Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariuomenės stiprinimas nekelia pavojaus JAV, sako pareigūnai

JAV pareigūnai antradienį pareiškė, kad Rusijos planai pertvarkyti kariuomenę ir atnaujinti branduolinį arsenalą jiems nekelia nerimo, taip pat nesureikšmino Maskvos išsakytos kritikos NATO atžvilgiu.

Rusija turi „visas teises į veiksmingą krašto gynybą“, Pentagone vykusioje spaudos konferencijoje sakė Gynybos departamento atstovas spaudai Geoffas Morrellas.

„Negirdėjau, kad šiame pastate būtų buvęs paskelbtas koks nors pavojus dėl Rusijos pasiūlyto kariuomenės stiprinimo“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas antradienį paskelbė apie planuojamą „didelio masto“ armijos ir karinio laivyno ginkluotės atnaujinimą, taip pat branduolinių raketų tobulinimo programą. Kremliaus vadovas taip pat apkaltino NATO tebeplanuojant priimti į Aljansą su Rusija besiribojančias šalis.

Baltieji rūmai nesureikšmino Maskvos atsiliepimų apie NATO ir sakė, jog transatlantinis Aljansas toliau bendradarbiauja su Rusija svarbiose srityse, tokiose kaip kova su terorizmu ir branduolinių ginklų neplatinimas.

„NATO yra kolektyvinės gynybos organizacija. Manau, kad tvirtinti, jog ji kelia karinę puolamąją grėsmę yra tiesiog klaidinga, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas. – Atrodo, kad Rusijos prezidento komentarai buvo skirti daugiausiai vidaus vartojimui".

Pentagone G.Morrellas sakė, kad JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas anksčiau yra pareiškęs, kad didėjant Rusijos gyventojų amžiaus vidurkiui Maskvai gali būti sunku surinkti pakankamą skaičių jaunų karių, todėl šios šalies karinė galia gali susilpnėti.

„Be to, pastebėjome, kad Rusijos vyriausybė daug investuoja į savo strateginį (branduolinį) arsenalą. Tai gyvenimo realybė, – pridūrė jis. – Manau, mes visada suvokiame, kaip žmonės ginkluojasi visame pasaulyje, taip pat raginama visus laikytis kiek įmanoma didesnio skaidrumo, kad nekiltų nesusipratimų dėl ketinimų".

Pasak G.Morello, JAV ir Rusijos kariškiai užmezgė teigiamus darbinius santykius, o JAV kariuomenės vadas admirolas Mike'as Mullenas reguliariai tariasi su savo kolega iš Rusijos.

„Kol truks tinkamas dialogas ir gerai suprasime, kokia tikslui vystome savo kariuomenes, nemanau, jog dėl to gali kilti kokių nors rūpesčių ar grėsmių, dėl kurių turėtume nerimauti“, - aiškino Gynybos departamento atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius