-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kalėjime badaujančios ukrainietės karės N.Savčenko būklė patenkinama

Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnės Nadijos Savčenko, kuri anksčiau šią savaitę atsisakė maisto ir vandens, protestuodama dėl Rusijos vilkinimo nagrinėjant prieštaringai vertinamą bylą, kurioje ji kaltinama prisidėjusi prie dviejų rusų žurnalistų žūties, sveikatos būklė yra „patenkinama“, sekmadienį nurodė vienas jos advokatas.
Nadija Savčenko
Nadija Savčenko / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

34 metų N.Savčenko pareikalavo, kad ją repatrijuotų į Ukrainą, kai teisėjas Rusijos pietiniame Donecko mieste ketvirtadienį netikėtai atidėjo kaltinamosios paskutinį kreipimąsi į teismą, bylos nagrinėjimui artėjant prie pabaigos.

„Šiuo metu Nadeždos Savčenko būklė patenkinama“, – jos advokatas Nikolajus Polozovas parašė savo „Facebook“ žinutėje, naudodamas ukrainietės vardo rusišką variantą.

Jis sakė, kad N.Savčenko nuolat stebima ir kad nėra reikalo ją maitinti prievarta.

N.Savčenko nieko nevalgo ir negeria nuo ketvirtadienio, kai teismas nutarė atidėti posėdį.

Jos šalininkai susirūpinę, kad atsisakydama vandens N.Savčenko gali nepataisomai pakenkti savo sveikatai ir neišgyventi iki kito posėdžio, kuris paskirtas ateinantį trečiadienį.

Ukrainietė paskelbė „sausą bado streiką“, kuris būdavo kraštutinė protesto priemonė kai kuriems Sovietų Sąjungoje kalintiems disidentams.

N.Polozovas sakė, kad Rusijos žmogaus teisių ombudsmenė Ela Panfilova informavo N.Savčenko seserį Verą apie jos būklę po to, kai jos teisiniai gynėjai aplankė lakūnę, laikomą tardymo izoliatoriuje.

Advokatas pridūrė, kad grupė gydytojų ukrainiečių taip pat laukia leidimo ją aplankyti.

N.Savčenko anksčiau buvo paskelbusi bado streiką, protestuodama prieš jai iškeltus kaltinimus, bet niekada nebuvo vienu metu atsisakiusi ir maisto, ir vandens.

„Ji kliaujasi tik savo spaudimu Kremliui, – Nadijos sesuo Vera anksčiau šią savaitę sakė naujienų agentūrai AFP. – Ji netiki politikais.“

Rusijos televizijos „REN TV“ įkūrėja Irena Lesnevskaja sekmadienį paragino prezidentą Vladimirą Putiną paleisti N.Savčenko prieš kovo 8-ąją – Tarptautinę moters dieną, kuri Rusijoje ir Ukrainoje yra nedarbo diena.

„Nežeminkit Rusijos, jos vyrų, jos pareigūnų, kurie dar žino, kas yra garbė, – I.Lesnevskaja rašė savo „Facebook“ paskyroje. – Net jeigu laikote Ukrainos karininkę, gynusią savo šalies suverenumą, priešu – gerbkite priešą! Aš taip pat laikau jus savo ideologiniais priešais, bet leiskit man bent jau laikyti mano šalies prezidentą vyru!“

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau šią savaitę atsisakė komentuoti N.Savčenko sprendimą atsisakyti maisto ir vandens, sakydamas, kad tas klausimas nepatenka į Kremliaus darbotvarkę.

Tuo tarpu JAV Valstybės departamentas dar kartą paragino Maskvą „nedelsiant“ paleisti N.Savčenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius