Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicija rengiasi naujam protestui

Rusijos opozicija šeštadienį ruošiasi naujam protestui Maskvos centre, nors miesto valdžia jo rengti neleido.
Nesankcionuotas protestas Maskvoje
Nesankcionuotas protestas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Eitynės vyks likus savaitei iki prieštaringai vertinamų Maskvos dūmos rinkimų.

Nuo liepos Rusijos sostinėje beveik kas savaitę vyksta demonstracijos, pareigūnams atsisakius įregistruoti daugumą opozicijos kandidatų rugsėjo 8-ąją vyksiantiems Maskvos tarybos rinkimams.

Maskvos prokurorai perspėjo, kad šeštadienį planuojamas protestas nesankcionuotas, ir į jį ateisiantys žmonės „turės atsakyti“ už dalyvavimą.

Kremliaus kritikas ir opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pakvietė maskviečius susirinkti 14 val. (vietos ir Lietuvos) laiku į eitynes vienoje centrinio Bulvarų žiedo atkarpoje.

Socialiniuose tinkluose Maskvos gyventojai dalijosi nuotrauka, kurioje matyti vandens patrankos, išrikiuotos palei gatvę, kur turi vykti demonstracija, praminta „Eitynėmis prieš politines represijas“.

Opozicijos atstovai kreipėsi į miesto valdžią prašydami leidimo rengti tą protestą, bet visi prašymai buvo atmesti.

Praeityje rinkimai į Maskvos dūmą sulaukdavo mažai visuomenės susidomėjimo.

Tačiau šią vasarą atsisakymas įregistruoti rinkimams virtinę opozicijos kandidatų išprovokavo didžiausią politinę krizę nuo 2011-aisiais kilusių masinių protestų prieš prezidento Vladimiro Putino sugrįžimą į Kremlių, pasibaigus jo kadencijai ministro pirmininko poste.

Per kelias nesankcionuotas protesto akcijas Maskvoje pastarosiomis savaitėmis buvo sulaikyti keli tūkstančiai žmonių. Pareigūnai pradėjo tyrimą dėl „masinių neramumų“; už tokius kaltinimus įtariamiesiems gresia ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Be to, buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) finansavimo. FBK paskelbė daug vaizdo įrašų apie V.Putino sąjungininko Sergejaus Sobjanino vadovaujamos Maskvos dūmos politikų didžiulę korupciją.

Daugumos opozicionierių, norėjusių dalyvauti rinkimuose į Maskvos tarybą, surinkti parašai buvo pripažinti negaliojančiais, o V.Putinas tvirtino, kad jie buvo „falsifikuojami“.

„Rinkimų komitetai išsiaiškino, kad jų [parašų rinkimo] lapuose buvo... žmonių, kurie yra seniai mirę“, – praėjusią savaitę pareiškė Rusijos prezidentas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Tačiau rinkimams neįregistruoti opozicionieriai, pavyzdžiui, Ilja Jašinas, apkaltino V.Putiną meluojant. I.Jašinas anksčiau šią savaitę kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, siekdamas, kad jam būtų leista dalyvauti rinkimuose.

Trečiadienį I. Jašinas už viešų susibūrimų taisyklių pažeidimus buvo sulaikytas penktą kartą nuo liepos.

Dar viena neįregistruota kandidatė, A.Navalno padėjėja Liubov Sobol, ketvirtadienį buvo užpulta netoli savo namų.

Informaciją apie areštus renkanti nevyriausybinė organizacija „OVD Info“ nurodė, kad per šios vasaros demonstracijas buvo sulaikyti apie 2 700 žmonių.

Be to, kai kurie tų demonstracijų dalyviai figūruoja baudžiamosiose bylose; jie kaltinami dėl „masinių neramumų“ ir „smurto prieš policiją“.

Mažiausiai dviem poroms, atsivedusioms savo mažamečius vaikus į protestus, buvo pagrasinta atimti tėvystės teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius