-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 01 /16:10

Rusija pripažino: Sirijoje atakuojamos ne tik „Islamo valstybės“ pozicijos

Rusijos reaktyviniai lėktuvai ketvirtadienį bombardavo sukilėlių pozicijas Sirijoje, įskaitant kaimiškas vietoves netoli šalies šiaurės vakaruose esančio Džisr aš Šugūro miesto, kontroliuojamo maištininkų aljanso, kuriam priklauso ir grupuotė „al Nusra Front“, pranešė Libano televizija „al Mayadeen“. Skelbiama, kad nukautas vienas iš "Laisvosios Sirijos armijos" lyderių.
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Antrosios dienos Rusijos karinių lėktuvų antskrydžiai Sirijoje

Lėktuvai smogė mažiausiai 30 smūgių, kurių taikinys buvo „Užkariavimo armija“ (Jaish al-Fatah, JaF), nurodė Damasko režimą palaikanti televizija skubiame pranešime, pridūrusi, kad buvo smogta „kovotojams“. 

Naujienų agentūra „Reuters“ taip pat skelbia, kad prie Rusijos oro atakų prisidės Irano karinės pajėgos ir „Hezbollah“ teroristai, kurie jau rengia planą atakoms ant žemės.

Kariškiai giriasi sunaikinę sprogmenų gamyklą

Rusija pranešė, kad jos karo lėktuvai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį bombardavo „keturis „Islamo valstybės“ taikinius“ Sirijoje, tarp jų vadavietę ir ginklų sandėlį. Šiandien skelbiama jau apie 12 taikinių.

Oro pajėgos „sunaikino teroristų grupuočių būstines ir ginklų sandėlį Idlibo rajone ir vadavietę ... Hamos regione“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime. Jame priduriamas, kad į šiaurę nuo Homso taip pat buvo sunaikinta sprogmenimis užminuojamų automobilių gamykla.

Tuo metu žurnalisto iš Libano Nabiho Buloso teigimu, Rusijos bombardavimų metu buvo sugriauta mečetė ir žuvo penki civiliai gyventojai.

Sirijos opozicijos atstovai patvirtino, kad smūgių metu buvo nužudytas „Laisvosios Sirijos armijos“ kapitonas Iyadas al-Deekas. JAV senatorius Johnas McCainas patvirtino, kad žuvusiųjų gretose yra JAV treniruotų karių.

Derina veiksmus su Damasku

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad Rusija derina oro smūgių taikinius su Damasko režimu.

Keturi Rusijos karo lėktuvai smogė „Užkariavimo armijos“ bazėms Džisr aš Šugūre ir Džabal al Zavijoje Idlibo provincijoje“, – savo ruožtu sakė Sirijos saugumo šaltinis ir pridūrė, kad taip pat buvo taikomasi į „ginkluotų grupuočių“ ginklų arsenalus kaimyninėje Hamos provincijoje.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusijos antskrydžiai Sirijoje
Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusijos antskrydžiai Sirijoje

„Užkariavimo armija“ užėmė visą Idlibo provinciją ir pasistūmėjo į vakarus Latakijos, kuri yra Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo citadelė, link. Šis sukilėlių aljansas taip pat nuožmiai priešinasi „Islamo valstybei“, kuri, kaip teigia Maskva, yra jos pagrindinis taikinys.

„Užkariavimo armijos“ narys socialinio tinklo „Twitter“ parašė, kad „Rusijos kiaulių aljansas pradėjo savo operaciją ... sugriaudamas mečetę Džisr aš Šugūre ir sulygindamas ją.“

Tiesa, D.Peskovas kol kas atsisakė komentuoti antskrydžių efektyvumą. Kalbas apie tai, kad Rusija bombarduoja Basharui al-Assadui priešišką opoziciją, Kremlius vadina „Vakarų žiniasklaidos skleidžiamais gandais“.

Užsiminė apie paslaptingą sąrašą

Kalbėdamas kitą dieną po to, kai Maskva pradėjo oro smūgių kampaniją Sirijoje, D.Peskovas spaudos konferencijoje sakė: „Tos organizacijos žinomos. Ir, aišku, taikiniai nustatomi koordinuojantis su (Sirijos) Ginkluotosiomis pajėgomis, apie ką, tiesą sakant, vakar kalbėjo Rusijos gynybos ministerijos atstovai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas, D.Peskovas ir V.Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas, D.Peskovas ir V.Putinas

D.Peskovas žurnalistams patvirtino, kad esama konkrečių grupuočių sąrašo: „Yra, be abejo (toks sąrašas)“.

Jis neatsakė į klausimą, ar Sirijos gynybos ministerija gali patarinėti Rusijos pusei, kokius aviacijos smūgių taikinius pasirinkti. „Taikiniai nustatomi koordinuojantis su Sirijos gynybos ministerija“, – pakartojo jis.

Paklaustas, ar Vladimiras Putinas patenkintas tuo, kaip plėtojasi Rusijos oro kampanija, D.Peskovas atsakė: „Kol kas anksti apie tai kalbėti.“

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pranešė, kad Kremlius ketina informuoti JAV apie savo veiksmus. „Mes informuosime suinteresuotus asmenis Jungtinėse Amerikos Vasltijose apie oro atakų eigą“, – teigė jis pranešime.

Saudo Arabija reikalauja stabdyti bombardavimą

Saudo Arabija išreiškė nepasitenkinimą dėl Rusijos atakų Sirijoje, teigdama, kad taikiniais tapo ne „Islamo valstybės“ pozicijos, o opozicijos atstovai bei demokratinių pertvarkų norintys sukilėliai.

Tokią šalies poziciją Jungtinių Tautų tribūnoje išreiškė diplomatas Abdalla al-Muallimis. Jis pridūrė, kad Homse ir Hame nuo beatodairiškų smūgių nukentėjo civiliai gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius