-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ir Japonijos diplomatijos vadovai Maskvoje aptaria ginčą dėl Kurilų

Rusijos ir Japonijos užsienio reikalų ministrai pirmadienį susitiko Maskvoje, kur mėgina paruošti dirvą taikos susitarimui, kad būtų užbaigtas užsitęsęs ginčas dėl keturių strategiškai svarbių Kurilų salų.
Taro Kono ir Sergejus Lavrovas
Taro Kono ir Sergejus Lavrovas / „Sputnik“ nuotr.

Susitikęs su savo kolega iš Japonijos Taro Kono Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog ištekliai bendradarbiauti yra „tikrai neišsenkami“, ir paragino jais pasinaudoti, svarstant taikos susitarimo sąlygas.

Japonija ir Rusija po Antrojo pasaulinio karo pabaigos taip ir nepasirašė oficialios taikos sutarties. Sovietų Sąjunga karo paskutinėmis dienomis įsiveržė į ryčiausią Kurilų dalį, bet Japonija į šias salas tebepretenduoja, nors Jungtinės Tautos formaliai pripažįsta jas Rusijos dalimi.

„Scanpix“ nuotr./Kurilų salos
„Scanpix“ nuotr./Kurilų salos

„Tai yra sudėtingas klausimas: turime nagrinėti Antrojo pasaulinio karo palikimą, kurio baigtys įtvirtintos JT chartijoje ir Sąjungininkų dokumentuose“, – sakė S.Lavrovas.

Lapkritį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe susitarė paspartinti derybas dėl taikos susitarimo, kuris remtųsi 1956 metais pasirašyta Japonijos ir Sovietų Sąjungos deklaracija dėl diplomatinių santykių atkūrimo.

Bendroje deklaracijoje sakoma, kad pasirašius taikos susitarimą SSRS sutinka perduoti Japonijai dvi salas – Chabomajaus ir Šikotano. Tokijas vis dėlto pareikalavo visų ginčijamų salų, įskaitant Iturupą ir Kunašyrą, kontrolės – taigi, taikos derybos įstrigo.

T.Kono prieš susitikimą Maskvoje paragino abi šalis pasinaudoti didžiuliu bendradarbiavimo potencialu.

Į rusų kalbą išverstuose komentaruose jis nedetalizuodamas pabrėžė, kad Rusija ir Japonija turėtų „spartinti (taikos) derybas, išeinančias už ankstesnių pozicijų ribų“.

Rusija kelis dešimtmečius buvo apleidusi Kurilų salas, tačiau per pastaruosius kelerius metus Maskva dislokavo jose daugiau karių ir taip išprovokavo Tokijo įtūžį.

Sprendimas atiduoti Japonijai bent vieną salą veikiausiai nebūtų palankiai įvertintas Rusijoje, kur Kremlius nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, kursto patriotines nuotaikas.

Rusijos Sachalino salos gubernatorius, administruojantis ir Kurilus, praėjusią savaitę pareiškė, kad vietos gyventojai nepritaria jokiems teritoriniams pakeitimams. Šimtai žmonių neseniai protestavo prieš galimą salų kontrolės perdavimą.

„Kurilų salos yra Rusijos teritorijoje – tai akivaizdu. Kurilų salų perdavimo darbotvarkėje nėra “, – naujienų portalui „Gazeta.ru“ sakė gubernatorius Valerijus Limarenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius