-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia siūlo nebešventinti masinio naikinimo ginklų

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia (ROB) pasiūlė atsisakyti praktikos, kai dvasininkai šventina masinio naikinimo ginklus, nors tebemano, kad apšlakstyti švęstu vandeniu lėktuvus ar lėktuvus yra tinkama.
Ortodoksų šventikas šventina naują Rusijos karinį laivą.
Ortodoksų šventikas šventina naują Rusijos karinį laivą. / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

ROB pirmadienį paskelbė preliminarias nuostatas dėl savo vaidmens šventinant stačiatikius, kurie „gina Tėvynę“ ir „vykdo savo karinę pareigą“. Bažnyčia taip pat pakvietė žmones teikti internetu pasiūlymus šiuo klausimu.

Rusijoje stačiatikių šventikų dažnai prašoma pašventinti įvairiausius objektus – pradedant naujais automobiliais, baigiant erdvėlaiviais „Sojuz“, tikintis, kad toks veiksmas suteikia dieviškąją apsaugą.

Nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo tapo įprasta, kad dvasininkai taip pat šventina karius, lėktuvus ir laivus bei visokiausią kitokią ginkluotę, pavyzdžiui, Kalašnikovo automatus arba branduolines kovines galvutes galinčias nešti balistines raketas „Iskander“.

Tačiau naujajame dokumente siūloma „pašalinti iš ganytojiškos praktikos bet kokių ginklų, galinčių sukelti neapibrėžtą skaičių mirčių, įskaitant nesirinktinai veikiančią ginkluotę arba masinio naikinimo ginklus, šventinimą“.

Vis dėlto tebebūtų laikoma „tinkama“ praktika „šventinti transporto priemones, karių naudojamas sausumoje, vandenyje ir ore“, taip pat prašyti Dievo apsaugos jas naudojantiems“, sakoma dokumente.

Rusijos kariuomenė pastaraisiais metais plėtojo glaudžius ryšius su Bažnyčia, ypač vadovaujant gynybos ministrui Sergejui Šoigu. Pastarasis prižiūri šalia Maskvos vykstančias didžiulės katedros Rusijos ginkluotosioms pajėgoms statybas.

Planuojama, kad katedra bus atidaryta gegužės 9-ąją, minint Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją vadinamajame Didžiajame Tėvynės kare 75-ąsias metines.

Nuo 2010 metų į Rusijos kariuomenę yra įtraukta dvasininkų, įskaitant vieną parašiutininkų dalinį, galintį skubiai įrengti kilnojamąsias pripučiamas koplyčias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius