Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos jėgos struktūros vadovas nori kontroliuoti internetą Kinijos pavyzdžiu

Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas siūlo reguliuoti naudojimąsi internetu kaip Kinijoje, kurioje vartotojų komentarai ir pranešimai filtruojami.
Interneto komentatorius.
Internetas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Buvusio Federalinės saugumo tarnybos vadovo pareiškimas nuskambėjo po masinių protestų, dėl dalyvavimo juose nepatenkintieji parlamento rinkimų rezultatais susitarė per socialinius tinklus.

„Protingas reguliavimas, žinoma, turi vykti ir Rusijoje, kaip tai jau daroma JAV, Kinijoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių“, – sakė K.Patruševas interviu laikraščiui „Argumenty i fakty“.

Jungtinės Valstijos yra viena šalių, suteikiančių interneto vartotojams visišką laisvę, o Kinija atveria savo vartotojams prieigą tik prie tų erdvių, kurios sutinka būti cenzūruojamos.

Jungtinės Valstijos yra viena šalių, suteikiančių interneto vartotojams visišką laisvę, o Kinija atveria savo vartotojams prieigą tik prie tų erdvių, kurios sutinka būti cenzūruojamos.

Pasiūlęs naudoti Kinijos patyrimą, K.Patruševas padarė išlygą, kuri gali būti taikoma socialiniams tinklams ir tinklaraščiams:

„Mėginimai užkirsti kelią žmonėms bendrauti iš principo neproduktyvūs ir net amoralūs. Tačiau negalima nepaisyti to, kad internetu gali naudotis nusikaltėliai ir teroristų grupuotės.“

Pavasarį Rusijos valdžia jau domėjosi Kinijos patyrimu interneto kontrolės srityje ir užsakė vyriausybei mokslinį darbą apie interneto reguliavimą įvairiose šalyse, tarp jų Kinijoje. Tada vieno FST padalinių viršininkas pareiškė, kad nekontroliuojamas naudojimasis pašto paslauga „Gmail“ ir programa „Skype“ kelia grėsmę Rusijos saugumui.

Tačiau ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, besirengiantis kitais metais sugrįžti į Kremlių, netrukus po to nuramino visuomenę pareikšdamas, kad nieko apriboti nesirengia.

Tą pačią dieną, kai buvo išspausdintas K.Patruševo interviu, buvo sužinota apie įstatymo projektą, kurį parengti padėjo Rusijos ryšių ministerija. Jeigu jis bus priimtas, operatoriai bus įpareigoti blokuoti kai kuriuos tinklalapius.

Kaip pranešė laikraštis „Vedomosti“, drauge su vaikų pornografija ir narkotikų propaganda į juoduosius sąrašus buvo įtraukta „ekstremistinė medžiaga“. Visuomenė ne kartą priekaištavo Rusijos valdžiai, kad ekstremizmo sąvoką ji traktuoja labai plačiai.

Pastarosiomis savaitėmis internetas buvo naudojamas didžiausioms nuo V.Putino atėjimo į valdžią protesto akcijoms organizuoti.

Dalyvauti mitinge Bolotnaja aikštėje praėjusį šeštadienį per socialinius tinklus susitarė keliasdešimt tūkstančių žmonių. Prie kitos protesto akcijos – gruodžio 24 dieną – socialiniame tinkle „Facebook“ per dvi dienas pažadėjo prisijungti daugiau nei 18 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius