-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos karys buvo atleistas, nes atsisakė kariauti Donbase

Pakrančių apsaugos raketinės artilerinės brigados vyriausiasis seržantas Vladimiras Marčiukovas pateikė skundą prezidentinei Žmogaus teisių tarybai dėl atleidimo iš Rusijos kariuomenės vien už tai, kad atsisakė vykti į Donbasą kariauti. Kariuomenės vadovybė savo ruožtu laikosi pozicijos, kad kontrakto nutraukimą su šiuo profesionaliu kariu lėmė tik jo požiūris į karinę drausmę.
Prorusiškų separatistų šuo Donecke
Prorusiškų separatistų šuo Donecke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos krašto apsaugos ministerija pabrėžia, esą V.Marčiukovas ne sykį baustas už šiurkščius disciplinos kariuomenėje pažeidimus, o praėjusių metų pabaigoje apskritai buvo įkliuvęs neblaivus prie vairo, antradienį rašo Rusijos naujienų portalas newsru.com.

Pats karys žurnalistams papasakojo, kad dar 2015-ųjų metų sausį jo padalinio samdiniai buvo iškviesti į laivo virtuvę, kur papulkininkis Rustamas Sanžapovas esą pagrasino atleidimu tiems, kas atsisakys vykti kariauti į Ukrainą.

Teigiama, kad keli žmonės atsisakė iškart, o kiti 56 kariai netrukus išvyko į Sputniko gyvenvietę netoli Murmansko, kur dislokuotas vienas Rusijos kariuomenės jūrų pėstininkų dalinys.

Ten karių laukė mokymai, kurių metu pakeista jų specializacija. V.Marčiukovui buvo suteiktas jūrinio šaulio laipsnis. Savo ruožtu vienas karininkas pavaldinius įspėjo, kad būtų pasirengę persibazuoti į Donecko ir Luhansko regionus, siekiant „suteikti ten tiesioginę pagalbą.“

Jei jūs nevyksite ir neapginsite saviškių ten, tai jūs nesugebėsite apginti jų ir čia.

V.Marčiukovas iš atminties citavo papulkininkį Viačeslavą Okanevą, kuris aiškino: jei jūs nevyksite ir neapginsite saviškių ten, tai jūs nesugebėsite apginti jų ir čia.

V.Marčiukovas kelionės į Donbasą atsisakė, o jo žmona parašė skundą minėtai Žmogaus teisių tarybai.

„Po skundo pateikimo mūsų karinio dalinio vadovybė ėmė neigti karių siuntimą į Ukrainą. Buvo aiškinama, kad tiesiog vyksta pajėgų perdislokavimas. Tačiau norint tik pakeisti dislokaciją, juk nebūtina kariniame biliete keisti karių specializacijos“, – taikliai pastebėjo V.Marčiukovas.

Nuo to laiko, kai karys paviešino informaciją apie samdinių siuntimą į Ukrainą, tarnybos metu jis buvo nuolat engiamas, kol galiausiai maždaug po metų (2016-ųjų pradžioje) buvo galutinai atleistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius