Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos pareigūnai nusiuntė prieš demonstrantus Piteryje sraigtasparnį

Policijos sraigtasparnis skraidė virš demonstracijos, kuri vyko su šūkiais, nukreiptais prieš Vladimirą Putiną, Sankt Peterburge, parblokšdamas žmones ir apdrabstydamas purvu.

Šiaurinėje sostinėje ir Maskvoje policininkai iš viso sulaikė daugiau kaip 150 demonstrantų.

Šimtai demonstrantų ėjo ketvirtadienį Nevos prospektu, skanduodami šūkius „Rusija be (ministro pirmininko Vladimiro, – red.) Putino!“ ir „Šalin policinę valstybę!“.

Sraigtasparnis su VRM simboliais lydėjo nesutinkančiųjų koloną drauge su einančiais jai iš paskos policininkais, turinčiais rankose skydus ir lazdas.

„Skrido labai žemai, tik kiek aukščiau stogų“, – pranešė „Reuters“ korespondentas Denisas Pinčiukas iš įvykių vietos.

Demonstrantai nešė Rusijos valstybinę vėliavą ir du kartus pralaužė policininkų grandines, mėginusias sulaikyti kolonas ant tilto per Fontanką ir Sukilimo aikštėje, kol protestuotojus, susipešusius su policininkais, galiausiai sustabdė Ypatingosios paskirties policijos būrys (OMON).

Maždaug po valandos tvarkos saugotojams pavyko išsklaidyti susirinkusius į akciją maždaug 500 žmonių, kurie neilgam buvo sustabdę automobilių eismą. Sankt Peterburgo vidaus reikalų valdyba pranešė, kad per akciją buvo sulaikyti maždaug šimtas žmonių „už viešosios tvarkos ir kelių eismo taisyklių pažeidimus“.

„Mes nieko nepažeidžiame, norime išvalyti šalį, kad joje nebeliktų šunsnukių ir niekšų. O sraigtasparnį jie atsiuntė, kad mus užgožtų. Bet jiems tai nepavyks“, – sakė agentūrai „Reuters“ vienas eitynių dalyvių, buvęs premjeras Borisas Nemcovas iki įsodinimo į policijos autobusą.

Sausį B.Nemcovas atliko 15 parų administracinio arešto bausmę po to, kai drauge su kitais opozicijos dalyviais buvo sulaikytas Maskvoje kelios valandos iki Naujųjų metų, kai ėjo iš mitingo, skirto konstitucijos 31-ajam straipsniui, garantuojančiam susirinkimų laisvę, ginti.

Maskvoje demonstrantų įprastoje susirinkimo vietoje – Triumfo aikštėje – 31 dieną kas mėnesį, kuris ją turi, policininkai sulaikė daugiau kaip 50 žmonių iš 300 susirinkusių į akciją, nesuderintą su merija.

Tuo pačiu laiku netoliese, A.Puškino aikštėje, įvyko Maskvos valdžios sankcionuota protesto akcija, kurią organizavo atskilusi nuo nesutaikomų „nesutinkančiųjų“ 89 metų teisių gynimo judėjimo veteranė Liudmila Aleksejeva. Į šį renginį susirinko apie 200 žmonių ir policininkai tik stebėjo, kas vyksta.

Šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas pateikia save kaip pilietinių laisvių gynėją ir atsiliepia apie oponentus ne taip priešiškai kaip premjeras Vladimiras Putinas, kuris buvo prezidento poste beveik visą praėjusį dešimtmetį.

Tačiau valdžia, kaip ir anksčiau, varžo viešas protesto akcijas, o policija išvaiko mitingus, kurie surengti iš anksto negavus valdininkų pritarimo. Ir V.Putinas, ir D.Medvedevas mąsto apie dar vieną prezidentavimo laikotarpį po 2012 metų rinkimų.

VIDEO: Стратегия-31, 31 марта. Арест голубя мира.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius