Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kareivių šmėklos: Ukrainos karo veteranai slapta buvo permetami į Siriją

Maskva oficialiai teigia, kad karinėse operacijose Sirijoje dalyvauja tik Rusijos karinės oro pajėgos ir nedidelės specialiosios grupės. Tačiau žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad Basharo al-Assado režimą gina gerokai daugiau rusų. „Reuters“ reporteriai Maria Tsvetkova ir Antonas Zverevas nustatė, kad Sirijoje kaunasi net Ukrainos karo veteranai.
Rusijos kariai Sirijoje
Rusijos kariai Sirijoje / „Twitter“ nuotr.

38 metų rusas Maksimas Kolganovas žuvo 2016 metų vasario 3-ąją, kai per mūšį su sukilėliais netoli Alepo kulka perskrodė šarvinę liemenę ir krūtinę.

Jo bendraamžis ir to paties dalinio karys Sergejus Morozovas buvo sunkiai sužeistas po mėnesio, kovo 9-ąją, kai netoli Palmyros pasipylė artilerijos ugnis. Vyras mirė pakeliui į ligoninę.

Nukautųjų šeimos gavo medalius ir sertifikatus, kuriuos pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Ant jų parašyta, kad žuvę kariai apdovanojami už drąsą ir auką savo valstybei.

Tačiau nei M.Kolganovas, nei S.Morozovas oficialiai nebuvo Rusijos armijos kariškiai. Jie tarnavo privačiuose daliniuose, kuriuos Kremlius slapta permetė į Siriją.

Nei apie M.Kolganovo, nei S.Morozovo žūtis Rusijoje nebuvo skelbiama. Šeimoms nurodyta, kad jos negali viešai aptarinėti šių aplinkybių.

Sugrįžęs iš Ukrainos iškeliavo į Siriją

Maskva neigia, kad Rusijos armijos kariai dalyvauja sausumos mūšiuose. Žurnalistai apklausė tuziną žmonių, kurie žinojo apie slaptą dalinių dislokavimą Sirijoje.

Reuters“ šaltiniai atskleidė, kad Rusijoje registruotos privačios bendrovės įdarbina karius ir siunčia į Siriją. Nepaisant neoficialaus jų statuso, karo zonoje samdiniai veikia pagal Rusijos armijos vadų įsakymus, laikosi statuto ir netgi gauna privilegijų, kurios priklauso tik tarnaujantiems reguliariojoje kariuomenėje.

Pagal įstatymus, Rusijos piliečiai negali tarnauti privačiose karinėse struktūrose. Tačiau įvykiai rodo, kad Kremlius randa, kaip apeiti savo taisykles.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje

2014 metų vasarą Ukrainos rytuose pasirodė ginkluoti separatistai. Jų veiksmus koordinavo ir kartu kariavo Rusijos armijos kariškiai. Tai įrodė ir Vakarų žurnalistų tyrimai, ir žvalgybų pareigūnai. Tačiau Maskva atkakliai teigė, kad jos karių Ukrainoje nėra, o identifikuoti rusai neva savanoriai.

Žurnalistai išsiaiškino, kad dar praėjusiais metais dalis Donbase kariaujančių rusų buvo permesti į Siriją.

Tarp jų buvo M.Kolganovas ir S.Morozovas. Jie kartu tarnavo ir Ukrainoje, ir Sirijoje.

Su D.Utkinu Ukrainoje kariavęs rusas pasakojo: „Aš suprantu juos. Mačiau, kaip jie pasikeitė, nebeturėjome apie ką šnekėti. Jie nebegalėjo įsivaizduoti gyvenimo be karo. Todėl ir išvyko į Siriją.“

„Reuters“ žurnalistai spėja, kad šiam koviniam vienetui vadovavo kitas Rusijos pilietis Dmitrijus Utkinas.

Pagal šaltinių informaciją, jis dar 2013 metais atvyko į Siriją ir prisijungė prie B.al-Assado pajėgų. Po metų D.Utkinas išvyko į Ukrainą, kur kariavo separatistų pusėje. 2015 metų rugsėjį jis su savo daliniu grįžo į Siriją.

Apie tai pasakojo rusas, vadovavęs separatistų padaliniui Ukrainoje. Jis tikino, kad pažinojo D.Utkiną: „Aš suprantu juos. Mačiau, kaip jie pasikeitė, nebeturėjome apie ką šnekėti. Jie nebegalėjo įsivaizduoti gyvenimo be karo. Todėl ir išvyko į Siriją.“

Kitas Ukrainos kare dalyvavęs rusas, prisistatęs šaukiniu Kapa, pasakojo, kad Donbase susipažino su S.Morozovu. Esą pastarasis bandė dalyvauti Rusijos politikoje, turėjo savo verslą, bet liko viskuo nusivylęs ir išvyko kariauti.

Kai žurnalistai Kapos paklausė, ar toks karių siuntimas į Siriją suderintas su Rusijos gynybos ministerija, jis atsakė: „Žinoma“.

Keliauja Rusijos armijos laivais ir lėktuvais

Žurnalistai išsiaiškino, kad samdiniai keliauja Rusijos armijos laivais arba lėktuvais, apsigyvena Rusijos armijos bazėse. Sužeistieji yra vežami į Rusijos armijos ligonines ir gauna Rusijos valstybės apdovanojimus.

Twitter.com nuotr./Rusijos kariai Sirijoje
Twitter.com nuotr./Rusijos kariai Sirijoje

Dalis karių būna plukdomi rusų laivais į Tartuso uostą, kurį naudoja Rusijos karinis jūrų laivynas. Kiti būna skraidinami į Sirijos vakaruose esančią Hmeimimo oro bazę.

Apie tai pasakojo ir Sirijoje dirbęs rusas karo medikas. Jis teigė, kad sunkai sužeisti kariai evakuojami laivais arba lėktuvais. Anonimu norėjęs išlikti medikas tikino, kad tarp sužeistų karių buvo ir jaunuolių, ir karo veteranų.

Spėjama, kad sunkiai sužeisti kariai gabenami į Rusijos Rostovo srityje esančią ligoninę. Ten gydomi ir sužeistieji Ukrainos rytuose.

„Reuters“ nepavyko nustatyti tikslaus samdinių skaičiaus, taip pat – kiek rusų buvo sužeisti arba žuvo. Nepavyko identifikuoti privačių bendrovių, kurios įdarbindavo tokius karius.

Rusijos gynybos ministerija neatsakė į žurnalistų klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius