Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos pajėgos vykdo mirtiną puolimą, siekdamos proveržio rytuose

Rusija ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos artėja prie druskos kasyklų miesto Rytų Ukrainoje užėmimo, o tai reikštų Kremliui neišvengiamą pergalę, tačiau pareikalautų daugybės rusų aukų ir didelės teritorijos, į kurią jie pretenduoja, sunaikinimo.
Ukrainos kariai savo pozicijose prie Soledaro
Ukrainos kariai savo pozicijose prie Soledaro / „AP“/„Scanpix“

Rusija ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos artėja prie druskos kasyklų miesto Rytų Ukrainoje užėmimo, o tai reikštų Kremliui neišvengiamą pergalę, tačiau pareikalautų daugybės rusų aukų ir didelės teritorijos, į kurią jie pretenduoja, sunaikinimo.

Per pastarąsias 24 valandas mūšyje dėl Soledaro žuvo daugiau kaip 100 Rusijos karių, per televiziją pranešė Ukrainos Donecko gubernatorius Pavlo Kyrylenko.

„Rusai tiesiogine prasme žygiavo per savo karių kūnus, degindami viską, kas pasitaikydavo jų kelyje“, – sakė P.Kyrylenko, pranešdamas, kad per praėjusią dieną Rusijos pajėgos apšaudė keliolika regiono miestų ir kaimų.

Rusijos pajėgos minosvaidžiais ir raketomis bombarduoja Soledarą, nesiliaudamos pulti, ir stengiasi pasiekti proveržį po to, kai dėl karinių nesėkmių tai, ką Kremlius tikėjosi paversti greita pergale, virto siaubingai alinančiu karu, kuris tęsiasi jau beveik 11 mėnesių ir kurio pabaigos dar nematyti.

„Civiliai gyventojai bando išgyventi kruvinose kautynėse, nes rusai tęsia atakas“, – sakė P.Kyrylenko.

Soledaro užėmimas būtų malonus laimėjimas Kremliui, kuriam pastaraisiais mėnesiais trūko gerų naujienų mūšio lauke, nes gruodžio mėnesį jis prarado svarbų Chersono miestą. Be to, tai būtų tramplinas Rusijos kariams užkariauti kitas Ukrainos kontroliuojamas rytinės Donecko srities teritorijas, ypač netoliese esantį strategiškai svarbų Bachmuto miestą.

Rusai, puldami Soledarą, taikė tokią taktiką – siųsti vieną ar dvi bangas karių, kurių dauguma yra iš privačios Rusijos karinės rangovinės įmonės „Wagner Group“, ir kurie patyrė daug nuostolių, kai tikrino ukrainiečių gynybą, „The Associated Press“ sakė vienas ukrainiečių karininkas netoli Soledaro. Kai ukrainiečių kariai patiria nuostolių ir yra išsekę, rusai siunčia kitą aukštos kvalifikacijos karių, desantininkų ar specialiųjų pajėgų bangą, kad iš naujo įsitvirtintų mūšio lauke, teigė ukrainiečių karininkas, kuris saugumo sumetimais primygtinai reikalavo išlikti anonimiškas.

„Soledare atliktas milžiniškas darbas“, – didžiavosi Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tačiau D.Peskovas nepatvirtino „Wagner Group“ savininko Jevgenijaus Prigožino, kuris trečiadienį pasigyrė užgrobęs Soledarą, teiginio.

„Dar daug ką reikia nuveikti, dar per anksti sustoti ir trinti rankas, pagrindinis darbas dar laukia ateityje“, – sakė jis konferenciniame pokalbyje su žurnalistais.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar ketvirtadienį surengtame trumpame pasitarime sakė: „Priešas tęsia puolimą, tačiau patiria didelių nuostolių ir nesėkmingai“.

AP negalėjo patikrinti nė vienos pusės teiginių.

Rusijos Gynybos ministerija ketvirtadienį vykusiame kasdieniame pranešime apie Soledarą neužsiminė.

Kovos tęsėsi ir kitur Ukrainoje.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenko ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienį per Rusijos atakas žuvo du civiliai gyventojai ir dar aštuoni buvo sužeisti.

Cituodamas regioninių pareigūnų duomenis, K.Tymošenko sakė, kad vienas civilis žuvo ir penki buvo sužeisti pietinėje Chersono srityje, kur sviediniai pataikė į gimdymo namus, privačius namus ir daugiabučius, o Donecke žuvo vienas žmogus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad kariniai daliniai, kovojantys, kad sulaikytų Rusijos pajėgas rytiniuose Bachmuto ir Soledaro miestuose, bus aprūpinti visa reikalinga ginkluote.

„Noriu pabrėžti, kad šiuos miestus ginantys daliniai bus aprūpinti šaudmenimis ir viskuo, ko reikia, laiku ir nepertraukiamai“, – po susitikimo su aukštais kariuomenės pareigūnais pareiškime cituojamas Ukrainos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius