Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusijos karinis laivynas pradėjo pratybas Japonijos jūroje

Rusijos karinės jūrų pajėgos šeštadienį surengė pratybas Japonijos jūroje, nepaisant Tokijo nerimo dėl augančios Rusijos kariuomenės koncentracijos šioje zonoje.
Karinės pratybos „Vostok 2018“
Karinės pratybos „Vostok 2018“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pratybos Japonijos jūroje yra dalis didžiausių per Rusijos istoriją karinių pratybų Vostok 2018“ („Rytai 2018“), prasidėjusių rugsėjo 11 dieną ir truksiančių iki pirmadienio.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu savaitės trukmės operaciją, kurioje dalyvauja beveik 300 tūkst. karių, 36 tūkst. transporto priemonių, 1 tūkst. lėktuvų ir 80 karo laivų, vadina didžiausiais visų laikų Rusijos kariniais manevrais.

Pratybos taip pat vyksta rytiniame Sibire bei rytiniame Ramiojo vandenyno regione, kur prie rusų prisidėjo Kinijos ir Mongolijos kariai.

Šeštadienį kariuomenės ir laivyno daliniai imitavo pakrantės užėmimą Klerko karinių pratybų poligone, netoli Japonijos esančiame Primorės krašte.

„Šios pratybos yra ypatingos tuo, kad jose dalyvauja jūrų pėstininkai, aviacija, Ramiojo vandenyno laivyno karo laivai, artilerija, išminuotojai ir kiti specialistai“, – žurnalistams sakė Rusijos kariuomenės majoras generolas Dimitrijus Kovalenka.

Japonija išreiškė nerimą dėl Rusijos kariuomenės koncentracijos regione, ypač prie Kurilų salyno, į kurio keturias salas pretenzijas reiškia Tokijas. Ginčas dėl šių salų tęsiasi dar nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Dėl jo šalys iki šiol nepasirašė taikos sutarties.

Savo ruožtu ketvirtadienį pratybas stebėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žadėjo „dar labiau stiprinti“ karines pajėgas bei tiekti joms „naujausios kartos ginklus ir techninę įrangą“, augant Rusijos nesutarimams su Briuseliu ir Vašingtonu.

Nors Rusija tvirtina, kad šie manevrai buvo planuoti ilgą laiką ir yra vien gynybinio pobūdžio, NATO teigia, jog Maskva imituoja „plataus masto konfliktą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius