Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 02 /15:09

Rusijos lėktuvo savininkas: tik išorinė jėga galėjo jį suardyti

Rusijos keleivinis lėktuvas, kuris sudužo Sinajuje, Egipte, negalėjo suirti tiesiog ore dėl techninio gedimo, pareiškė Rusijos avialinijų „Kogalymavia“ („Metrojet“), kurioms priklausė orlaivis „Airbus A321“, atstovai.

Tuo tarpu tyrėjai teigia, kad nagrinėjamos visos versijos – įskaitant ir žmogaus klaidą, techninį gedimą ar tyčinius veiksmus.​

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Smirnovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Smirnovas

Aleksandras Smirnovas, avialinijų generalinio direktoriaus pavaduotojas, pirmadienį pareiškė, kad aviakatastrofa galėjo įvykti tik dėl dėl išorinių veiksnių.

„Nėra tokios sistemos gedimų kombinacijos, dėl kurios ore galėtų subyrėti lėktuvas“, – spaudos konferencijoje sakė jis, pabrėždamas, kad lėktuvas buvo puikios būklės. Jo teigimu, tai galėjo nutikti tik dėl rimtos žalos, padarytos iš išorės, kai lėktuvas skrido 9,5 km aukštyje.

Tuo tarpu „Kogalymavia“ generalinio direktoriaus pavaduotojas inžinerijos reikalams Andrejus Averjanovas sakė, kad tas lėktuvas buvo patyręs avariją 2001 metais, kai jo uodega tupiant kliudė oro uosto taką, tačiau padarytos pažaidos buvo visiškai pašalintos ir negalėjo būti katastrofos priežastis.

A.Smirnovas taip pat sakė, kad prieš pat rėždamasis į žemę orlaivis per minutę nusileido 1,5 km, o jo greitis nukrito maždaug 300 km/val.

Kitas avialinijų direktoriaus pavaduotojas Viktoras Yungas sakė, kad lėktuvo įgula nedavė jokio signalo apie problemas, nemėgino užmegzti ryšio ir nesiėmė jokių veiksmų – tai, anot jo, rodo, kad nebuvo techninio gedimo, o katastrofą sukėlė išoriniai veiksniai.

„Lėktuvas buvo nekontroliuojamas. Jis neskrido. Jis krito“, – TASS agentūra cituoja V.Yungą. 

Avialinijų atstovai sakė taip pat atmetantys žmogaus klaidos galimybę – esą kapitonas ir jo įgula buvo pernelyg patyrę, kad dėl jų klaidos galėjo įvykti daugiau nei 200 žmonių gyvybių nusinešusi aviakatastrofa.

V.Yungo teigimu, kas 6 metus atliekamas patikrinimas dėl įtrūkių korpuse, o kas 12 metų – nuodugni patikra. Paskutinį kartą korpuso apžiūra atlikta 2014-ųjų kovą, variklių – šių metų spalio 26 d.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmadienį paragino baigti spekuliacijas, kol nebus baigtas tyrimas.

Šeštadienį Sinajuje sudužus rusų turistų pilnam keleiviniam lėktuvui, žuvo visi juo skridę žmonės – baltarusis, 4 ukrainiečiai ir 219 rusų. Lėktuvas su atostogautojais buvo pakilęs skristi atgal į antrąjį pagal dydį Rusijos miestą Sankt Peterburgą. 

Pirmadienio ryte Sankt Peterburge nusileido pirmasis lėktuvas su aukų kūnais.

Atsakomybę už katastrofą savaitgalį prisiėmė su „Islamo valstybe“ siejama grupuotė. Tačiau jos teiginius kaip itin nepatikimus atmetė ir Rusijos, ir Egipto pareigūnai.

Vladimiras Putinas pavadino „didžiule tragedija“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad vienos jo šalies oro bendrovės keleivinio lėktuvo katastrofa Egipte yra „didžiulė tragedija“ ir pridūrė, kad skiria savo mintis aukų šeimoms.

V.Putinas pirmadienį pirmąkart viešai pasirodė po to, kai oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) užsakomojo reiso lėktuvas sudužo šeštadienį Sinajaus pusiasalyje, praėjus 23 minutėms po to, kai pakilo iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho. Per tą katastrofą žuvo visi 224 lėktuve buvę žmonės, beveik visi – Rusijos piliečiai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius