Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos opozicijos ateitis: režimo pokyčiai greitu metu neįmanomi, A.Navalną pakeis P.Durovas?

Šeštadienį į Rusijos miestų gatves išėjo tūkstančiai jaunų žmonių, besipriešinančių dar vienai Vladimiro Putino kadencijai prezidento poste. Politologai ir disidentai „Jis mums ne caras“ skanduojantį jaunimą giria, vis dėlto jų prognozės – liūdnos: šioje diktatūroje pokyčiai kol kas neįmanomi, o protestų organizatorius Aleksejus Navalnas praranda populiarumą.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Jei į Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje atvyksite su vaikais, pasakykite jiems, kad pasiklydę sušuktų „Putinas – vagis“. Policija juos iškart suras“, – tviteryje karčiai juokavo rusų opozicionierius ir pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas.

Ir iš tiesų: pasaulį šokiravo nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip policijos pareigūnai šiurkščiai suima jaunuosius protestuotojus, tarp kurių – akivaizdžiai nepilnamečiai asmenys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Rusijoje

Vien Maskvoje buvo suimta daugiau nei tūkstantis protestuotojų, kituose miestuose – apie 500. Užfiksuota daugybė pareigūnų smurto atvejų: pavyzdžiui, kaip sukarintos kazokų grupės nariai rimbais čaižo taikius demonstracijų dalyvius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kazokai puola protestuotojus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kazokai puola protestuotojus

Būtent jaunimas tapo varomąja protestų jėga. Pilietinio judėjimo „Solidarumas“ politinės tarybos pirmininkas Ilja Jašinas džiaugėsi, kad į demonstracijas susirenka vis jaunesni asmenys.

I.Jašinas: „Pamenu laikus, kai tokiose akcijose būdavo sunku sutikti žmogų, jaunesnį nei 50 metų amžiaus, o šiandien pirmose mitinguojančiųjų eilėse stovi tie, kuriems tikrąja to žodžio prasme priklauso Rusijos ateitis.“

„Pamenu laikus, kai tokiose akcijose būdavo sunku sutikti žmogų, jaunesnį nei 50 metų amžiaus, o šiandien pirmose mitinguojančiųjų eilėse stovi tie, kuriems tikrąja to žodžio prasme priklauso Rusijos ateitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ilja Jašinas pristatė ataskaitą „Putinas. Karas“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ilja Jašinas pristatė ataskaitą „Putinas. Karas“

Valdžia, žinoma, iš naujo pradeda dainelę apie vaikų įpainiojimą į politiką. Tačiau realybėje valdžia pati juos įpainioja. Paaugliai turi stiprų teisingumo jausmą. Tai – normalu: jie mato ir jaučia sistemos veidmainiškumą, aktyviai reiškia, kad su tuo nesutinka. Nenorite, kad paaugliai protestuotų? Leiskite vykti pokyčiams valdžioje, suteikite normalią ekonomiką ir laisvės atmosferą“, – feisbuke I.Jašinas.

Silpstantis A.Navalno populiarumas

Vis dėlto politologai ir aktyvistai į jaunimą daug vilčių nededa. Ne visi giria ir į gatves protestuotojus sukvietusį Aleksejų Navalną. Pats opozicionierius buvo sulaikytas nepraėjus nė dešimčiai minučių po to, kai pasirodė tarp mitingo dalyvių.

„Problema yra ta, kad Navalnas vis labiau virsta revoliucionieriumi ir disidentu. O protestuojantys 2011−2012 m. norėjo būti opozicija. Tai – didelis skirtumas“, – organizacijos „Atviroji Rusija“ portalui teigė politologas Dmitrijus Oreškinas, omeny turėdamas tais metais vykusius masinius protestus, nukreiptus prieš valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ ir V.Putiną.

Anot politologo, tie, kurie kurie palaikė A.Navalną 2011—2012 m., „nenori daužyti langų ir grumtis su policija“ – esą jie nenori revoliucijos.

„Racionalus, patyręs elektoratas laikosi nuo jo kuo toliau. Navalną palaiko visai kita socialinė grupė – jaunimas, kuris emocingai reaguoja. Aš labai prijaučiu šiam jaunimui, deja, dauguma rusų jam nepriklauso“, – teigė D.Oreškinas.

D.Oreškinas: „Tai reiškia du dalykus: arba valdžia geriau supranta situaciją nei Navalnas, arba jo lozungai nepasiekia gyvybiškai svarbių interesų, kuriuos žmonės yra pasiruošę ginti.“

Politologo teigimu, A.Navalno populiarumas mažėja, nes protestai ne auga, o priešingai – silpsta.

„Tai reiškia du dalykus: arba valdžia geriau supranta situaciją nei Navalnas, arba jo lozungai nepaliečia gyvybiškai svarbių interesų, kuriuos žmonės yra pasiruošę ginti“, – sakė D.Oreškinas ir pridūrė, kad „Navalnas ima erzinti“ net ir anksčiau jį rėmusius asmenis

Rusų disidentas, „Laisvosios Rusijos forumo“ įkūrėjas Ivanas Tiutrinas taip pat pastebi, kad gerokai pasikeitė protestuotojų amžius. Į A.Navalno raginimus daugiausia atsiliepia 15-40 metų žmonės – vadinamoji „interneto karta“.

Aktyvisto manymu, augančios kritikos A.Navalnui priežastis – gerai apgalvoti režimo metodai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ivanas Tiutrinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ivanas Tiutrinas

„Taip, dalis opozicijos nuo Navalno nusigręžė, tačiau būtina paminėti, kad valdžia Navalną specialiai nustūmė į politikos paraštes: neregistravo jo kaip dalyvio prezidento rinkimuose, neregistravo jo partijos. (Režimas – red.) palieka jam vienintelę galimybę – eiti į gatves.

Tada jie patį Navalną paleidžia, o jaunus žmones kuriam laikui įkalina. Taip ima atrodyti, kad Navalnas – provokatorius: esą jis sukviečia žmones į gatves, pats sėdi laisvėje, kelia vaizdo įrašus į „Youtube“, o tie jauni, niekam nežinomi žmonės sėdi kalėjime“, – 15min sakė I.Tiutrinas.

I.Tiutrinas: „Tada jie patį Navalną paleidžia, o jaunus žmones kuriam laikui įkalina. Taip ima atrodyti, kad Navalnas – provokatoriaus: esą jis sukviečia žmones į gatves, pats sėdi laisvėje, kelia vaizdo įrašus į Youtube, o tie jauni, niekam nežinomi žmonės sėdi kalėjime.“

Galimybių opozicijai nėra

D.Oreškinas mano, kad silpstant A.Navalno populiarumui nesisteminėje opozicijoje gali atsirasti vietos naujiems lyderiams. Vienas iš kandidatų – „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas.

Balandį, kai teismas leido Rusijos federalinei ryšių rinkos priežiūros tarnybai (Roskomnadzor) užblokuoti programėlę „Telegram“, atsisakiusią saugumo tarnyboms suteikti duomenų šifravimo kodus, į Maskvos gatves išėjo virš 10 tūkst. žmonių.

Tiesa, programėlė, nors ir draudžiama, Rusijoje vis dar sėkmingai veikia.

„Dabar jo (P.Durovo – red.) pozicija geresnė nei Navalno, nes Navalnas jau pradėjo erzinti. Tuo tarpu Durovas, visų pirma, yra naujas. Antra, jis – sėkmingas, žino, kaip daryti verslą. Visų trečia, jis – konkretus. Laisvė arba korupcija suvokiamos kaip abstrakcija, o šiuo atveju žmonės ginasi nuo tiesioginės grėsmės, kylančios įprastoms teisėms“, – mano D.Oreškinas.

Anot politologo, tokiomis aplinkybėmis kiti verslininkai būtų nutraukę veiklą Rusijoje, o P.Durovas pasielgė priešingai – negaili pinigų kovai su valdžia.

Vk.com nuotr./„VKontakte“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Pavelas Durovas
Vk.com nuotr./„VKontakte“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Pavelas Durovas

„Taip atsiranda naujas politinis lyderis, naujas opozicionierius. Jo negalima vadinti disidentu – jis veikia teisiniame lauke, gina savo nuosavybę. Jis (tarnyboms – red.) neperduoda šifravimo kodų, ir tai sužadina simpatiją, supratimą bei didėjantį populiarumą – palaikyti „Telegram“ atėjo dvigubai daugiau žmonių nei pas Navalną“, – teigė D.Oreškinas.

I.Tiutrinas pripažįsta, kad A.Navalnas susiduria su problemomis. „Jis nežino, ką daryti po to. Toliau vesti žmones į gatves? Neefektyvu. Registruoti partiją – neįmanoma, veikti teisiniame lauke taip pat, kadangi jį dabartinis režimas specialiai nustumia į paraštes“, – 15min sakė aktyvistas.

Vis dėlto I.Tiutrinas teigia, kad nei P.Durovas, nei bet kuris kitas į gatves žmones išvesti sugebantis lyderis greitu metu neatneš didelių pokyčių.

I.Tiutrinas: „Deja, manau, kad pilietinei visuomenei Rusijoje artimiausiu metu jokių perspektyvų nėra. Prie tokio lygio autoritarinės diktatūros, egzistuojančios šiandienos Rusijoje, efektyvios opozicijos ir organizuotos pilietinės jėgos negali būti.“

„Nematau jokios galimybės transformuoti protestą, kuris įvyko šeštadienį, į ką nors rimtesnio. Labai palaikau protestuotojus, tačiau jų – labai mažai. Šiandien situacija tokia, kad neįmanoma padidinti protestuotojų skaičiaus, neįmanoma iškovoti daugiau pilietinių teisių“, – teigė I.Tiutrinas.

„Deja, manau, kad pilietinei visuomenei Rusijoje artimiausiu metu jokių perspektyvų nėra. Prie tokio lygio autoritarinės diktatūros, egzistuojančios šiandienos Rusijoje, efektyvios opozicijos ir organizuotos pilietinės jėgos negali būti. Nes teismai, įstatymų leidyba ir represinis aparatas yra sukurtas sunaikinti bet kokias nepriklausomybės apraiškas“, – prognozavo aktyvistas.

Tuo tarpu I.Jašinas siūlo nenutraukti protestų.

„Pagrindinis klausimas: pamitingavome, išreiškėme nepasitenkinimą, ką daryti toliau? Mano atsakymas – priešintis ir laikytis savo linijos. Gatvė buvo ir išlieka svarbi kovos už šalies ateitį dalis. Svarbi, bet ne vienintelė.

Dar yra švietimas: padėkite viešinti nepriklausomus pranešimus apie korupciją, vaizdo medžiagą ir tyrimus, kuriuos parengia opozicija. Nuneškite žmonėms tiesą, įtikinkite valdžios rėmėjus. Dalyvaukite rinkimuose: kaip savanoriai, kandidatai stebėtojai. Visa tai atneš pokyčius“, – I.Jašinas rašė socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius