-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos intelektualai negali tuo patikėti: švietimo ir mokslo ministre paskirta J.Stalino gerbėja

Rašytojas ir žurnalistas Arkadijus Babčenka ką tik pirmą kartą per savo gyvenimą pradėjo ruoštis kraustymuisi iš Maskvos. Su šeima jis planuoja išvykti į Europą. Vieno aštriausių Kremliaus ir Vladimiro Putino kritikų ilgai neišgąsdino nuolatinis valdžios persekiojimas. Ne, jis bėga išsigandęs dėl savo 9 metų dukrelės ateities Rusijoje, rašo „The Daily Beast“.
O.Vasiljeva mano, kad J.Stalinas buvo geras Sovietų Sąjungos lyderis
O.Vasiljeva mano, kad J.Stalinas buvo geras Sovietų Sąjungos lyderis / „Scanpix“ nuotr.

„Po dvejų ar trejų metų Rusija bus kaip Saddamo Husseino valdomas Irakas, – įsitikinęs abiejų Čečėnijos karų veteranas A.Babčenka. – Čia bus daug nelaimingų žmonių, vaikų lauks netikusi švietimo sistema, gatvėse netrūks smurto, patikros punktuose budės policija. Tai nebus gera vieta mano dukrai.“

Žurnalistas prieš kelis mėnesius buvo priblokštas, kai išvydo savo trečiokę per vieną mokyklos šventę žygiuojančią su pusiau kariška uniforma ir dainuojančią patriotines dainas.

„Scanpix“ nuotr./Mokyklinukai prie J.Stalino biusto Raudonojoje aikštėje
„Scanpix“ nuotr./Mokyklinukai prie J.Stalino biusto Raudonojoje aikštėje

„Tokio tamsumo pavyzdžių matome visur – komunistai laksto su Stalino portretais, čia pat pasirodo stačiatikių dvasininkai. Bet aš vis tiek nesitikėjau, kad būtent stačiatikė fanatikė ir stalinistė bus paskirta švietimo ir mokslo ministre“, – teigė A.Babčenka.

Patriotai šlovina diktatorių

Olgą Vasiljevą naująja švietimo ir mokslo ministre rugpjūčio pabaigoje paskyrė prezidentas V.Putinas. Iš pažiūros ji – itin religinga biurokratė, savo akademinę karjerą paskyrusi Rusijos stačiatikių bažnyčios veiklos sovietmečiu tyrinėjimui.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos švietimo ir mokslo ministrė Olga Vasiljeva
„Scanpix“ nuotr./Rusijos švietimo ir mokslo ministrė Olga Vasiljeva

Vis dėlto O.Vasiljeva taip pat garsėja aktyvia Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino, kurio įsakai kalti dėl milijonų žmonių žūties, gynyba.

Tokia reputacija prieštaringa net dabartinėje Rusijoje, kurią jau paliko tūkstančiai profesionalų ir kurioje visi valdžios kritikai iškart išvadinami „rusofobais“. Pačioje valdžioje yra abejojančių patriotizmu, kurio išraiška – tironų šlovinimas.

Atrodo, kad represijos Rusijoje jau įsisukusios – bėga vis daugiau intelektualų.

„Mūsų Liberalų demokratų partija, kurią remia iki 30 proc. rinkėjų, pasisako prieš Stalino statymą ant ideologinio pjedestalo.

Jis buvo tironas, jis išžudė geriausius mūsų intelektualus, o mes kaip valstybė už tai atsakingi. Nebegalime grįžti prie represijų“, – teigė šios partijos atstovas Valstybės Dūmoje Vadimas Denginas.

Tačiau atrodo, kad represijos Rusijoje jau įsisukusios – bėga vis daugiau intelektualų.

Nepatiko reportažai iš Ukrainos

Anksčiau šiais metais Timuras Olevskis, Rusijos žurnalistas, reportažus per karą Rytų Ukrainoje siuntęs nepriklausomam televizijos kanalui „Dožd“, apsisprendė išvykti gyventi į Prahą. Kodėl?

Viskas prasidėjo pernai liepą, kai Rusijos saugumiečiai sulaikė T.Olevskį provinciniame Toljačio mieste, kur jis rinko medžiagą reportažui apie rusus karius Ukrainoje ir jų namuose paliktas šeimas.

„Facebook“ nuotr./Timuras Olevskis
„Facebook“ nuotr./Timuras Olevskis

„Matyt, jie mane įtraukė į kažkokius apklausų sąrašus, nes nuo to laiko kiekvieną kartą, kai kirsdavau Rusijos sieną, mane nusivesdavo į kambarėlį. Nenoriu nuskęsti tamsoje ir likusį gyvenimą praleisti aiškindamas, kad sugrįžo tamsa“, – „The Daily Beast“ teigė žurnalistas.

Kaip ir A.Babčenka, T.Olevskis palikti Rusiją apsisprendė ne dėl grėsmės jam pačiam. Žurnalistas tikina galvojantis tik apie savo vaikus ir jų mokslus.

V.Denginas: „Tie, kurie bėga iš šalies, o ne dėl jos aukojasi, ir užsienyje visą gyvenimą liks paraštėse.“

„Mano sūnui Artiomui buvo kaip tik suėję septyneri. Sulaukus tokio amžiaus valstybė pradeda riboti laisvę. Norėjau, kad jo patirtis būtų kitokia, – laisvė suteikia daugiau erdvės sėkmei“, – aiškino žurnalistas, dabar dirbantis „Radio Free Europe“.

Rusijos valstybinė žiniasklaida išsyk apkaltino T.Olevskį dirbant Amerikai ir Ukrainai. Tas pats deputatas V.Denginas konstatavo: „Tie, kurie bėga iš šalies, o ne dėl jos aukojasi, ir užsienyje visą gyvenimą liks paraštėse.“

Tačiau T.Olevskis vis kartoja visiškai nesigailintis dėl sprendimo palikti Rusiją. Kaip ir A.Babčenka, jis mini O.Vasiljevą.

Šliaužiančios stalinizacijos simbolis

Maskvoje šiomis savaitėmis daug kalbama apie „nacionalinę idėją“. O.Vasiljeva stengiasi apibrėžti putiniškąją ideologiją, o tai padaryti sunku ir daugeliui rusų.

Tiesa, naujosios ministrės sprendimai originalūs. Susirūpinimas dėl jos pažiūrų pirmą kartą kilo dar 2013 metais, kai ji skaitė paskaitą V.Putino partijos „Vieningoji Rusija“ nariams“,

Joje O.Vasiljeva tikino, kad J.Stalinas buvo geras Sovietų Sąjungos lyderį, kuris suvienijo valstybę prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Rusijos žydų bendruomenių federacija oficialiai paprašė O.Vasiljevos patikslinti, ką ji iš tiesų mano apie J.Staliną, kuris išskerdė šimtus tūkstančių žmonių.

Tiek etniniai rusai, tiek kitų tautų atstovai Rusijos Federacijoje pradėjo prašyti paaiškinimų: ar tikrai normalu vaikui mokykloje diegti žinią, kad masiniai žudymai, dirbtinai sukeliamas badas, politiniai valymai, deportacijos – visa tai yra pateisinama, nes „buvo suvienyta“ valstybė?

Rusijos žydų bendruomenių federacija oficialiai paprašė O.Vasiljevos patikslinti, ką ji iš tiesų mano apie J.Staliną, kuris išskerdė šimtus tūkstančių žmonių.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Stalino kultas.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Stalino kultas.

„Bet kokie bandymai neva supratingai kalbėti apie J.Stalino valdymo metus mane labai gąsdina, nes aš manau, kad Rusijai tas laikotarpis buvo pražūtingas“, – „Interfax“ tuomet teigė federacijos atstovas Boruchas Gorinas.

Grėsmingų antraščių apie energingą krikščionę ir J.Stalino gerbėją netrūksta ir dabar. „Moskovskij Komsomolec“ situaciją apibendrino taip: „Naujoji švietimo ministrė yra šliaužiančios stalinizacijos simbolis.“

Kainuoja per daug jėgų

Kol kas O.Vasiljeva apie savo požiūrį į J.Staliną nieko daugiau neaiškina. Nesako ji nieko ir apie tai, kokią įtaką jos pagarba diktatoriui turės Rusijos švietimo sistemai. Bet jau turi – J.Stalinas vadovėliuose vadinamas „efektyviu vadybininku“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskvoje iki šiol daug žmonių, kurie palaiko Stalino idėjas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskvoje iki šiol daug žmonių, kurie palaiko Stalino idėjas

„Labai nustebau, kai iš dukros sužinojau, kad ji mokykloje nuolat girdi apie Staliną – dažniau nei mes sovietmečiu“, – neseniai pareiškė radijo stoties „Echo Moskvy“ laidų vedėja Olga Byčkova.

Priminusi, kad J.Stalino nusikaltimus anksčiau teisino ir kultūros ministras Vladimiras Medinskis, ir vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, žurnalistė prisipažino, kad jos dukra dabar jau mokosi Jungtinėje Karalystėje.

„Twitter“ nuotr./Olga Byčkova
„Twitter“ nuotr./Olga Byčkova

„Rusijos valdžios atstovai vis kalba apie harmoniją tarp valstybės ir bažnyčios, apie kritinio mąstymo nereikalingumą. Man Vasiljeva – ne krikščionė. Kiekvienas krikščionis žino, kad Stalinas buvo despotas“, – aiškino O.Byčkova.

A.Babčenkai O.Vasiljevos paskyrimas ministre buvo paskutinis lašas kantrybės taurėje. „Facebook“ jis paskelbė, kad sulaukė darbo pasiūlymo „draugiškoje“ Europos šalyje ir kad dabar jau planuoja emigruoti.

„Jie neleis mano vaikui padoriai baigti mokslų. Bandymai sukurti apsauginę kapsulę mano vaikui man kainuoja pernelyg daug jėgų“, – rašė žurnalistas, o jo draugai tūkstančiuose komentarų sveikino jo sprendimą išvykti.

„Nebuvo nė vieno skaitytojo, kuris būtų pasakęs, kad Rusija yra puiki šalis, kad jos ateitis šviesi, kad nėra jokios priežasties bėgti“, – pridūrė A.Babčenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius