dieną Maskvos Nikulinskio srities teismas jį ir 11 jo sėbrų nuteisė už organizuotą turto lupikavimą.

„Šakro Molodoj“ griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje praleis 9 metus ir 10 mėnesių, jo patikėtinis Andrejus Kočuikovas kalės metas trumpiau. Dar vienas Z.Kalašovo sėbras Batyras Bekmuradovas už grotų gyvens beveik pusdešimtų metų.

„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas
„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas

Įdomu, kad anksčiau prokurorai siekė kaltinamojo nuosprendžio Z.Kalašovui pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 210-ąjį straipsnį – tai būtų reiškę įkalinimą iki gyvos galvos. Tačiau kaltinamasis aktas galiausiai buvo susiaurintas.

Per derybas žodinis konfliktas staiga virto susišaudymu, ir E.Budancevas nušovė du A.Kočuikovo apsaugininkus.

Pagal vieną kaltinimą gangsteriai reikalavo 8 milijonų Rusijos rublių iš restorano „Elements“ savininkės Žanos Kim. Pagal kitą siekta išsimušti 10 milijonų rublių iš verslininko Levo Garamovo.

2015 metų gruodžio 14-ąją Z.Kalašovo grupuotės nariai, vadovaujami A.Kočuikovo, atvyko į „Elements“ ir pareikalavo 8 mln. rublių, grasindami suniokoti restoraną.

Ž.Kim tuoj pat pasikvietė buvusio KGB agento Eduardo Budancevo biuro teisininkus. Per derybas žodinis konfliktas staiga virto susišaudymu, ir E.Budancevas nušovė du A.Kočuikovo apsaugininkus.

Įpėdinis jau rastas

Z.Kalašovas dar buvo teisiamas, o Rusijos pogrindyje jau įsiplieskė svarstymai apie būtinybę surengti naujo nusikaltėlių pasaulio boso rinkimus. Visi suprato, kad „Šakro Molodoj“ neturi jokių šansų išsisukti.

„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas
„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas

Realiausiu kandidatu pakeisti Z.Kalašovą buvo įvardytas Olegas Šiškanovas. „Šiškano“ kandidatūrą parėmė ir pats teisiamasis.

Tiesa, netrukus po Z.Kalašovo arešto laikinuoju mafiozų bosu buvo paskelbtas Vasilijus Christoforovas, kuris perėmė klano iždo kontrolę. Banditai iš visos Rusijos ėmė vykti pas jį su savomis problemomis ir pageidavimais.

„Šiškanas“ tiko visiems. Nors jo įtaka Rusijoje kartais abejojama, šis vagis bent jau gyveno šalyje ir buvo laisvas. Be to, kadangi „vagių vagies“ postas pastaraisiais metais tik formalus, jį galima lengvai pakeisti.

„Facebook“ nuotr./Olegas Šiškanovas („Šiškanas“)
„Facebook“ nuotr./Olegas Šiškanovas („Šiškanas“)

Galiausiai kandidatų į gangsterių boso pareigas ratą savotiškai susiaurino šalies teisėsauga. Antai 2017 metų vasarį Maskvoje buvo sulaikytas įtakingas vagis Jurijus Pičuginas – „Pičiuga“.

Banditų elitas svarstė būtent J.Pičuginą pasirinkti Z.Kalašovo įpėdiniu, bet dabar jis laukia teismo. Rusijos Komijos Respublikoje veikęs „Pičiuga“ greičiausiai ilgam sės už grotų.

Po J.Pičugino arešto problemų kilo ir jo bendrininkui Vladimirui Tiurinui. „Tiurikas“, irgi laikytas vienu pagrindinių pretendentų pakeisti Z.Kalašovą, dabar ieškomas Ukrainoje – ten jis įtariamas buvusio Rusijos Valstybės Dūmos deputato Deniso Voronenkovo nužudymo organizavimu.

Galingo „Graikų klano“ lyderis Laša Šušanašvilis jau seniai negrįžta į Rusiją. To padaryti rusakalbės mafijos Europoje lyderis negali, nes balandį buvo sulaikytas Salonikuose.

„Twitter“ nuotr./Laša Šušanašvilis
„Twitter“ nuotr./Laša Šušanašvilis

Viačeslavas „Sliva“ Šestakovas jau kuris laikas gyvena Europoje ir aktyviai nusikalstamoje veikloje Rusijoje nebedalyvauja.

Audringi N.Salifovo metai

Tiesa, Eduardas Asatrianas, arba „Edikas Tbilisietis“ iš tiesų stengėsi užimti Z.Kalašovo vietą. Bet jam trukdė daugybė nesėkmių – konfliktai su kitais vagimis ir bevaisės naujų pajamų šaltinių paieškos.

Tarp kandidatų taip pat buvo Dmitrijus Čanturija („Mironas“) ir Gela Kardava. Jie buvo artimi 2013 metais nužudytam Aslanui Usojanui, bet dabar G.Kardava nebegali atvykti į Rusiją, nes kali Baltarusijoje.

Šalies gangsterių pasauliui apskritai grėsė rimtas sukrėtimas, nes iš kalėjimo buvo paleistas buvęs pagrindinis A.Usojano priešas Tarielis Onianis („Taro“).

„Facebook“ nuotr./Tarielis Onianis („Taro“)
„Facebook“ nuotr./Tarielis Onianis („Taro“)

Visi net buvo pamiršę naujo boso rinkimus, bet tada lengviau atsikvėpė, nes teismas nusprendė perduoti jį Ispanijos teisėsaugai.

Galiausiai rugpjūčio pabaigoje žiniasklaida išsiaiškino, kad mafiozui Michailui Vojevodinui priklausančiame restorane organizuojamas gangsterių susitikimas. Banditų pasaulio autoritetai kaip tik ir svarstė, ar naujuoju bosu pasirinkti būtent „Šiškaną“.

N.Salifovas išplėtė įtaką ir Ukrainoje – didelio pasipriešinimo nebuvo, nors iš Odesos vis skriejo pranešimai apie susirėmimus tarp „Guli“ ir vietinių klanų.

E.Asatrianas balsavo iš užsienio – už O.Šiškanovą, pastarąjį pasirinko ir L.Šušanašvilio klanas bei Merabas Džangveladzė. Balsavime nedalyvavo tik Nadiras Salifovas („Guli“), kuris pareiškė, kad jam nereikia naujo karaliaus.

„Guli“ pernai mirgėjo žiniasklaidos antraštėse, nors net negyvena Rusijoje – iš kalėjimo Azerbaidžane 2017-aisiais paleistas banditas visus praėjusius metus bandė perimti didelio Maskvos turgaus „Food City“ kontrolę.

„Facebook“ nuotr./Nadiras Salifovas („Guli“)
„Facebook“ nuotr./Nadiras Salifovas („Guli“)

Šį turgų anksčiau kontroliavo Rovšanas Džanijevas, bet jis 2016 metais buvo nužudytas. „Guli“ pradėjo didinti spaudimą R.Džanijevo giminaičiui Zaurui Achmedovui, apsigynė nuo čečėnų išpuolių ir perėmė teritoriją.

N.Salifovas išplėtė įtaką ir Ukrainoje – didelio pasipriešinimo nebuvo, nors iš Odesos vis skriejo pranešimai apie susirėmimus tarp „Guli“ ir vietinių klanų.

Kita vertus, šis gangsteris sulaukė ir teisėsaugos dėmesio – ne tik Rusijoje. Iškart po paleidimo apsigyvenęs Turkijoje, N.Salifovas sužinojo, kad jis į šią šalį nebeįleidžiamas. Persikraustė jis į Jungtinius Arabų Emyratus.

„Guli“ rugpjūtį buvo sulaikytas Pogdoricoje, bet paleistas. Galiausiai spalį banditas buvo suimtas Stambule. Turkijos pareigūnai nori jį išsiųsti į Azerbaidžaną arba Turkiją, bet duomenų apie pajudėsiantį procesą nėra.

„Tiuriko“ likimas

Sulaikius Z.Kalašovą „vagių vagimi“ svarstyta pasirinkti V.Tiuriną, kurį aktyviai rėmė J.Pičuginas. Tačiau 2017-ųjų vasarį „Pičiuga“ buvo sulaikytas, o V.Tiurinas įtariamas organizavęs D.Voronenkovo nužudymą Kijeve. Taip jis neteko šansų atsisėsti į gangsterių sostą.

Ukrainos prokurorai tiria versiją, kad D.Voronenkovas buvo eliminuotas susipynus Rusijos specialiųjų tarnybų ir gangsterių interesams.

„Scanpix“/AP nuotr./Kijevo centre nužudytas buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kijevo centre nužudytas buvęs Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Denisas Voronenkovas

Ukrainiečiai prieš daugiau nei metus kreipėsi į Rusiją dėl V.Tiurino ekstradicijos, bet Maskva, irgi tirianti nusikaltimą, atsakė, kad „Tiurikui“ jokių priekaištų neturi. Galiausiai banditas pats atvyko į Tyrimų komitetą ir pareiškė neturintis nieko bendra su D.Voronenkovo nužudymu.

V.Tiurinas viešai tikino nekonfliktavęs su buvusiu deputatu, kuris buvo vedęs jo eksžmoną Mariją Maksakovą.

Sulaikymai ir areštai

Pernai sausį Maskvoje buvo sulaikytas vagis Guramas Čichladzė. Nusikaltėlis buvo paskelbtas nelegaliu imigrantu, o teismas dar anksčiau nustatė, kad rusišką pasą jis išsirūpino neteisėtai.

Dar keli gangsteriai praėjusiais metais buvo sulaikyti su narkotikais. Balandį kvaišalai įklampino žinomą čečėną Omarą Bekajevą, taip pat – Gagiką Asaturianą, kuris buvo suimtas Rostove prie Dono.

Jau minėtas G.Kardava nuosprendžio sulaukė Minske. Jis buvo suimtas pernai sausį, kai bandė palikti šalį išskrisdamas į Stambulą su suklastotais dokumentais – trejų metų įkalinimo bausmę jis atlieka kolonijoje.

„Facebook“ nuotr./Kachaberas Parpalija
„Facebook“ nuotr./Kachaberas Parpalija

Areštų, žinoma, buvo ir daugiau. Iš įdomesnių – „Šakro Molodoj“ klano nario Kachabero Parpalijos suėmimas. Jis vis dar už grotų, nors gangsteriai už sėbro paleidimą pasiūlė 1 mln. JAV dolerių.

Išvydusieji laisvę

Kai kuriems banditams 2018-ieji buvo ir gerų žinių metai. Antai vasarį iš 40-ųjų pataisos namų buvo paleistas vagis Aslanas Kobuladzė, kuris Maskvoje žinomas kaip nužudyto A.Usojano rėmėjas.

Iš kalėjimo šis banditas, kuris vaikščiojo pasiremdamas lazda ir kuriam net reikėjo vežimėlio, išvažiavo savo „Mercedes“.

Gegužę laisvę išvydo Badri Koguašvilis. Jis mafiozų pasaulyje dabar labai gerbiamas, nes su skirtingų kalėjimų vadovybe reikalų turėjo net septynerius metus – bandito „svoris“ per tiek laiko smarkiai padidėjo.

Paleisti buvo ir tokie gangsteriai kaip Tengizas Korsagija, Rubenas Kosjanas, Arsenas Mkrtčianas – pastarasis esą dėl prastos sveikatos buvo paleistas anksčiau laiko. Paradoksalu, bet iš kalėjimo šis banditas, kuris vaikščiojo pasiremdamas lazda ir kuriam net reikėjo vežimėlio, išvažiavo savo „Mercedes“.

Palaidotieji

Kovo mėnesį Tbilisio centre buvo rastas gangsterio Gogos Chatojevo lavonas – 61-erių vyrui buvo šauta į galvą. Sakartvelo žiniasklaida svarsto, kad ir Rusijoje veikęs banditas buvo įsiskolinęs arba užsitraukęs kažkieno nemalonę.

Balandį Turkijoje buvo eliminuotas Gajozas Zviadadzė. Trys kaukėti žudikai jį nušovė jam grįžtant iš kito bandito Romano Barbakadzės („Remeno“) gimtadienio vakarėlio Antalijoje.

Rugsėjį po kovos su onkologine liga mirė įtakingas gruzinas Revazas Buchnikašvilis, ėjęs 68-uosius metus. Liepą nuo vėžio Italijoje mirė 48-erių Avtandilas Checurianis.

„Facebook“ nuotr./Vladimiras Vaginas
„Facebook“ nuotr./Vladimiras Vaginas

Rusija iki šiol kalba apie mįslingą gangsterio Vladimiro Vagino („Vagono“) mirtį. Jis rugsėjo 21 dieną buvo rastas negyvas savo kameroje 11-uosiuose pataisos namuose Permės regione.

V.Vagino advokatas atskleidė, kad jo klientas jam teigė, esą policininkai jam grasino. Tuose pačiuose pataisos namuose, kuriuos teisininkas pavadino „kankinimų centru“, prieš dvejus metus buvo rastas negyvas mafiozas Maksimas Novikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje