-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos paleistas Marso tyrimų zondas neįskriejo į numatytą trajektoriją

Rusijos kosminis zondas „Fobos-Grunt“ neįskriejo į numatytą trajektoriją Marso link ir liko suktis orbitoje aplink Žemę, nurodė šios šalies kosmoso agentūra. Jos teigimu, šį gedimą dar bus mėginama pašalinti per ateinančias tris dienas.
Rusija paleidžia Marso tyrimų zondą
Rusija paleidžia Marso tyrimų zondą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turime tris dienas, kol baterijos tebeveikia, – sakė agentūros „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas. – Nesakyčiau, jog tai nesėkmė. Padėtis nestandartinė, tačiau tai darbinė situacija.“

Raketa, nešanti „Fobos-Grunt“, pakilo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane antradienį 20 val. 16 min Grinvičo (22 val. 16 min.) laiku. Ši misija turėjo būti pirmasis Rusijos kosminio aparato tarpplanetinis skrydis nuo 1996 metų, kai Marso zondas „Mars-96“ sudužo tuojau po starto.

„Fobos-Grunt“ kūrėjai suplanavo ambicingą misiją: šis aparatas turėjo įskrieti į orbitą aplink Marsą, nutupdyti zondą ant didžiausio šios planetos palydovo Fobo, pirmąkart paimti jo grunto mėginį ir parskraidinti jį į Žemę.

Raketa nešėja pakilo sklandžiai, tačiau zondas neišskriejo iš Žemės orbitos praėjus penkioms valandoms po starto, kaip buvo planuota.

„Panašu, kad nesuveikė variklio sistema, – nurodė V.Popovkinas. – Tai reiškia, kad (zondas) nesusiorientavo pagal žvaigždes.“

Zondas toliau skries aplink Žemę, o ekspertai turės tris dienas, per kurias galės mėginti perprogramuoti šį aparatą ir nukreipti jį Raudonosios planetos link.

„Fobos-Grunt“ projektas labai svarbus Rusijos kosminei programai, kuri vėl mėgina konkuruoti su JAV Nacionaline aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) tarpplanetinių skrydžių srityje.

V.Popovkinas sakė, kad skrydžių valdymo centras stebi zondo judėjimą Žemės orbitoje ir kad aparato bakuose tebėra pakankamai degalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius