Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05 /16:25

Rusijos laivynas žada įkurti bazę separatistiniame Sakartvelo Abchazijos regione

Rusijos karinis jūrų laivynas įkurs bazę Sakartvelo separatistinio Abchazijos regiono Juodosios jūros pakrantėje, ketvirtadienį Rusijos žiniasklaidai pranešė nepriklausomu pasiskelbusio, bet daugumos šalių nepripažįstamo regiono vadovas.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Abchazija Rusija

Tbilisis išreiškė susirūpinimą dėl tokių planų.

Maskva ir Kyjivas suintensyvino išpuolius prieš šį svarbų vandens kelią po to, kai Rusija liepą pasitraukė iš susitarimo, kuriuo buvo užtikrintas saugus krovininių laivų plaukimas į Ukrainos Juodosios jūros uostus ir iš jų.

„Pasirašėme susitarimą, ir artimiausiu metu Ochamčirės rajone bus nuolatinis Rusijos karinio jūrų laivyno dislokacijos punktas“, – Rusijos laikraščiui „Izvestija“ sakė separatistinės Abchazijos lyderis Aslanas Bžanija.

A. Bžanija sakė, kad susitarimo tikslas – padidinti tiek Rusijos, tiek Abchazijos gynybinius pajėgumus, tvirtinama ketvirtadienį paskelbtame interviu.

„Ir toks bendradarbiavimas bus tęsiamas, nes tai apsaugo esminius tiek Abchazijos, tiek Rusijos interesus. O saugumas yra svarbiausia“, – pridūrė jis.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė negalįs nieko komentuoti.

„Klausimai, susiję su mūsų karių ir laivų dislokavimu, skirti Gynybos ministerijai“, – žurnalistams teigė jis.

„Suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas“

Tbilisis sakė esąs susirūpinęs dėl tokių planų ir pavadino šį žingsnį Sakartvelo suvereniteto pažeidimu.

„Esame susirūpinę dėl Rusijos okupacinio režimo Suchumyje pareiškimo dėl papildomos Rusijos karinės bazės įkūrimo okupuotoje Sakartvelo teritorijoje“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad „tokie veiksmai yra šiurkštus Sakartvelo suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas“.

Nuo 2008 metų, kai Maskva įsiveržė į Sakartvelą, Rusija separatistiniuose Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose yra dislokavusi savo pajėgas.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi kelias nuolatines karines bazes, kontrolę. Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Tačiau opozicija Sakartvele kaltina valdžios institucijas palankumu Kremliui.

Šią savaitę A. Bžanija lankėsi Rusijoje, kur susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu. Per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu separatistinio regiono lyderis išreiškė paramą Maskvos puolimui Ukrainoje.

„Galite būti tikri, kad esame su jumis iki galo“, – remiantis Rusijos naujienų agentūrų pranešimais, pasakė jis S. Lavrovui.

Praėjusį mėnesį Ukraina smogė Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinei aneksuotame Krymo pusiasalyje.

Kyjivas teigė, kad per sparnuotųjų raketų smūgį žuvo laivyno vadas, tačiau šį teiginį atsiėmė po to, kai Rusija paskelbė nuotraukas, kuriose šis pareigūnas matomas dalyvaujantis gynybos pareigūnų susitikime.

Rusijos žiniasklaida, remdamasi karinėmis ir palydovinėmis nuotraukomis, teigė, kad po kelių išpuolių Maskva pradėjo atitraukti savo karo laivus iš Krymo.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija anksčiau šią savaitę pareiškė, kad rusų laivyno pajėgos vis dažniau perkeliamos į šalies karinio jūrų laivyno bazę toliau į rytus.

Socialiniuose tinkluose ministerija rašė, kad dėl Sevastopoliui kylančių grėsmių rusų karo laivai greičiausiai persikelia į Novorosijską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius