-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos GRU vėl apsižioplino: paaiškėjo daugiau nei 300 slaptų agentų tapatybė

GRU turėtų būti slapta Rusijos karinės žvalgybos tarnyba, tačiau viešumo gauna daugiau nei norėtų. Iš pradžių žurnalistai atsekė Skripalius Anglijoje „Novičiok“ apnuodijusius agentus, tuomet šį ketvirtadienį atskleista dar keturių Nyderlanduose veikusių GRU bendradarbių tapatybė. Dabar portalai „Bellingcat“ ir „The Insider“ skelbia atradę, kad pagal automobilius, įregistruotus GRU priklausančio pastato adresu, įmanoma išsiaiškinti daugiau nei 300 šios tarnybos darbuotojų tapatybę.
Aleksejaus Moreneco paso duomenys
Aleksejaus Moreneco paso duomenys

Ketvirtadienį Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės tarnybos atskleidė tapatybę GRU kibernetinės karybos padalinio agentų, kurie šių metų balandį Hagoje bandė įsilaužti į Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) būstinės kompiuterių tinklus.

Keturi rusai vyrai į Nyderlandus vyko su diplomatiniais pasais. Dviejų dokumentų numeriai eina vienas po kito.

„Bellingcat“ tyrėjai, išnagrinėję 2002–2014 metų duomenų bazių informaciją, netrukus nustatė, kad olandų pareigūnų paskelbtos GRU agentų pavardės yra tikros – šie Rusijos piliečiai iš tiesų egzistuoja ir dirba karinėje žvalgyboje.

Kitoks Skripalius apnuodijusių GRU smogikų atvejis – „Aleksandras Petrovas“ ir „Ruslanas Boširovas“ turi netikras pavardes. Jau išsiaiškinta, kad „R.Boširovas“ iš tiesų yra Anatolijus Čepiga.

Duomenų bazės įrašai apie vieną iš keturių įtariamųjų – Aleksejų Mininą, rodo, kad jis įregistruotas Opolčenija Narodnovo gatvėje 50. Šiuo adresu Maskvoje įsikūrusi Gynybos ministerijos karo akademija, populiariai žinoma kaip GRU konservatorija.

Aleksejaus Minino byla viešoje duomenų bazėje
Aleksejaus Minino byla viešoje duomenų bazėje

Kitą įtariamąjį, Aleksejų Morenecą, „Bellingcar“ atrado Rusijos automobilių savininkų registre. 2011 metais A.Morenecas buvo įregistruotas automobilio „Lada“ (VAZ 21093) naudotojas ir/ar savininkas.

Aleksejaus Moreneco byla viešoje duomenų bazėje
Aleksejaus Moreneco byla viešoje duomenų bazėje

Automobilis įregistruotas Komsomolskio prospekte 20 – o tai yra ir britų bei olandų pareigūnų apibūdinto GRU kibernetinės karybos padalinio (karinio dalinio Nr. 26165) adresas. Duomenų bazėje yra ir A.Moreneco paso numeris.

A.Moreneco automobilis įregistruotas Maskvos Komsomolskio prospekte
A.Moreneco automobilis įregistruotas Maskvos Komsomolskio prospekte

„Bellingcat“ tuomet nusprendė paieškoti kitų automobilių, registruotų tuo pačiu adresu Komsomolskio prospekte. Tokių mašinų savininkų buvo atrasta 305, jų amžius – nuo 27 iki 53 metų. Tikėtina, kad visi jie dirba GRU.

Vėlgi, duomenų bazėje skelbiami visų šių asmenų vardai ir pavardės, pasų numeriai. Daugeliu atvejų – net mobiliųjų telefonų numeriai.

Dalis 305 įtariamų GRU kibernetinės karybos padalinio darbuotojų sąrašo viešame automobilių savininkų registre
Dalis 305 įtariamų GRU kibernetinės karybos padalinio darbuotojų sąrašo viešame automobilių savininkų registre

Be to, kai kuriose eilutėse skelbiamas ne tik fizinis adresas, bet karinio dalinio numeris – 26165. Sąraše esantys žmonės šį dalinį, pernai atsidūrusį JAV Teisingumo departamento kaltinamajame akte, pridėjo kaip darbovietę.

„Iš esmės tai reiškia, kad bet kuris žmogus, turintis prieigą prie automobilių savininkų registro, gali sužinoti kelių šimtų GRU darbuotojų pavardes, jų pasų duomenis, mobiliųjų telefonų numerius.

Ir ne bet kokių darbuotojų, o tų, kurie dirba kariniame dalinyje, kaltinamame skandalingomis kibernetinėmis atakomis“, – rašo „The Insider“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius