-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 16 /15:06

Mirė Aleksejus Navalnas: pasaulio galingieji dėl jo mirties kaltina Rusiją, žmona žada atpildą V.Putinui

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę, sakoma Rusijos federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos pranešime.

„Po pasivaikščiojimo Navalnas blogai pasijuto ir beveik iš karto prarado sąmonę. Nedelsiant atvyko medicinos personalas ir buvo iškviesta greitosios pagalbos komanda.

VIDEO: Vienos atšiauriausių sąlygų pasaulyje: kaip atrodė kolonija, kurioje kalėjo Aleksejus Navalnas?

Buvo atliktos gaivinimo priemonės, kurios teigiamų rezultatų nedavė. Medikai patvirtino nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, – sakoma pareiškime.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

A.Navalno žmona: V.Putinas ir jo aplinka bus patraukti atsakomybėn

16:46 Atnaujinta 18:02

Mirusio Rusijos opozicionieriaus A.Navalno žmona Julija Navalnaja padarė pranešimą Miuncheno saugumo konferencijoje.

Kaip rašo BBC, ji pabrėžė, kad visa informacija apie tai, kas nutiko A.Navalnui, yra žinoma tik iš oficialių Rusijos šaltinių, kuriais labai sunku pasitikėti.

Anot jos, prezidentas Vladimiras Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn už žiaurumus, kuriuos jis įvykdė prieš savo šalį ir Aleksejaus Navalno šeimą.

„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja

„Jei tai tiesa, noriu, kad V.Putinas, visa jo aplinka, V.Putino draugai, jo vyriausybė žinotų, jog bus patraukti atsakomybėn už tai, ką padarė mūsų šaliai, mano šeimai, mano vyrui.

Ir ši diena ateis labai greitai. Ir noriu paraginti pasaulio bendruomenę vienytis ir nugalėti šį blogį“, – sakė J.Navalnaja.

Miunchene J.Navalnaja susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu. Jis pareiškė jai savo užuojautą ir pakartojo, kad už A. Navalno mirtį yra atsakinga Rusija.

Tačiau A. Navalno motina Liudmila Navalnaja sakė, kad nenori girdėti jokių užuojautų.

„Mačiau savo sūnų 12 dieną kolonijoje, turėjome susitikimą. Jis buvo gyvas, sveikas ir linksmas“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“. Jos žodžius citavo nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“.

Po A.Navalno mirties rusai gedi ir bijo: visoje Rusijoje pranešama apie sulaikymus

22:53 Atnaujinta 23:54

OVD-Info, žmogaus teisių grupės, kuri stebi Rusijos represijas, duomenimis, visoje Rusijoje buvo sulaikyti žmonės, dalyvavę pagerbimuose po Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno mirties.

Sulaikymai vyko visoje šalyje, įskaitant Murmanską, Maskvą, Rostovą prie Dono, Nižnij Novgorodą ir Sankt Peterburgą.

Per daugybę susiėjimų visoje šalyje žmonės pagerbė A.Navalno atminimą, taip pat padėjo gėlių ir nešė plakatus, rodo socialinės žiniasklaidos ir naujienų agentūrų vaizdo įrašai. Taip pat matyti, kaip policija kai kuriuos dalyvius palydi į policijos mikroautobusus.

OVD-Info praneša, kad sulaikyta mažiausiai 70 žmonių.

Maskvos prokuratūra anksčiau penktadienį įspėjo rusus, kad demonstracijos sostinėje nėra leidžiamos ir kad jų dalyviams gali būti skirtas administracinis areštas.

Visą tekstą skaitykite čia.

JT vadovas ragina atlikti skaidrų A.Navalno mirties tyrimą

21:25

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas penktadienį paragino atlikti išsamų tyrimą dėl žinomo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirties kalėjime.

„Generalinį sekretorių sukrėtė pranešimas apie opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno mirtį kalėjime“, – pareiškė A. Guterreso atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

A. Guterresas paragino „atlikti išsamų, patikimą ir skaidrų A. Navalno mirties kalinimo metu aplinkybių tyrimą“, pridūrė S. Dujarricas.

Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba pranešė, kad 47 metų A. Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

J.Bidenas: už A.Navalno mirtį atsakingas V.Putinas

20:51

 JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pavadino Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną kovotoju už tiesą.

Rusijos kalėjimų tarnyba penktadienį pranešė, kad A. Navalnas mirė Sibiro šiaurėje esančioje griežtojo režimo kolonijoje, kur buvo perkeltas tęsti jam paskirtos 19 metų laisvės atėmimo bausmės.

Jis išgarsėjo tuo, kad viešindavo pareigūnų korupciją Rusijoje ir buvo žymiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas.

„Net kalėjime jis buvo galingas tiesos balsas“, – kalbėdamas iš Baltųjų rūmų sakė J. Bidenas.

Jis pridūrė, kad A. Navalno drąsa nebus pamiršta.

Dėl Rusijos opozicionieriaus mirties J. Bidenas apkaltino Rusijos prezidentą V. Putiną.

JAV lyderis sakė pasipiktinęs naujienomis ir pareiškė: „Neapsigaukite – dėl Navalno mirties atsakingas Putinas. Tai, kas nutiko Navalnui, yra dar vienas Putino žiaurumo įrodymas. Niekas neturėtų turėti iliuzijų.“

Jungtinės Valstijos dar tiksliai nežino, kas nutiko A. Navalnui, pridūrė J. Bidenas.

Visą tekstą skaitykite čia.

Kalėjime miręs A.Navalnas: kas toks buvo ir už ką nuteistas didžiausias V.Putino priešas?

19:57

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kaip pranešė Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba, mirė penktadienį pataisos kolonijoje Arktyje, kur atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Sulaikytas ir įkalintas aktyvus Kremliaus kritikas buvo 2021 metų sausio viduryje. Tad už ką ir kodėl kalėjo šis opozicionierius? Apie tai, nuo ko viskas prasidėjo tuo metu, primename šiame tekste.

Netrukus po sulaikymo 2021 m. paaiškėjo, kad jam skirta lygtinė paleidimo į laisvę bausmė pakeista 2,8 metų kalėjimo. Tačiau ir tai – dar ne viskas. Už karo veterano įžeidimą A.Navalnui grėsė dar 2 metai kalinimo. Bausmė už šį nusikaltimą padidinta paskutinėmis 2020 metų dienomis – prieš pat opozicionieriui grįžtant į Rusiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas, Rusija
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas, Rusija

Daugelis jau nebepamena, nuo ko prasidėjo ilgas teismų maratonas, kurį teko išgyventi opozicionieriui.

Rusijoje jis buvo net du kartus nuteistas iš nieko sukurptose bylose.

Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) pripažino bylas esant be pagrindo, o Rusija opozicionieriui išmokėjo kompensacijas.

Nepaisant to, po kurio laiko bylos buvo atnaujintos ir jis dar kartą nuteistas už tuos pačius neegzistuojančius nusikaltimus.

Visą tekstą skaitykite čia.

A.Navalno atstovė: šeima ir advokatas šeštadienį vyks į koloniją, kur kalėjo A.Navalnas

19:43

Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno atstovė spaudai teigia, kad Rusijos valstybinės žiniasklaidos pranešimai apie opozicionieriaus mirtį kalėjime yra „greičiausiai teisingi“.

Penktadienio popietę kalbėdama per „YouTube“ tiesioginę transliaciją atstovė spaudai Kira Jarmyš sakė, kad A.Navalno advokatas ir giminaičiai ankstų šeštadienio rytą vyks į Sibiro koloniją, į kurią jis buvo perkeltas praėjusį gruodį.

„Kol (advokatas ten nuvyks), neturime jokio patikrinimo, todėl negalime oficialiai patvirtinti ar paneigti visų Kremliaus agentūrų pareiškimų, kad Aleksejus Navalnas mirė. Bet iš tiesų visi puikiai suprantame, kad jei Dmitrijus Peskovas komentuoja – ir V.Putinas, ir kiti – tai negali būti atsitiktinumas ar klaida. Taigi, greičiausiai – visa tai tiesa“, – sakė K.Jarmyš.

Estijos ir Latvijos vadovai dėl A. Navalno mirties kaltina Rusiją

19:30

Maskvai paskelbus apie žymiausio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirtį, Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas penktadienį pavadino Rusijos valdžią niekšišku režimu.

„Aleksejaus Navalno mirtis yra dar vienas tamsus priminimas, su kokiu niekšišku režimu turime reikalų ir kodėl Rusija bei visi atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn už kiekvieną savo nusikaltimą“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) parašė K. Kallas, kuri anksčiau šią savaitę buvo įtraukta į Kremliaus ieškomų asmenų sąrašą.

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius penktadienį pareiškė, kad Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną žiauriai nužudė Kremlius.

Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba pranešė, kad 47 metų A. Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

„Jį ką tik žiauriai nužudė Kremlius. Tai faktas ir šį dalyką apie tikrąją dabartinio Rusijos režimo prigimtį reikia žinoti“, – parašė E. Rinkevičius socialiniame tinkle „X“.

Latvijos valstybės vadovas taip pat pareiškė užuojautą A. Navalno šeimai ir draugams.

I. Šimonytė: Rusijos karas Ukrainoje kartu yra ir apie demokratijų atsparumą

19:29

Su Graikijos ir Bulgarijos vyriausybių vadovais susitikusi premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą, saugumas yra bendrų interesų viršuje.

Ji taip pat pastebi, kad karas yra ir apie demokratijų atsparumą ir gebėjimą veikti spaudimo ir agresijos sąlygomis.

„Kol Rusija tęsia brutalų karą prieš Ukrainą, saugumas yra mūsų bendrų interesų viršuje. Šis karas kartu yra ir apie demokratijų atsparumą ir gebėjimą veikti autokratijų spaudimo ir agresijos sąlygomis“, – pranešime sakė premjerė.

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujanti I. Šimonytė penktadienį susitiko su Graikijos ministru pirmininku Kyriaku Mitsotakiu ir Bulgarijos Vyriausybės vadovu Nikolajumi Denkovu.

Susitikimuose aptartos saugumo, paramos Ukrainai, dvišalių santykių temos ir Europos Sąjungos bei šalių aktualijų klausimai.

Visą tekstą skaitykite čia.

Apie pusė tūkstančio žmonių Vilniuje susirinko pagerbti A. Navalno

19:27

Penktadienį paskelbus apie Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį, apie pusė tūkstančio žmonių Vilniuje prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus susirinko jo pagerbti. 

Susirinkę žmonės dėjo gėles ir žvakes prie memorialo sovietų okupacijos aukoms, ten padėjo ir A. Navalno portretą, dalis jų verkė. 

Lietuvoje gimęs ir augęs 23 metų Aleksejus Jakovas iš pradžių sakė negalintis patikėti, bet pabrėžė, kad „tai turėjo atsitikti“.

„Nemanau, kad šiandien atsitiko kažkas tikrai ypatingo. Jis jau pakankamai ilgai kentėjo“, – BNS sakė A. Jakovas.

Jis sakė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimas yra „neabejotinai atsakingas“ už A. Navalno mirtį, tačiau tarptautinė bendruomenė nieko negali padaryti, kad jį sulaikytų.

„Reakcija turi būti ir bus, bet neįsivaizduoju, kas turėtų nutikti, kad jis pakeistų kursą“, – sakė jis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Maskvos valdžia po A.Navalno mirties įspėja nerengti protestų

18:13 Atnaujinta 19:28

Praėjus kelioms valandoms po pagrindinio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirties, Maskva penktadienį įspėjo žmones neiti į gatves protestuoti.

Rusijos sostinės prokuratūra pareiškime paminėjo internete pasirodžiusius raginimus „dalyvauti masiniame mitinge Maskvos centre“ ir nurodė mananti, jog „būtina įspėti nepažeidinėti įstatymų“.

Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba pranešė, kad 47 metų A. Navalnas mirė penktadienį Arkties kalėjime, kur jis turėjo atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Protestai Rusijoje pagal griežtus prieš kitokias nuomones nukreiptus įstatymus yra nelegalūs. Teisėsaugos institucijos ypač griežtai malšino A. Navalno šalininkų mitingus.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintuose vaizduose matyti žmonės, A. Navalno garbei dedantys gėles prie memorialų politinių represijų aukoms.

Maskvoje dešimtys žmonių dėjo raudonas ir baltas rožes prie Solovkų akmens – memorialo sovietų eros represijų aukoms priešais Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pastatą, kuriame anksčiau buvo įsikūrusi liūdnai pagarsėjusi sovietų slaptoji policija.

Mažiausiai vienas žmogus buvo sulaikytas už tai, kad laikė plakatą su, regis, užrašytu žodžiu „žudikai“.

Keli žmonės taip pat buvo nufotografuoti besirenkantys padėti gėlių prie netoli Kremliaus esančio tilto, ant kurio 2015 metais buvo nužudytas V. Putino kritikas Borisas Nemcovas.

Kituose įrašuose matyti, kaip policija vaiko žmones, susirinkusius prie vieno paminklo Kazanėje centrinėje Rusijos dalyje.

Didesnės demonstracijos vyko Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, Armėnijos sostinėje Jerevane ir Serbijos sostinėje Belgrade, kur gyvena nemažos rusų, pabėgusių iš tėvynės Maskvai pradėjus invaziją į Ukrainą, bendruomenės.

Rusijos Dūmos pirmininkas apkaltino Vakarus

17:33

Rusijos valstybinės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas dėl A.Navalno mirties apkaltino Vakarus.

„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Volodinas
„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Volodinas

„Jie visi, jų pavardės gerai žinomos: nuo NATO generalinio sekretoriaus ir JAV vadovybės iki Scholzo, Sunako ir Zelenskio, – Navalno mirties kaltininkai. Būtent jiems, priėmusiems daugybę nesėkmingų sprendimų ir įsikibusiems savo pozicijų, naudinga jo mirti“, – „Telegram" kanale pareiškė jis.

Rusijoje – stichiniai memorialai ir piketai: pranešama apie pirmąjį sulaikymą

17:28

Kaip skelbiama BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje, Rusijoje žmonės išeina pagerbti A.Navalno atminimo.

„Telegram“ kanalas rusų kalba „Atsargiai, naujienos“, remdamasis liudytojais, praneša, kad Murmanske buvo sulaikyta mergina, kuri į piketą atėjo su plakatu su užrašu: „Nužudytas Aleksejus Navalnas. Jo kraujas ant tavo rankų, Vova“.

Taip pat piketavo Novosibirsko gyventoja, kuri pasirodė su plakatu: „Kas kitas?“

Daug Rusijos miestų žmonės neša gėles prie paminklų – paprastai prie susijusių su politinėmis represijomis.

Maskvoje gėlių atnešė prie namo netoli metro stoties „Avtozavodskaja“, kur gyveno A.Navalnas – puokštė buvo pritvirtinta prie vartų.

Maskvoje gėlės taip pat buvo padėtos prie paminklų politinių represijų aukoms, taip pat – prie Soloveckio akmens greta FSB pastato. Akciją stebėjo policija.

„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno atminimas Sankt Peterburge pagerbiamas prie paminklo politinių represijų aukoms
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./A.Navalno atminimas Sankt Peterburge pagerbiamas prie paminklo politinių represijų aukoms

Sankt Peterburge kiekvieną minutę žmonės atneša gėles prie Soloveckio akmens Trejybės aikštėje ir paminklo politinių represijų aukoms Voskresenskajos krantinėje, praneša leidinys „Bumaga“.

Prie Rusijos ambasados uždegtos žvakutės A.Navalnui atminti

17:06

E.Macronas apkaltino Rusijos valdžią

17:03

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dėl „žinomiausio Kremliaus kritiko“ mirties apkaltino Rusijos valdžią. 

Kaip praneša naujienų agentūra AFP, Prancūzijos lyderis pridūrė jaučiantis pyktį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emmanuelis Macronas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emmanuelis Macronas

„Šiandieninėje Rusijoje laisvus dvasia siunčia į GULAGĄ ir nuteisia mirčiai“, – sakė E.Macronas.

Lenkijos premjeras sako niekada neatleisiąs už A.Navalno mirtį

17:03

Pasirodžius pranešimui apie Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį kalėjime, Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį pažadėjo niekada už tai neatleisti.

„Aleksejau, mes niekada tavęs nepamiršime. Ir niekada jiems neatleisime“, – parašė D. Tuskas socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“), turėdamas omenyje Kremliaus kritiko mirtį.

Visą tekstą skaitykite čia.

Nurodymas Rusijos valstybinei žiniasklaidai

16:58

„Telegram“ kanalas rusų kalba „Atsargiai, naujienos“ praneša, kad Rusijos valstybėms žiniasklaidos priemonėms nurodyta riboti pranešimus apie A.Navalno mirtį ir skelbti tik apie „įvykines naujienas“.

Valstybinės žiniasklaidos žurnalistų taip pat prašoma neberašyti apie su opozicionieriaus mirtimi susijusius visuomenės veikėjų pasisakymus.

Pavyzdžiui, valstybinė agentūra „RIA Novosti“ pranešė apie Volodymyro Zelenskio reakciją į A.Navalno mirtį ir pacitavo jį: „Ką tik tapo žinoma, kad Aleksejus Navalnas mirė Rusijos kalėjime. Akivaizdu, kad jį nužudė Putinas.“

Shutterstock nuotr./Rusijos žiniasklaida
Shutterstock nuotr./Rusijos žiniasklaida

Kaip rašoma „Telegram“ kanale rusų kalba „Atsargiai, naujienos“, partijos „Jabloko“ pirmininkas Nikolajus Rybakovas televizijos NTV eteryje pareiškė užuojautą dėl A.Navalno mirties ir pridūrė: „Tikiuosi, kad tai prisidės prie to, jog būtų paleisti politiniai kaliniai...“

Po šių žodžių pokalbių laidos vedėjas jį nutraukė ir pasidomėjo, kaip tai susiję su aptariama tema. 

„Telegram“ kanalas „Agenstvo“, remdamasis pašnekovu iš Rusijos valdančiosios partijos „Vieninga Rusija“, rašo, kad Valstybinės Dūmos deputatų paprašė nekomentuoti A.Navalno mirties.

A.Navalno žmona: V.Putinas ir jo aplinka bus patraukti atsakomybėn

16:46 Atnaujinta 18:02

Mirusio Rusijos opozicionieriaus A.Navalno žmona Julija Navalnaja padarė pranešimą Miuncheno saugumo konferencijoje.

Kaip rašo BBC, ji pabrėžė, kad visa informacija apie tai, kas nutiko A.Navalnui, yra žinoma tik iš oficialių Rusijos šaltinių, kuriais labai sunku pasitikėti.

Anot jos, prezidentas Vladimiras Putinas turi būti patrauktas atsakomybėn už žiaurumus, kuriuos jis įvykdė prieš savo šalį ir Aleksejaus Navalno šeimą.

„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja
„Instagram“ nuotr./Aleksejus Navalnas ir Julija Navalnaja

„Jei tai tiesa, noriu, kad V.Putinas, visa jo aplinka, V.Putino draugai, jo vyriausybė žinotų, jog bus patraukti atsakomybėn už tai, ką padarė mūsų šaliai, mano šeimai, mano vyrui.

Ir ši diena ateis labai greitai. Ir noriu paraginti pasaulio bendruomenę vienytis ir nugalėti šį blogį“, – sakė J.Navalnaja.

Miunchene J.Navalnaja susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu. Jis pareiškė jai savo užuojautą ir pakartojo, kad už A. Navalno mirtį yra atsakinga Rusija.

Tačiau A. Navalno motina Liudmila Navalnaja sakė, kad nenori girdėti jokių užuojautų.

„Mačiau savo sūnų 12 dieną kolonijoje, turėjome susitikimą. Jis buvo gyvas, sveikas ir linksmas“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“. Jos žodžius citavo nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“.

Medikai tikino atvykę per mažiau kaip 7 minutes

16:38

Labytnangio, miesto Rusijos šiaurėje, Jamalo-Nencų autonominėje apygardoje, gydytojai tvirtina, kad iki kolonijos, kur buvo A.Navalnas, atvyko mažiau kaip per septynias minutes.

Tačiau, kaip pastebi „Novaja Gazeta“, atstumas tarp miesto ir ligoninės – beveik 35 kilometrai.

„Greitosios medicinos pagalbos ekipažo kelionė truko mažiau nei septynias minutes“, – „Interfax“ nurodė Labytnangio miesto ligoninė.

Gydytojai teigė, kad daugiau kaip pusvalandį bandė gaivinti A.Navalną.

„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./Žmonės prie Rusijos ambasados Berlyne
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./Žmonės prie Rusijos ambasados Berlyne

„Į kolonijos teritoriją  pas pacientą medikai pateko per dvi minutes. Į įvykio vietą atvykę medikai tęsė gaivinimo priemones, kurias jau vykdė kolonijos gydytojai. Ir tai darė daugiau nei pusvalandį. Tačiau pacientas mirė“, – pasakojo ligoninėje.

„Novaja Gazeta“ interneto svetainėje rašo, kad atstumas tarp miesto ir Charpo kaimo, kuriame yra kolonija IK-3, kur kalintas A.Navalnas, yra apie 35 kilometrai.

A.Blinkenas: Už tai atsakinga Rusija

16:23

Kaip praneša BBC, po pranešimo apie A.Navalno mirtį Baltieji rūmai ir JAV valstybės departamentas kol kas kalba pakankamai atsargiai.

123RF.com nuotr./Baltieji rūmai
123RF.com nuotr./Baltieji rūmai

Valstybės sekretorius Anthony Blinkenas: „Pirmiausia, jei šie pranešimai yra teisingi, reiškiame užuojautą jo žmonai ir šeimai. Be to, jo mirtis Rusijos kalėjime ir vieno žmogaus baimė tik išryškina Vladimiro Putino sukurtos sistemos silpnumą ir puvimą. Už tai atsakinga Rusija. Tai aptarsime su daugeliu kitų šalių, susirūpinusių Aleksejaus Navalno likimu, ypač jei šie pranešimai pasitvirtins.“

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake Sullivanas: „Jei tai pasitvirtins, tai baisi tragedija. Ir atsižvelgiant į ilgą ir purviną Rusijos vyriausybės istoriją, kai ji kenkė savo priešininkams, tai kelia realius ir akivaizdžius klausimus apie tai, kas tiksliai įvyko.“

Vyks protesto akcijos

16:10

Kaip praneša BBC, penktadienį daug šalių po žinios apie A.Navalno mirtį planuojamos protesto akcijos. 

Skelbiama, kad prie jų jungiasi Lietuva, Latvija, Estija, Sakartvelas, Armėnija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Serbija, Norvegija, Čekija, Ispanija, Italija, Šveicarija, Vokietija, Austrija.

Rusijoje kai kuriuose miestuose žmonės prie paminklų politinių represijų aukoms pradėjo nešti gėles.

 

Rusų rašytojas B.Akuninas: nužudytas A.Navalnas V.Putinui kels didesnę grėsmę, nei gyvas

16:07

Garsus rusų rašytojas Borisas Akuninas, kuris yra pasitraukęs iš Rusijos ir gyvena Europoje, penktadienį sakė, kad miręs opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas tapo „nemirtingas“ ir dabar yra dar didesnė grėsmė prezidentui Vladimirui Putinui.

A. Navalnas penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, į kurią buvo išsiųstas tęsti 19 metų laisvės atėmimo bausmės, anksčiau penktadienį pranešė Rusijos federalinė įkalinimo įstaigų tarnyba.

„Diktatorius daugiau nieko nebegali padaryti Navalnui, Navalnas miręs ir tapo nemirtingas“, – naujienų agentūrai AFP sakė B. Akuninas, kurio tikrasis vardas yra Grigorijus Čchartišvilis.

„Taip pat manau, kad nužudytas Aleksejus Navalnas diktatoriui kels didesnę grėsmę nei būdamas gyvas, – komentavo B. Akuninas. – Greičiausiai, norėdamas užgniaužti protesto balsus, jis (V. Putinas) šalyje pradės teroro kampaniją.“

Visą tekstą skaitykite čia.

Gydytojas: tromboemboliją gali nustatyti tik skrodimas

15:56

Anesteziologas-reanimatologas Aleksandras Polupanas leidiniui „Novaja Gazeta“ pažymėjo, kad keliama A.Navalno mirties priežastis – tromboembolija – negalioja. Tą galima nustatyti tik skrodimo metu.

Apie tai, kad kalėjime Sibire mirusiam opozicijos atstovui galėjo susidaryti trombas, pranešė prokremliškas televizijos kanalas RT.

A.Polupanas buvo tarp gydytojų, 2020 metų rugpjūtį vykusių iš Maskvos į Omsko ligoninę, kur A.Navalnas buvo nuvežtas po apnuodijimo „Novičiok“.

123RF.com nuotr./Kraujo krešulys
123RF.com nuotr./Kraujo krešulys

„To, kas rašoma žiniasklaidoje ir teigia Federalinė bausmių vykdymo tarnyba, – kad A.Navalnui atitrūko kraujo krešulys ir tai buvo tromboembolija, – neįmanoma patvirtinti, nes tam nustatyti nebuvo atliktos procedūros (apie tai nepranešama) ir nebuvo atliktas skrodimas.

O tai, kaip jie aprašo, kad jis pasijuto blogai, atvažiavo greitoji pagalba ir daro išvadą, kad atitrūko trombas – tokią išvadą galima padaryti tik remiantis skrodimo rezultatais. Kraujo krešulys gali susidaryti bet kam ir tromboembolija gali ištikti bet kurį žmogų. Bet A.Navalnui nebuvo jokios tromboembolijos rizikos, aš jį apžiūrėjau (2020 metais). Nėra jokios medicininės informacijos apie tai, kaip tai išsivystė, ir nėra medicininės informacijos, kurią būtų galima komentuoti“, – gydytoją cituoja „Novaja Gazeta“.

G.Landsbergis: Vakarai privalo sankcionuoti tuos, kurie prisidėjo prie A.Navalno likimo

15:42

Penktadienį paskelbus apie Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Vakarai privalo sankcionuoti žmones, kurie prisidėjo prie tokio A.Navalno likimo.

„Tiems kurie vis dar tiki rinkimais Rusijoje, Navalno nužudymas turi būti paskutinis signalas. Vakarai privalo nepripažinti rinkimų Rusijoje bei sankcionuoti žmones, kurie prisidėjo prie tokio Navalno likimo“, – BNS penktadienį sakė ministras.

Rusijos federalinės įkalinimo įstaigų tarnyba penktadienį pranešė, jog A.Navalnas mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Jam buvo 47 metai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl jo mirties.

Tarptautinėje politikos arenoje dėl A.Navalno mirties pasipylė kaltinimai Maskvai.

A.Navalnas, žymiausias Rusijos opozicijos lyderis, didžiulio populiarumo susilaukė kritikuodamas korupciją Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje.

Jis organizuodavo didžiulius protestus prieš Kremlių, kol 2021 metais, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, buvo suimtas. Dėl apnuodijimo jis kaltina Rusijos valdžią. Pastaroji neigia esanti kaip nors su tuo susijusi.

D.Cameronas sako: „Putinas atskaitingas“

15:39

Keletas užsienio reikalų ministro lordo Davido Camerono žodžių. 

„Navalnas drąsiai kovojo prieš korupciją“, – sakė jis X. 

„Putino Rusija sufabrikavo jam kaltinimus, nunuodijo jį, išsiuntė į arktinę koloniją, o dabar jis tragiškai mirė.

„Putinas turėtų atsakyti už tai, kas įvyko – niekas neturėtų abejoti siaubingu jo režimo pobūdžiu“.

 

Paskutinėse A.Navalno žinutėse socialinėje žiniasklaidoje kalbama apie „bausmės kamerą“ ir pagerbiama žmona

15:34

Paskutinėse savo žinutėse socialinėje žiniasklaidoje Aleksejus Navalnas nusiuntė žmonai Valentino dienos žinutę ir teigė, kad jam buvo skirta „15 dienų karcerio“.

Jis teigė, kad tai buvo jo ketvirtoji karcerio kamera per mažiau nei du mėnesius.

Atiduodamas pagarbą žmonai jis rašė: „Su tavimi viskas kaip dainoje“. 

„Tarp mūsų yra miestai, aerodromų pakilimo žiburiai, mėlynos snaigės ir tūkstančiai kilometrų“, – pridūrė jis.

„Bet aš jaučiu, kad kiekvieną sekundę esi šalia, ir myliu tave vis labiau“.

 

„Nenoriu jokių užuojautų“, – sako A.Navalno motina

15:20

Aleksejaus Navalno motina Liudmila Navalnaja paskelbė pareiškimą dėl jo mirties, kaip teigiama antirusiškai nusiteikusio laikraščio pranešime. 

„Nenoriu girdėti jokių užuojautų“, – jos žodžius cituoja „Novaja Gazeta“. 

„Mes matėme savo sūnų kolonijoje [vasario 12 d.]... jis buvo gyvas, sveikas, linksmas“, – pridūrė ji.

Kas buvo žinoma apie A.Navalno sveikatą?

15:19

Britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje publikuojame straipsnyje korespondentė Natalija Zotova pasakoja, kad informacijos apie tai, kas tiksliai nutiko A.Navalnui, nėra.

Tik prokremliškas televizijos kanalas RT pranešė, kad politikui galėjo susidaryti trombas. 

Visuomeninė stebėsenos komisija regionui nusprendė pranešti, kad skundų dėl sveikatos iš iš A.Navalno negauta.

Tačiau būdamas kalėjime jis patyrė įvairių sveikatos problemų, pažymi BBC naujienų rusų kalba tarnyba.

2021 metų pavasarį tik ką į koloniją IK-2 Vladimiro srityje patekusiam A.Navalnui nebuvo leidžiama normaliai miegoti. Jis buvo pripažintas „linkusiu pabėgti“ ir buvo įtrauktas į prevencinę registraciją.

„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./Aleksejus Navalnas 2012 metais
„Scanpix“/„Reuters“ nuotr./Aleksejus Navalnas 2012 metais

Todėl kas valandą nakties Federalinės bausmių vykdymo tarnybos darbuotojas naktį kas valandą opozicionieriui švietė žibintuvėliu ir garsiai pranešdavo, kad kalinys vietoje. 

Dėl šios priežasties politikas padavė koloniją į teismą. „Noriu būti išbrauktas iš įskaitos ir normaliai miegoti“, – teisme sakė jis.

Kaip nurodo BBC naujienų rusų kalba tarnyba, 2021-ųjų kovo pabaigoje A.Navalnas kolonijoje pradėjo bado streiką, nes jam nebuvo leidžiama matytis su gydytoju.

Politikas tuomet skundėsi stipriais nugaros skausmais, kojos tirpimu, o dėl skausmo jis negalėjo priminti kojos. Tačiau, kaip sakė advokatas, iš kalėjimo medicinos skyriaus jam buvo atvežtos tik dvi Ibuprofeno tabletės.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas

A.Navalnas badavo keletą savaičių, nes būklė pablogėjo ir gydytojai tvirtino, kad jis gali mirti.

Dėl bado streiko 2021 metų balandį Rusijoje vyko mitingai, o gydytojai parašė atvirą laišką, reikalaudami politikui suteikti medicininę pagalbą.

Po to gydytojui pagaliau leista pamatyti A.Navalną.

Be to, Rusijos opozicijos atstovas už grotų atsidūrė kaip negaluojantis žmogus – vos prieš šešis mėnesius jis išgyveno apsinuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičok“. Jis daug mėnesių buvo gydomas Vokietijoje, primena BBC.

123RF.com nuotr./„Novičiok“
123RF.com nuotr./„Novičiok“

Skelbdamas apie sprendimą grįžti į Rusiją, jis rašė: „Šį rytą dariau įprastą mankštą, kurią darau jau kelis mėnesius, ir pagalvojau, kad esu beveik sveikas. Viską, ką galima dar pagydyti, galiu pagydyti namuose. Supratęs tai, pažiūrėjau, kokie skrydžiai yra.“

Už mažiausius prasižengimus A.Navalnas nuolat buvo siunčiamas į izoliatorių.

Kaip skelbiama straipsnyje, publikuojamame BBC naujienų rusų kalba tarnybos interneto svetainėje, karceryje visada šalta ir nėra galimybės pasiimti asmeninių daiktų, negalima užsisakyti maisto iš kalėjimo kiosko.

Izoliatoriuje jis buvo laikomas ir sirgdamas – karščiuojantis, kosėjantis.

Čia dieną nebuvo galima net prigulti, nes dienos metu lova buvo pritvirtinta prie sienos, o ja naudotis pažeidimas.

Pats politikas manė, kad kolonijos vadovybė tyčia jį užkrėtė gripu į jo kamerą patalpindama sergantį kalinį.

Baltieji rūmai: jei A.Navalno mirtis pasitvirtintų, tai būtų baisi tragedija

15:18

Baltieji rūmai penktadienį pareiškė, kad Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtis kalėjime, jei ji pasitvirtintų, būtų siaubinga tragedija.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, kalbėdamas per NPR, taip pat pridūrė, kad ilga ir, jo žodžiais, nešvari Kremliaus istorija kenkiant savo oponentams „kelia realių ir akivaizdžių klausimų dėl to, kas čia įvyko“.

Rusijos demokratinė visuomenė ragina protestuoti prie Rusijos ambasados Londone

15:16

Pasisakė Dmitrijus Moskovskis iš Londone įsikūrusios Rusijos demokratinės visuomenės. 

Ši draugija save apibūdina kaip rusų imigrantų bendruomenę Jungtinėje Karalystėje ir pasisako už neatidėliotiną karo Ukrainoje nutraukimą.

Jis sakė, kad šį vakarą prie Rusijos ambasados Londone vyks protesto akcija, panašių akcijų tikisi ir visoje Rusijoje. 

„Tikrai jis [Navalnas] buvo nužudytas“, – sakė jis „Sky News“. 

Jis tikisi, kad Jungtinėje Karalystėje susirinks daug žmonių, nepatenkintų V.Putino režimo veiksmais ir platesnio masto Rusijos kampanija Ukrainoje. 

Jis liepė žmonėms nuo 18 val. ateiti prie ambasados, kuri yra Kensingtono rūmų soduose Londone.

A.Baerbock: jis žuvo, nes buvo laisvos ir demokratinės Rusijos simbolis

15:12

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock sakė, kad Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas žuvo, nes buvo laisvos ir demokratinės Rusijos simbolis, ir leido suprasti, kad jis buvo nužudytas sąmoningai; šią mintį pakartojo ir finansų ministras.

A.Baerbock rašė tinkle „X“:

„Kaip niekas kitas, Aleksejus Navalnas buvo laisvos ir demokratinės Rusijos simbolis. Būtent dėl šios priežasties jis turėjo mirti“.

Finansų ministras Christianas Lindneris teigė: ,,Navalnas buvo išrinktas į prezidentus. Aleksejus Navalnas kovojo už demokratinę Rusiją. Už tai Putinas jį nukankino iki mirties“.

NATO vadovas: Rusija turi atsakyti į rimtus klausimus dėl A.Navalno mirties

15:06

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Kremlius turi atsakyti į rimtus klausimus dėl įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties.

„Esu labai nuliūdęs ir susirūpinęs dėl pranešimų iš Rusijos, kad Aleksejus Navalnas mirė, visi faktai turi būti nustatyti, o Rusija turi atsakyti į rimtus klausimus“, – žurnalistams sakė J.Stoltenbergas.

VIDEO: NATO vadovas apie Navalno mirtį: Rusija turi atsakyti į rimtus klausimus

 

A.Blinkenas: A.Navalno mirtis pabrėžia Rusijos silpnumą ir puvimą

15:05

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sako, kad, jei Aleksėjaus Navalno mirtis bus patvirtinta, tai dar kartą parodys Rusijos valdžios „silpnumą ir puvimą“. 

„Už tai atsakinga Rusija“, – sakė jis, remdamasi naujienų agentūra „Reuters“. 

Atskirai Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džeikas Sullivanas sakė, kad JAV stengiasi patvirtinti V. Putino kritiko mirtį, kuris Rusijos kalėjimų tarnybos duomenimis, mirė po to, kai pasivaikščiojimo metu jam pasidarė bloga.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

 

Medikai 30 minučių bandė atgaivinti A.Navalną

14:55

Pasak Rusijos naujienų agentūros „Interfax“, vietos medikai pusvalandį bandė gaivinti Aleksejų Navalną, kuriam pasivaikščiojimo metu pasidarė bloga.

V.Putinas nufotografuotas pirmą kartą po to, kai buvo paskelbta apie mirtį

14:51

Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė Vladimiro Putino nuotrauką, kurioje jis užfiksuotas pirmą kartą po to, kai Rusijos kalėjimų tarnyba pranešė apie Aleksejaus Navalno mirtį.

Prezidentas lankosi Čeliabinske, kur kalbasi su pramonės įmonės darbuotojais. 

TASS praneša, kad jis pasakė trumpą kalbą, kurioje neužsiminė apie žinią apie A.Navalno mirtį.

Kaltinimai Rusijai

14:49

Tarptautinėje politikos arenoje dėl A.Navalno mirties pilasi vis daugiau kaltinimų Maskvai.

Paskelbus apie įkalinto Kremliaus kritiko mirtį, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Andrijus Jermakas pareiškė, kad Rusijos vadovas bijo bet kokios konkurencijos.

„Putinas yra didžiausias blogis, bijantis bet kokios konkurencijos. Rusų gyvybės jam yra niekas“, – „Telegram“ rašė A.Jermakas ir pridūrė: „Visi, kurie ragina derėtis, turi suprasti, kad juo negalima pasitikėti. Vienintelė kalba, kurią jis supranta, yra jėga.“

Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide pareiškė, kad Maskvai tenka didelė atsakomybė už A.Navalno mirtį.

„Rusijos vyriausybei tenka didelė atsakomybė“, – socialiniame tinkle „X“ parašė jis ir pridūrė, kad ši žinia jį labai nuliūdino.

Prancūzijos užsienio reikalų ministro Stephane'o Sejourne'o teigimu, Rusijos opozicijos lyderis gyvybe sumokėjo už pasipriešinimą V.Putino priespaudai.

„Aleksejus Navalnas sumokėjo savo gyvybe už pasipriešinimą priespaudos sistemai, – „X“ rašė jis. – Jo mirtis griežtojo režimo kolonijoje primena mums Vladimiro Putino režimo tikrovę.“

O.Scholzas: už drąsą jis sumokėjo gyvybe

14:46

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pasmerkė A.Navalno mirtį kalėjime ir pareiškė, kad Rusijos opozicijos lyderis už savo drąsą sumokėjo gyvybe.

O.Scholzas prisiminė atvejus, kai jis kalbėjosi su A.Navalnu apie didžiulę drąsą, kuri paskatino jį grįžti į Rusiją po to, kai Vokietijoje pasveiko po apnuodijimo išpuolio.

„DPA“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„DPA“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

„Dabar už šią drąsą jis sumokėjo savo gyvybe“, – konstatavo O.Scholzas.

R.Sunakas: „Tai baisi žinia“

14:42

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas taip pat sureagavo į Rusijos opozicijos veikėjo ir Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno mirtį.

Neseniai buvo patvirtinta, kad jis mirė kalėjime.

R.Sunakas sakė: „Tai baisi žinia“.

„Aleksejus Navalnas, aršiausias Rusijos demokratijos gynėjas, visą gyvenimą rodė neįtikėtiną drąsą.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas

„Mano mintys yra su jo žmona ir Rusijos žmonėmis, kuriems tai didžiulė tragedija“, – kalbėjo JK premjeras.

V.Landsbergis: A.Navalno mirtis – žiauri ir reikšminga žinia

14:33

Penktadienį paskelbus apie Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį pataisos kolonijoje Arktyje, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis sako, kad tai – žiauri ir reikšminga žinia. 

Tolimoje žmogėdrų šalyje, jos katorgų kankinystėje visai neseniai mirė Aleksėjus Navalnas. Tai žiauri ir reikšminga žinia, mes galėtume minutę nutilti, prisimindami visas Putino tironijos aukas“, – Vasario 16-osios minėjime prie Signatarų namų teigė V.Landsbergis. 

Liusjeno Kulbio nuotr./Vytautas Landsbergis
Liusjeno Kulbio nuotr./Vytautas Landsbergis

„Tai reiškia ne tik vieno žmogaus mirtį, tai reiškia, kad tironija nebepuoselėja atsarginio varianto, kas turės būti po Putino, kokia nors nauja perestroika (persitvarkymas – BNS), kur galbūt ir Navalnas, gal ir jam tai sakė, kai viliojo grįžti į Rusiją, kad bus reikalingas. Tą variantą jie atmetė, lieka tik kraujas, tik mirtis. Arba gyvenimas, arba mirtis, arba laisvė, arba vergija. Tai ir mums, bet ne tik mums, tai yra visiems pasaulyje“, – sakė V.Landsbergis.

Rusijos federalinės įkalinimo įstaigų tarnyba penktadienį pranešė, jog A. Navalnas mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Jam buvo 47 metai.

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl jo mirties.

Tarptautinėje politikos arenoje dėl A.Navalno mirties pasipylė kaltinimai Maskvai.

G.Nausėda: A. Navalną nužudė žiaurus Kremliaus režimas

14:32

Penktadienį paskelbus apie Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį pataisos kolonijoje Arktyje, prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad A. Navalnas buvo nužudytas žiauraus Kremliaus režimo.

„Aleksejus Navalnas nenumirė kalėjime, jis buvo nužudytas – žiauraus Kremliaus režimo, siekiančio bet kokia kaina nutildyti opoziciją. Kruvinas Rusijos režimas turi būti sustabdytas ir patrauktas atsakomybėn“, – BNS perduotame komentare teigė G.Nausėda. 

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

 

V.Zelenskis: akivaizdu, kad už A.Navalno mirties stovi V.Putinas

14:29

Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad „akivaizdu“, jog Vladimiras Putinas tiesiogiai prisidėjo prie Aleksejaus Navalno mirties.  

Kalbėdamas Vokietijoje Ukrainos vadovas sakė, kad Rusijos prezidentui nerūpi, kas mirs, kol jo padėtis valstybės vadovo poste yra saugi.

 

Paskelbtas vasario 15-osios įrašas: A.Navalnas sveikas ir žvalus

14:27

Leidinys „SOTAvision“ (Rusijoje paskelbtas kaip „užsienio agentas“) „Telegram“ kanale paskelbė, kaip teigiama vasario 15 dieną darytą vaizdo įrašą su A.Navalnu.

Jis dalyvavo teismo posėdyje, kur svarstytas ieškinys dėl pažeidimų organizuojant konfidencialius politiko susitikimus su advokatu.

Kaip matyti iš vaizdo įrašo, A.Navalnas ten ne tik gyvas ir sveikas, bet ir žvalus, ironiškai juokaujantis.

Maskvos pareigūnė: NATO lyderiai iš anksto parengė pareiškimus

14:26

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova teigia, kad Vakarų lyderiai iš anksto parengė pareiškimus, kuriuose smerkia Rusiją dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

„Nedelsiant kilusi NATO lyderių reakcija į A.Navalno mirtį – tiesioginiai kaltinimai Rusijai – yra akivaizdi“, – sakoma jos pareiškime. 

„Teismo medicinos ekspertizės dar nėra, bet Vakarų išvados jau parengtos“, – pridūrė ji, leisdama suprasti, kad lyderiai parengė Rusijos valstybės pasmerkimą.

2020 m. bandyta nunuodyti

14:22

2020 metų rugpjūtį buvo pasikėsinta A.Navalną nužudyti. Jis prarado sąmonę lėktuve, kuris skrido į Maskvą. Lėktuvas buvo skubiai nutupdytas Omske, ten politikas atsidūrė ligoninėje su apnuodijimo toksinėmis medžiagomis simptomais.

A.Navalnas buvo daugiau nei dvi savaites komoje. Iš Omsko jis buvo perkeltas į Berlyną, kur klinikoje nustatyta, kad jis buvo apnuodytas: atlikus tyrimus jo organizme buvo rasta toksino iš cholinesterazės inhibitorių grupės.

Kaip tik šiai klasei priklauso ir vadinamieji kariniai nuodai – tarp jų ir „Novičiokas“, kuriuo Didžiojoje Britanijoje anksčiau apnuodytas Sergejus Skripalis.

2020 metų gruodį „Bellingcat“, „Der Spiegel“ ir CNN paskelbė bendrą žurnalistinį tyrimą, kuriame teigė, kad tos kelionės metu A.Navalną sekė rusų FSB darbuotojai. O pats A.Navalnas paskelbė telefoninį pokalbį su vienu iš tų žmonių, kariniu chemiku Konstantinu Kudriavcevu, kuriam pats politikas paskambino apsimetęs Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus padėjėju. Pokalbyje K.Kudriavcevas pripažino, kad šalino toksino pėdsakus iš opozicionieriaus apatinių baltinių.

2021 metų sausį, praėjus penkiems mėnesiams po nuodijimo, A.Navalnas pranešė, kad jaučiasi „beveik sveikas“ ir grįžta į Rusiją. Sausio 17 dieną lėktuvas, kuriuo jis skrido, nusileido Maskvoje. Ir tai buvo paskutinis kartas, kaip rašo BBC rusų redakcija, kai politikas buvo laisvas – jau oro uoste jį sulaikė.

ES laiko Rusiją atsakinga už A.Navalno mirtį

14:21

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis sako, kad ES mano, jog Rusija yra „visiškai atsakinga“ už Aleksejaus Navalno mirtį. 

Rusų politikas „pasiaukojo“, rašė C.Michelis „X“. 

„ES laiko Rusijos režimą vieninteliu atsakingu už šią tragišką mirtį. Reiškiu gilią užuojautą jo šeimai. Ir tiems, kurie visame pasaulyje kovoja už demokratiją tamsiausiomis sąlygomis.

„Žūsta kovotojai. Bet kova už #laisvę niekada nesibaigia“, – pridūrė jis.

Latvijos prezidentas: Aleksejų Navalną „žiauriai nužudė Kremlius“

14:16

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius „X“ tinkle pareiškė, kad Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną „žiauriai nužudė Kremlius“.

Jis rašė: „Jis buvo žiauriai nužudytas Kremliaus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Edgaras Rinkevičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Edgaras Rinkevičius

Tai faktas, ir tai reikėtų žinoti apie tikrąją dabartinio Rusijos režimo prigimtį.“

 

Analizė: A.Navalno mirtis V.Putinui nenaudinga

14:12

„Sky News“ korespondentė Diana Magnay sako, kad pranešimai apie Aleksejaus Navalno mirtį pasirodė likus vos kelioms savaitėms iki Rusijos prezidento rinkimų, o tai nėra ideali situacija Vladimirui Putinui. 

„Nemanau, kad naudinga, kai likus vos kelioms savaitėms iki rinkimų, vienintelis žmogus, kuris buvo realus opozicijos politikas, net jei jis buvo įkalintas, mirė“, – sako ji. 

„Net jei [Navalnas] neturėjo didžiulio palaikymo tarp Rusijos visuomenės, daug žmonių atsisės ir į tai atkreips dėmesį“, – teigia ji. 

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

D.Magnay sako, kad jei Rusija būtų kitokia šalis, A.Navalnas būtų turėjęs teisę dalyvauti prezidento rinkimuose. 

Prieš kelerius metus jis kandidatavo į Maskvos mero postą, sulaukė didelio palaikymo, bet vėliau jam, pareiškus kriminalinius kaltinimus, buvo uždrausta kada nors kandidatuoti į bet kokį politinį postą.

Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad pradėjo bylą dėl A.Navalno mirties

14:09

Rusijos tyrimų komitetas pranešė, kad pradėjo bylą dėl Aleksejaus Navalno mirties kalėjime.

„Rusijos tyrimų komiteto Tyrimų departamentas... organizavo procesinį patikrinimą dėl A.Navalno mirties pataisos kolonijoje Nr. 3“, – sakoma pareiškime. 

„Įstatymų nustatyta tvarka vykdomas tyrimo ir operatyvinių priemonių kompleksas, kuriuo siekiama nustatyti visas įvykio aplinkybes.“

Tarptautinės vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos teigia, kad Rusijos tyrimų komitetas vykdo Kremliaus nurodymus.

Rusijos agentūra: A.Navalnas sveikata nesiskundė

14:08

Rusijos agentūra TASS skelbia, esą A.Navalnas sveikata nesiskundė. Tai agentūrai pranešė Jamalo-Nencų autonominio apygardos (YNAO POC) visuomeninės stebėsenos komisijos pirmininkas Danila Gontaras.

„Nebuvo jokių nusiskundimų, tai tikrai“, – cituojamas POC atstovas.

Anot jo, A.Navalno artimieji į komisiją pagalbos nesikreipė.

Kiek ši informacija tikra, patikrinti nėra galimybių.

Dmitrijus Peskovas pakomentavo opozicionieriaus mirtį

14:06

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentavo opozicionieriaus mirtį. 

JIs teigė, kad jokių specialių nurodymų dėl Aleksejaus Navalno mirties Federalinės bausmių vykdymo tarnybos vadovams nėra.

Paklaustas apie galimą kalinio mirties priežastį, D.Peskovas atsakė, kad tokių duomenų neturi. Tai turėtų išsiaiškinti medikai, sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

 

Rusijos kalėjimų tarnyba: kalėjime mirė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas

14:03

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas penktadienį mirė pataisos kolonijoje Arktyje, kur atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę, sakoma Rusijos federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos pranešime.

Jam buvo 47 metai.

„Po pasivaikščiojimo Navalnas blogai pasijuto ir beveik iš karto prarado sąmonę. Nedelsiant atvyko medicinos personalas ir buvo iškviesta greitosios pagalbos komanda. Buvo atliktos gaivinimo priemonės, kurios teigiamų rezultatų nedavė. Medikai patvirtino nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, – sakoma pareiškime.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas, Rusija
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas, Rusija

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl jo mirties.

A.Navalno spaudos sekretorė Kira Jarmyš sakė, kad jo komanda nebuvo informuota apie jo mirtį. „Aleksejaus advokatas dabar skrenda į Charpą“, kur yra jo kolonija, sakoma jos įraše socialiniame tinkle.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas apie A.Navalno mirtį.

Rusijos žurnalistas teigia, kad A.Navalnas nužudytas

14:02

Rusijos žurnalistas ir Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas pareiškė, kad Putino kritiko Aleksejaus Navalno mirtis buvo „žmogžudystė“. 

D.Muratovas taip pat sakė manantis, kad kalėjimo sąlygos lėmė
A.Navalno mirtį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Muratovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Muratovas

A.Navalno štabo vadovas Leonidas Volkovas anksčiau sakė, kad kalėjimų tarnybos pareiškimą galima interpretuoti kaip „prisipažinimą“, kad jie tyčia nužudė A.Navalną, nors jo aplinka dar turi patikrinti šią informaciją. 

Praėjusių metų rugsėjo 1 d. Rusijos valdžia paskelbė, kad D.Muratovas yra „užsienio agentas“ už tai, kad propagavo „nuomonę, kuria siekiama formuoti neigiamą požiūrį į Rusijos vidaus ir užsienio politiką“.

A.Navalno aplinka: jokio patvirtinimo apie jo mirtį nėra

14:00

Aleksejaus Navalno štabo vadovas teigia neturintis patvirtinimo, kad V. Putino kritikas mirė. 

Leonidas Volkovas sakė, kad kalėjimų tarnybos pareiškimą galima suprasti kaip „prisipažinimą“, kad jie tyčia nužudė A.Navalną.

Kita A.Navalno atstovė Kira Jarmyš teigia, kad jo advokatas skrenda į Charpo miestą, kuriame yra pataisos kolonija IK-3, kurioje jis buvo sulaikytas, kad išsiaiškintų faktus. 

„Kai tik gausime informacijos, apie tai pranešime“, – sakė ji.

 

A.Navalno spaudos sekretorė sako, kad neturi patvirtinimo apie jo mirtį

13:56

Aleksejaus Navalno spaudos sekretorė teigia neturinti patvirtinimo, kad V.Putino kritikas mirė. 

Viena iš jo aplinkos narių Kira Jarmyš sako, kad A.Navalno advokatas skrenda į Charpo miestą, kuriame yra įkalinimo kolonija IK-3, kurioje jis buvo laikomas, kad išsiaiškintų faktus. 

„Kai tik gausime informacijos, ją pranešime“, – sakė ji.

Kremlius: neturime informacijos apie A.Navalno mirtį, V.Putinas informuotas

13:56

Maskva tvirtina neturinti jokios informacijos apie V.Putino kritiko mirties priežastį. 

Atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat tvirtino, kad Federalinė kalėjimų tarnyba atlieka visus būtinus patikrinimus dėl jo mirties. 

Rusijos valstybinės žiniasklaidos svetainė TASS savo ruožtu praneša, kad Vladimiras Putinas buvo informuotas apie A.Navalno mirtį.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius