-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos gynybos ministerija uždarė ryšio su Pentagonu kanalus dėl Sirijos

Rusijos gynybos ministerija nuo šeštadienio vidurnakčio uždarė tiesioginio ryšio su Pentagonu linijas, veikusias pagal dvišalį memorandumą, pasirašytą siekiant išvengti aviacijos incidentų Sirijoje. Rusija tokį žingsnį žengė po JAV raketinio smūgio Sirijos oro pajėgų bazei Homso provincijoje.
JAV smogė raketomis Sirijai
JAV smogė raketomis Sirijai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Į Rusijos karinę žinybą buvo iškviestas JAV pasiuntinybės Maskvoje gynybos atašė, kuriam buvo oficialiai įteikta nota, (kuria informuojama, kad) Rusija nuo balandžio 8 d. 00 val. sustabdo savo įsipareigojimų pagal memorandumą dėl tarpusavio supratimo vykdymą“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Jis pareiškė, kad penktadienį kariniais ir diplomatiniais kanalais į Pentagoną buvo nusiųsta Rusijos gynybos ministerijos nota dėl memorandumu numatytos tiesioginė s tarpvalstybinės telefono linijos darbo nutraukimo.

Pentagonas Rusijos notą gavo, penktadienį vakare naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Pentagono atstovė Michelle Baldanza. Ji pridūrė, kad „linijos dėl konfliktinių situacijų (išvengimo) mechanizmai tebegalioja“.

Penktadienį paryčiais JAV kariškiai sparnuotosiomis raketomis „Tomahawk“ atakavo Šairato bazę, reaguodami, anot prezidento Donaldo Trumpo, į antradienį įvykdytą „barbarišką“ cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame mieste Idlibo regione, dėl kurios JAV kaltina Damasko režimą.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad prezidento „nuomone, amerikiečių smūgiai Sirijoje yra agresija prieš suverenią valstybę, pažeidžianti tarptautinės teisės normas – beje, (surengta) išgalvota dingstimi“.

Tai buvo pirma tiesioginė JAV ataka Sirijos vyriausybinių pajėgų pozicijoms ir radikaliausias karinis D.Trumpo sprendimas nuo to laiko, kai jis pradėjo eiti prezidento pareigas.

Į Šairato bazę iš dviejų JAV karinių laivų Viduržemio jūroje buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. D.Trumpas per televiziją pranešė, kad įsakė suduoti karinį smūgį Sirijoje, taikiniams, iš kurių buvo vykdoma cheminė ataka.

Pentagonas Rusijos notą gavo, penktadienį vakare naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Pentagono atstovė Michelle Baldanza.

Vašingtono pareigūnai sakė, kad JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas Joe Dunfordas su Rusijos Generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu telefonu aptarė situaciją Sirijoje po raketinio smūgio Sirijos oro pajėgų bazei.

„Generolas Dunfordas pasikalbėjo su generolu Gerasimovu po smūgio sudavimo, pokalbis buvo profesionalus ir daugiausia apie situaciją Sirijoje“, – penktadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

2015 metų spalio 20 dieną JAV ir Rusija pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą dėl incidentų prevencijos ir skrydžių saugumo užtikrinimo per operacijas Sirijos oro erdvėje.

Iki amerikiečių raketinio smūgio Rusijos ir JAV gynybos pareigūnai pagal šį memorandumą reguliariai rengdavo videokonferencijas. Abi šalys memorandumą vadino veiksmingu.

Rusija karinę operaciją Sirijoje vykdo nuo 2015 metų rugsėjo 30 dienos. Rusų karinė aviacija remia Sirijos vyriausybinės armijos sausumos operacijas. Rusai Sirijoje turi aviacijos bazę Hmeimimo aerodrome ir karinio laivyno bazę Tartuso uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius