-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos liberalai prašo Vakarų: sustabdykite V.Putiną, nes pats jis nesustos

Rusijos liberalai, kurių gretos vis mažėja, paskelbė kreipimąsi į pasaulio visuomenę. Jame teigiama, kad privaloma sustabdyti Vladimirą Putiną, nes jis pats nesustos, skelbia „The Financial Times“.
Piešinys Kijeve: A.Hitleris, J.Stalinas, V.Putinas
Piešinys Kijeve: A.Hitleris, J.Stalinas, V.Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma šiame leidinyje, praėjusią savaitę, kai Europos Sąjunga paskelbė detales apie naujas sankcijas, Rusijos intelektualai ir žmogaus teisių gynėjai paskelbė deklaraciją, kurioje skelbiama, jog laikas sustabdyti V.Putiną ir jo vykdomą politiką. 

„Tai, kas bus su mūsų šalimi, priklauso nuo mūsų visų, tačiau labiausiai nuo tų nedaugelio Rusijos elito atstovų, kurie išlaikė atsakomybės jausmą ar bent jau savisaugos instinktą“, – skelbiama šiame pranešime. Jame taip pat skelbiama, kad Rusijos valdžia pati nesutiks nutraukti karo padėtį. 

„The Financial Times“ pastebi, kad šie balsai pateisina Vakarų įvestas sankcijas. „Tačiau tokie pareiškimai skamba iš žmonių, kurie nepriklauso valdžios ratui, jie yra iš mažos ir sparčiai retėjančios grupės, besivadovaujančiai ne viltimi, o nusivylimu“, – rašoma publikacijoje.

Tai, kas bus su mūsų šalimi, priklauso nuo mūsų visų, tačiau labiausiai nuo tų nedaugelio Rusijos elito atstovų, kurie išlaikė atsakomybės jausmą ar bent jau savisaugos instinktą

Neseniai Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas perspėjo apie pavojus, kurie gresia, kai šalis bus ekonomiškai izoliuota. „Tačiau nėra požymių, kad jo nuomonei pritaria kas nors iš valdžios atstovų“, – skelbia leidinys. 

Verslo elito atstovai galbūt ir nepritaria liberalų politinėms pažiūroms, tačiau jų nuostatos dėl to, kokios pražūtingos gali būti karo su Ukraina pasekmės, sutampa. 

„Neoficialiuose pokalbiuose kai kurie svarbiausi Rusijos investuotojai ir vadovai išreiškė didelį susirūpinimą, kad V.Putino vykdoma konfrontacijos su Europa ir JAV politika gali sužlugdyti ekonomiką“, – rašo leidinys. 

Neįvardintas „įtakingas rusų investuotojas“ teigė: „Sankcijos verčia V.Putiną dar labiau didinti valstybės vaidmenį ekonomikoje, privačios įmonės dėl to kenčia.“

Tačiau „The Financial Times“ daro išvadą, kad toks spaudimas vargu ar turės įtakos V.Putinui. Praėjusią savaitę publikuotos apklausos duomenys rodo, kad 60 proc. rusų nesijaudina dėl įvestų sankcijų.

„Jeigu neigiamos ekonominės pasekmės vyks pamažu, žmonės susitaikys net su smukusiu gyvenimo lygiu“, – sako nepriklausoma politikos analitikė Marija Lipman. Ji sako, kad V.Putino antivakarietiška propaganda ypač gerai veikia jaunus žmones: „Jie neturi nepasitikėjimo valdžia patirties, kurią mes turėjome Sovietų Sąjungoje.“

Tiesa, kaip išsireiškė politologas Andrejus Piontkovskis, „mes vis dėlto ne Šiaurės Korėja, žmonės nesutiks maitintis žole“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius