Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kaimo ramybę sudrumstė dešimtys poliarinių lokių: gyventojus privertė slėptis namuose

Maisto ieškantys dešimtys poliarinių lokių viename Rusijos tolimųjų rytų kaime kaip reikiant išgąsdino vietos gyventojus, priversdami atšaukti viešus renginius, o žmones – slėptis savo namuose, praneša CNN.
Poliarinis lokys
Poliarinis lokys / „Scanpix“ nuotr.

Maždaug 60 poliarinių lokių buvo pastebėti viename kaime Rusijos Chukotsko srityje, Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pasakojo lokių stebėjimo organizacijos vadovė Tatjana Minenko.

Anot jos, lokiai į kaimą susirinko dėl ten nuo rudens vis dar besimėtančių į krantą išmestų jūrų vėplių gaišenų.

„Beveik visi pastebėti lokiai yra itin liekni, tarp jų buvo ir keletas itin nedidelių lokių jauniklių“, – tikino T.Minenko.

Mieste, kuriame pastebėti lokiai, iš viso gyvena apie 500 žmonių, jis yra įsikūręs Arkties vandenyno pakrantėje. Netoli nuo šių krantų esančioje Wrangel saloje lokių populiacija itin didelė, manoma, kad iš ten į šį kaimą jie ir atkeliavo.

Aukštesnė nei įprastai vietos temperatūra tirpdo ledynus ir keičia lokių medžiojimo įpročius, nurodo Pasaulio gamtos fondo Rusijos skyrius.

„Jei ledas būtų pakankamai tvirtas lokiai, ar bent kai kurie iš jų, eitų iki jūros, kur galėtų medžioti ruonius ar jūrų kiškius“, – sakė Michailas Stichovas, Pasaulio gamtos fondo Arkties biologinės įvairovės išsaugojimo koordinatorius.

„Panašios situacijos jau tampa visiška norma. Ir mums, žmonėms, reikia adaptuotis, kad nei žmonės, nei lokiai nenukentėtų“, – pridūrė M.Stishovas.

Lokius stebintys patruliai

Miestelėnams kaip reikiant sunerimus dėl pasirodžiusių lokių savanoriai miesto gyventojai pradėjo patruliavimą aplink miesto ribas, ypatingą dėmesį telkiant teritorijoms prie mokyklų ir darželių.

Visi mieste turėję vykti vieši renginiai atšaukti, o vaikai, siekiant išvengti grėsmingų susidūrimų su lokiais, į mokyklas pradėti vežti autobusais.

„Psichologinė situacija Ryrkaypiy mieste sudėtinga. Moterys jaudinasi dėl savo vaikų, kad šie kur nesutiktų lokių.

Mažiau nei prieš penkerius metus būtų buvę neįprasta pamatyti daugiau kaip 3–5 lokių grupelę taip netoli kaimo, o dabar situacija pasikeitė“, – Valstybinei naujienų agentūrai TASS pasakojo Rusijos šiaurinių biologinių problemų instituto mokslininkas Anatolijus Kočnevas.

Anot jo, prie žmonių priartėję lokiai išlikdavo ramūs. Pastarąjį kartą lokys mieste žmogų užpuolė ir užmušė 2011 metais, nurodo TASS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius