Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos pankroko grupės „Pussy Riot“ narės stojo prieš teismą dėl protesto katedroje

Trys merginos, surengusios „pankų maldą“ prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdymą prie pagrindinės Maskvos ortodoksų katedros altoriaus, pirmadienį stojo prieš teismą byloje, laikomoje lakmuso popierėliu, atspindinčiu naują kadenciją Kremliuje pradėjusio ilgamečio lyderio požiūrį į disidentus.
Pussy Riot
Pussy Riot / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pankroko grupės „Pussy Riot“ narėms gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo dėl nesankcionuoto protesto šių metų vasario 21 dieną, kai jos įžengė Kristaus Išganytojo katedrą, prisidengusios veidus kaukėmis, užlipo prie altoriaus ir kreipėsi į Dievo Motiną, prašydamos „išvaryti Putiną“.

24 metų Marija Aliochina, 22 metų Nadežda Tolokonikova ir 29 metų Jekaterina Samucevič buvo atvežtos į Maskvos Chamovnikų rajono teismą.

Toje pačioje teismo salėje 2010 metais buvo paskelbta nutartis, pripažinusi buvusį Rusijos naftos magnatą Michailą Chodorkovskį kaltu jo antrojoje byloje.

„Pussy Riot“ šalininkai skandavo „Merginos, mes su jumis!“ ir „Pergalė!“, kai suimtosios, prirakintos antrankiais prie policijos pareigūnių, buvo vedamos iš baltos ir mėlynos spalvos policijos mikroautobuso į teismo rūmus per šoninį įėjimą.

Gatvės prie teismo rūmų, esančių ant aukštos Maskvos upės krantinės, buvo uždarytos.

Merginos buvo nuvestos į kaltinamųjų narvą iš metalo ir skaidraus plastiko, kur jos dairėsi po teismo salę ir kalbėjosi su advokatais.

N.Tolokonikova, vilkėjusi mėlynus languotus marškinius, nuleido galvą, kalbėdama per nedidelę angą narvo sienelėje.

Viena po kitos kaltinamosios atsistodavo ir atsakinėjo į teisėjo klausimus apie jų išsilavinimą, pilietybę ir jų vaikų gimimo datas. Paklausta, ar kada nors buvo nuteista, N.Tolkonikova atsakė: „Ne“.

Merginos atrodė labiau sulysusios ir išblyškusios nei vasario pabaigoje, kai buvo suimtos po savo akcijos.

„Pussy Riot“ narės protestą surengė prieš V.Putinui, vadovavusia, Kremliui 2000-2008 metais, o vėliau tapusiam premjeru, iškovojant pergalę kovo 4 dieną vykusiuose prezidento rinkimuose, užtikrinusiuose jam trečią kadenciją – šįkart šešeriems metams.

Šis protestas įžeidė daugelio tikinčiųjų jausmus ir supykdė Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchą Kirilą.

Grupė konservatyvių pažiūrų Rusijos rašytojų pirmadienį paragino merginoms skirti griežtą bausmę. Tačiau Kremliaus oponentai, žmogaus teisių aktyvistai ir kiti teisiamųjų šalininkai sakė, kad joms pateikti kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

„Tai niekaip nesusiję su įstatymais – tai politinis susidorojimas, – sakė opozicijos įstatymų leidėjas Genadijus Gudkovas. – “Pussy Riot„ (byla) yra precedento neturintis valdžios kvailumo ir žiaurumo atvejis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius