Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariai repetavo Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos teritorijų okupaciją

Rusijos kariai per didžiules pratybas kovo mėnesį repetavo dalies Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos teritorijų užgrobimą, tvirtina Europos politinės analizės centro ekspertas žinomas žurnalistas Edvardas Lucasas, šią žinią paskelbęs savo ataskaitoje „Artėjanti audra“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su E.Lucaso ataskaita „Artėjanti audra“ galite susipažinti čia.

E.Lucasas tvirtina, kad Rusijos kariai mokėsi užgrobti ir kontroliuoti konkrečius regionus: Suomijai priklausančias Alandų salas, Švedijos Gotlando salą, Danijos Bornholmą ir Norvegijos šiaurę. Apie tai rašo portalas newsru.com.

Rusijos Gynybos ministerija savo oficialiuose pranešimuose neskelbė, prieš kokį „sąlyginį priešą“ per pratybas mokosi kariauti šios šalies kariai.

Per šias kovo mėnesį surengtas pratybas buvo naudojama aviacija ir laivynas, Ivanovsko oro desantinių pajėgų junginio padaliniai buvo permesti į Užpoliarę, o Pskovo desantininkai stojo į kovą su priešu nusileidę į jiems iki tol nežinomą teritoriją.

Rusijos Gynybos ministerija, aprašydama Pskovo desantininkų užduotį, neslėpė, kad jų užduotis netikėtai užimti placdarmą ir parengti jį pagrindinių kariuomenės jėgų puolimo plėtojimui. Į šias pratybas buvo įtraukti daugiau nei 2000 Pskovo desantininkų, daugiau nei 120  karinės technikos vienetų, iki 10 lėktuvų.

E.Lucaso duomenimis, iš viso pratybose dalyvavo apie 33000 karių. Tokio masto pratybos sukėlė didelį nerimą NATO vadovybei. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šias pratybas pavadino grėsme stabilumui ir pareiškė, kad jos buvo vykdomos be „išankstinio įspėjimo“.

Ekspertas teigia, kad karo atveju Rusijos kariams užėmus šias teritorijas NATO būtų labai sunku suteikti pagalbą Baltijos šalims.

E.Lucasas nurodo, kad jei toks scenarijus būtų realizuotas, jis per kelias valandas sugriautų NATO reputaciją, sunaikintų šio gynybinio aljanso galybės mitą bei priverstų abejoti, ar iš tiesų JAV yra Europos stabilumo garantas.

Rusijos lėktuvai imitavo Bornholmo ataką tuo metu, kai ten vyko kasmetinis politikos festivalis „Folkemødet“.

Danijos leidinys „Local“, remdamasis E.Lucaso ataskaita, rašo, kad dar 2014 m. birželį Rusijos lėktuvai imitavo Bornholmo ataką tuo metu, kai ten vyko kasmetinis politikos festivalis „Folkemødet“.

Ekspertas atkreipia dėmesį į Šiaurės Europos šalių susiskaldymą. Kai kurios jų yra NATO narės, kai kurios – ne, kai kurios priklauso Europos Sąjungai, o kitos pasirinko autonomiją. E.Lucasas kviečia Šiaurės Europos šalis sustiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius