-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos olimpinio miesto balsavimas laikomas išbandymu prezidentui

Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo įsipareigojimai demokratijai sekmadienį bus išbandyti olimpiniame mieste Sočyje, kur po rinkimų kampanijos, kurią opozicija vadina nesąžininga, renkamas naujas meras.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš balsavimą Sočyje, kuriame vyks 2014 metų žiemos olimpiada, D.Medvedevas ne kartą žadėjo stiprinti Rusijos demokratiją, kurią, kaip teigia kritikai, pakirto jo pirmtakas, dabartinis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas.

Tačiau du pagrindiniai opozicijos kandidatai sako, kad Kremliaus remiamas dabartinis Sočio meras Anatolijus Pachomovas darė spaudimą valstybės tarnautojams balsuoti, dominavo vietos žiniasklaidoje ir uždraudė visus politinius plakatus bei mokamas reklamas per televiziją.

„Administracijos išteklių naudojimas (dabartiniam merui) pasiekė absurdo lygį“, – sakė opozicinės Komunistų partijos kandidatas Jurijus Dzaganija.

2014-ųjų olimpiada šiame populiariausiame Rusijos pajūrio kurorte yra V.Putino itin globojamas projektas, kuriam valstybė skyrė 6 mlrd. dolerių.

„Šie rinkimai yra tiesioginis iššūkis Rusijos valdžiai, – sakė antrojo pagrindinio opozicijos kandidato Boriso Nemcovo patarėjas Vladimiras Milovas. – Kad ir kas bus išrinktas, jis iš esmės turės galią vetuoti planus dėl žaidynių“.

Iš pradžių varžytis dėl šios mero kėdės panoro 26 kandidatai, tarp jų – multimilijonierius žiniasklaidos magnatas Aleksandras Lebedevas, Dūmos deputatas Andrejus Lugovojus, ieškomas dėl buvusio KGB agento Aleksandro Litvinenkos nužudymo Londone, garsi balerina Anastasija Voločkova. Tai žadėjo Rusijai neįprastai energingą kampaniją.

„Sočyje vyksta pilnavertė politinė kova, – šį mėnesį interviu opozicijos laikraščiui „Novaja gazeta“ sakė D.Medvedevas. – Kuo įspūdingesni šie įvykiai, tuo geriau mūsų rinkimų sistemai, demokratijai Rusijoje“.

Tačiau maždaug tuo metu, kai prezidentas davė šį interviu, kandidatų liko tik šeši, o mažiausiai du kandidatai tvirtino, kad iš rinkimų kovos buvo pašalinti neteisėtai.

Miesto rinkimų komisijos vadovas Jurijus Rykovas atmetė opozicijos kritiką ir sakė, kad varžybų gyvumas buvo „žingsnis į priekį“ dėl pilietinės visuomenės Rusijoje.

Merai yra vieni iš nedaugelio vis dar tiesiogiai renkamų Rusijos pareigūnų, ne taip kaip regionų gubernatoriai, kuriuos skiria ir atleidžia Kremlius.

Ir B.Nemcovas, ir J.Dzaganija pripažino, kad A.Pachomovas smarkiai lenkia visus varžovus, bet sakė, kad jam gali būti sunku užsitikrinti daugumą, kurios reikia norint išvengti antrojo rinkimų rato. Analitikai sako, kad kiti trys kandidatai laikomi autsaideriais.

D.Medvedevo pažadą skatinti demokratiją Sočio gyventojai vertino skeptiškai.

„Tai ne pirmas kartas, kai jie tai pažadėjo, – sakė pajūriu vaikštinėjęs 55 metų Ivanas. – Visi žino, kas laimės, visa tai – apgavystė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius