Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 12 28 /12:58

Rusijos pareigūnas išteisintas byloje dėl teisininko Sergejaus Magnickio mirties

Maskvos teismas penktadienį išteisino vienintelį pareigūną, kuriam buvo pateikti kaltinimai aplaidumu byloje dėl numanomą didelio masto korupcijos atvejį atskleidusio teisininko Sergejaus Magnickio mirties.
Sergejus Magnickis
Sergejus Magnickis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Magnickis mirė kalėjime 2009 metais dėl negydyto kasos uždegimo. Kremliaus žmogaus teisių tarybos tyrimo išvadose nurodoma, kad šis teisininkas prieš mirtį buvo smarkiai sumuštas ir kad jam nebuvo suteikta medicinos pagalba.

Tverės apylinkės teismas Maskvoje pripažino Butyrkų kalėjimo, kuriame buvo laikomas S.Magnickis, buvusį viršininko pavaduotoją Dmitrijų Kratovą nekaltu dėl aplaidaus elgesio, nulėmusio žmogaus mirtį.

S.Magnickis buvo suimtas ir apkaltintas sukčiavimu po to, kai pareiškė atskleidęs didelio masto mokesčių vengimo schemą, į kurią esą buvo įsitraukę aukšti VRM pareigūnai.

S.Magnickis buvo suimtas ir apkaltintas sukčiavimu po to, kai pareiškė atskleidęs didelio masto mokesčių vengimo schemą, į kurią esą buvo įsitraukę aukšti VRM pareigūnai.

Teismo teisėja Tatjana Neverova skelbdamas verdiktą nurodė, jog D.Kratovas padarė visa, ką galėjo, kad padėtų S.Magnickiui. Kaip teigiama, jo nurodymu kalinamas teisininkas buvo perkeltas į specialią izoliatoriaus ligoninę.

„Dėl to S.Magnickio šeimos gynybos įrodymus dėl teisiamojo ryšio su teisininko mirtimi teismas atmeta kaip išgalvotus“, – pareiškė teisėja.

Tokia šios bylos baigtis mažai ką nustebino, nes prokurorai anksčiau šią savaitę netikėtai pareiškė, jog D.Kratovas turėtų būti išteisintas, kadangi tarp jo veiksmų ir S.Magnickio mirties nėra „priežasties ir pasekmės“ ryšio.

D.Kratovas buvo vienintelis pareigūnas, kuriam dar nebuvo panaikinti kaltinimai dėl S.Magnickio mirties, nors velionio teisininko šalininkai tvirtina, kad su juo buvo susidorota aukštų pareigūnų nurodymu, kai buvo atskleista mokesčių vengimo schema.

S.Magnickio motina anksčiau paskelbė boikotuosianti teismo posėdį, protestuodama prieš prokurorų raginimą išteisinti D.Kratovą.

„Dalyvavimas tame teismo posėdyje man būtų žeminantis, – sakoma Natalijos Magnickajos pranešime, paskelbtame bendrovės “Hermitage Capital„, kurioje anksčiau dirbo jos sūnus. – Suprantu, kad viskas buvo nuspręsta iš anksto, ir viskas buvo iš anksto nulemta.“

Ši byla sulaukė didelio atgarsio tarp žmogaus teisių aktyvistų Rusijoje ir užsienyje. JAV Kongresas anksčiau šį mėnesį priėmė teisės aktą, numatantį sankcijas Rusijos pareigūnams, siejamiems su S.Magnickio mirtimi.

Šis įstatymas išprovokavo griežtą Maskvos atsaką – Rusijos parlamentas priėmė teisės aktą, draudžiantį amerikiečiams įsivaikinti vaikus iš Rusijos.

S.Magnickio šeima ir buvę bendradarbiai teigia, kad jo mirties tyrimas buvo paviršutiniškas ir kad už ją atsakingi pareigūnai išvengė bausmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius