Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos istorijos profesorius Andrejus Zubovas: Rusija negrįžta į Sovietų Sąjungos laikus, ji primena fašistinę Italiją

Neseniai iš pareigų prestižiniame Maskvos valstybinio tarptautinių santykių institute atleistas Rusijos istorikas ir religijotyrininkas Andrejus Zubovas teigia, kad šiandieninė Rusija savo nacionalizmu ir visuomenės struktūra labiausiai primena fašistinę Italiją. Interviu su profesoriumi – Lenkijos dienraštyje „Rzeczpospolita“.
Andrejus Zubovas
Andrejus Zubovas / wikipedia.org nuotr.

Iš elitinio instituto A.Zubovas buvo atleistas po savo pasisakymo laikraštyje „Viedomosti“, kur išsakė griežtą poziciją dėl nepateisinamos Rusijos politikos Ukrainos atžvilgiu. „Palyginau dabartinę Rusijos situaciją su Hitlerio politika 1939 metais. Po trijų dienų sužinojau, kad rektorius liepė man išeiti iš darbo savo noru arba išmes mane už disciplinos pažeidimus. Nesutikau ir pranešiau spaudai. Kilo skandalas, nes, ačiū Dievui, negyvename totalitarinėje valstybėje. Žiniasklaida saugo laisvę, o studentai pareiškė, kad ruošiasi streikui, kuriame gins mane“, – teigė A.Zubovas. Vis dėlto jį atleido.

Katalikybė nelaikoma tradicine rusų religija. Bet jeigu – neduok Dieve – tarkim, Lietuva būtų Rusijos dalis, tai be abejo ir Katalikų bažnyčia būtų į tai įtraukta. Tokiu būdu religija virsta valstybinės ideologijos dalimi, – aiškino A.Zubovas.

Anot profesoriaus, dabartinė Rusijos valdžia – KGB generolai ir karininkai. „Jų supratimas apie pasaulį remiasi priešų paieška – net ir demokratinėse valstybėse specialiosios pajėgos veikia taip pat. Bet tai, kas tinka specialiosioms tarnyboms, netinka valstybės valdymui. Politikai turi ieškoti sąjungininkų. Mintis „visur aplinkui priešai“ buvo būdinga Sovietų Sąjungai, priešrevoliucinė Rusija to nežinojo“, – aiškino A.Zubovas.

Sovietmečiu įsigalėjo ir terminas „tvirtovės apgultis“. A.Zubovo teigimu, dabar tas idiotizmas grūdamas Rusijos piliečiams. „Prezidentai Borisas Jelcinas ir ir Michailas Gorbačiovas buvo sovietinio elito atstovai, bet ne KGB, o partinio, tad neturėjo tokių psichologinių problemų. Visa tai primetama būtent Vladimiro Putino ir jo aplinkos, jie patys nesuvokia, kad savo darbinius įpročius primeta valstybės valdymui“, – kritikos Rusijos vadovui ir jo bendražygiams negailėjo A.Zubovas.

Tačiau profesorius nesutinka su manančiais, kad Rusija bando grįžti į Sovietų Sąjungos laikus. „Tai netiesa. SSRS pasižymėjo noru panaikinti privačią nuosavybę, kova su religija, pagrindinė idėja buvo „Visų šalių proletarai – vienykitės“. Nieko panašaus neliko dabartinės Rusijos ideologijoje. Nėra valstybinės nuosavybės monopolio, niekas nekovoja su religija, greičiau atvirkščiai – bandoma ją padaryti pavaldžia valdžiai“, – tvirtino A.Zubovas.

Tokiu būdu ne tik stačiatikybę, bet ir islamą bei budizmą bandoma panaudoti kaip paramą valdžiai. „Katalikybė nelaikoma tradicine rusų religija. Bet jeigu – neduok Dieve – tarkim, Lietuva būtų Rusijos dalis, tai be abejo ir Katalikų bažnyčia būtų į tai įtraukta. Tokiu būdu religija virsta valstybinės ideologijos įrankiu“, – aiškino istorijos profesorius.

A.Zubovas teigia, kad lyginti Rusijos su fašistine Vokietija negalima, nes ideologijoje neva nėra rasinių elementų. Tačiau tai labai primena fašistinę Italiją – nacionalistinę ir korporatyvinę valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius