Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos gynybos ministras S.Šoigu netikėtai atvyko į Baltarusiją

Kaip skelbia Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“, pirmadienį į šalį netikėtai atvyko Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu.
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu
Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu / „AP“/„Scanpix“

Kaip skelbiama, Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, Minske su S.Šoigu aptarė neseniai pasiektus dvišalius susitarimus.

„Atsisveikindami su Vladimiru Vladimirovičiumi (Putinu) po neseniai vykusių derybų sutarėme, kad jūs ir jūsų specialistai atvyksite į Baltarusiją ir mes susėsime aptarti Baltarusijos saugumo klausimų.

Žinote, aš jau kėliau šį klausimą Aukščiausiojoje Taryboje. Bet prieš tai jį aptarėme su Vladimiru Vladimirovičiumi", – kalbėjo A.Lukašenka.

A.Lukašenka pareiškė, kad Vakarų šalys nesilaikė saugumo garantijų susitarimų, kurie buvo sudaryti pagal Budapešto memorandumą.

„Kažkada po 1994 m., po garsiojo Budapešto memorandumo, kuriame visos Vakarų valstybės ir Rusija prisiekė užtikrinti visišką saugumą Kazachstanui, Ukrainai ir Baltarusijai.

Žinoma, žinote, kad visas šias sutartis, susitarimus ir deklaracijas Vakarų šalys pamynė ir jokio saugumo nėra.

Be kita ko, turėjau omenyje ekonominį saugumą. Kokio ekonominio saugumo galime tikėtis, jei jie įveda sankcijas mums, Rusijai?

Todėl iškėliau šį klausimą derybose su Rusijos prezidentu. Jis mane visiškai palaikė visose srityse.

Jis sakė, kad turime peržiūrėti visas mūsų sutartis ir susitarimus, Baltarusijos ir Rusijos susitarimus, ir pažiūrėti, kokį tarpvalstybinį teisės aktą dabar reikėtų priimti, kad būtų užtikrintas visiškas Baltarusijos saugumas“ – kalbėjo A.Lukašenka.

Norėtų dislokuoti branduolinį ginklą

Balandžio pradžioje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo susitikęs su Baltarusijos vadovu.

Derybų metu jie aptarė ekonominio bendradarbiavimo plėtrą ir gynybinių ryšių stiprinimą, įskaitant planą dislokuoti Rusijos branduolinius ginklus Baltarusijoje, vykstant karui kaimyninėje Ukrainoje.

V.Putinas sakė, kad bus glaudžiai dirbama stiprinant bendradarbiavimą pagal sąjunginės valstybės susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai Baltarusijos ir Rusijos ryšiai.

Rusija pasinaudojo Baltarusijos teritorija kaip placdarmu įsiveržimui į kaimyninę Ukrainą ir ten laiko savo karių ir ginklų.

Praėjusį mėnesį V.Putinas pareiškė, kad Maskva planuoja dalį savo taktinių branduolinių ginklų dislokuoti Baltarusijoje, ir tai buvo dar vienas Rusijos lyderio bandymas pasitelkti branduolinius grasinimus, kad atgrasytų Vakarus nuo paramos Ukrainai.

Tokie ginklai skirti naikinti priešo karius mūšio lauke, jų veikimo nuotolis palyginti nedidelis, o galingumas daug mažesnis, palyginti su tolimojo nuotolio strateginėse raketose sumontuotomis branduolinėmis galvutėmis, galinčiomis sunaikinti ištisus miestus.

Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje priartintų juos prie potencialių taikinių Ukrainoje ir NATO narių Rytų ir Vidurio Europoje. Baltarusija turi 1 250 km sieną su NATO narėmis Latvija, Lietuva ir Lenkija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius