-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu: bendradarbiavimas priešraketinės gynybos srityje – nesėkmingas

Po beveik dvejų metų pertraukos susitikę NATO šalių ir Rusijos gynybos ministrai teigiamai vertino pažangą kovojant su terorizmu ir vykdant mokymus Afganistane. Tačiau nerasta sutarimo dėl Europoje dislokuojamos priešraketinės gynybos.
Sergejus Šoigu
Sergejus Šoigu / gazeta.ru nuotr.

Pasak Lietuvos krašto apsaugos ministro, negauta ir daugiau informacijos apie kritiškai Vakarų vertinamas pratybas „Zapad“, rengtas Lietuvos pasienyje.

Rugsėjį rengtos Rusijos ir Baltarusijos pratybos tapo simboliu vertinant NATO ir Rusijos bendradarbiavimo atvirumą. Nors į jas buvo kviesti NATO stebėtojai, iki šiol nėra pateikta visa informacija. Daugiau jos negauta ir po ilgos pertraukos vykusiame NATO gynybos ministrų susitikime su Rusijos kolega. Tik pripažįstama, kad skirtingai nei prieš ketverius metus, NATO atstovai bent jau buvo pakviesti stebėti pratybų Rusijoje.

„Jeigu žiūrint į bendravimo atmosferą, ji buvo pozityvi. Nors kai kurių kaltinimų buvo pažerta, lyginant ar bandant lyginti pratybas „Zapad“ ir „Tvirtas džiazas“, bet neparodant, kokie skaičiai buvo, kiek dalyvavo, kas buvo įtraukta. Buvo palyginti kiti dalykai“, – teigia Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

NATO generalinis sekretorius pabrėžė, kad ateityje pratybos turi būti kiek galima skaidresnės, o Rusijos gynybos ministras pakviestas stebėti lapkritį vyksiančių NATO pratybų Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

„Tokios pratybos turi būti skirtos didesniam atvirumui, kurio, deja, ir toliau trūksta, ypač kai kalbame apie tokius rimtus klausimus kaip priešraketinė gynyba“, – sako Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Per penkerius metus NATO planuojama įdiegti priešraketinė gynyba Europoje kelia daugiausia klausimų rusams, nors Aljansas ne kartą tikino, kad sistema nenukreipta prieš Maskvą.

„Ne paslaptis, kad mes dar neradome būdų, kaip drauge dirbti priešraketinės gynybos srityje. Tačiau sprendžiant problemas, ministrų diskusijos yra labai vertingos. Turime toliau atvirai, tiesiogiai diskutuoti ir įveikti skirtumus“, – tvirtina NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Bendradarbiavimas šioje srityje – nesėkmingas. Europa vykdo programą, o į mūsų nuogąstavimus niekas neįsiklauso. Esame už visiems naudingą bendradarbiavimą, kuris sustiprintų kiekvienos valstybės saugumą.  Tačiau prieš kuriant bendrus priešraketinės gynybos planus, mums reikia tvirtų garantijų, kad amerikietiška sistema nebus naudojama prieš Rusiją“, – sako S. Šoigu.

Rusija dar anksčiau yra pareiškusi jau kitąmet turėsianti tarpžemyninę raketą, galinčią pralaužti NATO skydą, be to, stiprinamas karinis parengimas ir Kaliningrade. Trečiadienį Rusijos gynybos ministras pareiškė, kad galėtų su NATO bendradarbiauti Kaliningrado srityje naikinant pasenusią ginkluotę. Prie to žada prisidėti ir Lietuva. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius