Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 18 /09:55

Rusijos paskola Ukrainai: atokvėpis ekonomikoje, gilesnė krizė politikoje

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius užsitikrino 15 mlrd. JAV dolerių (37,6 mlrd. litų) paskolą iš Rusijos, suteiksiančią atokvėpį ekonomikai, artėjusiai prie nemokumo, tačiau taip pat užsitraukė kaltinimus, kad jis pardavęs šalį Maskvai.
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

Pasinaudojęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino mestu gelbėjimo ratu, V.Janukovyčius išprovokavo naujus reikalavimus atsistatydinti, kuriuos skelbia jo oponentai Kijeve, jau anksčiau įniršę dėl šalies vadovo sprendimo nepasirašyti sutarties su Europos Sąjunga (ES) dėl laisvosios prekybos ir politinės asociacijos.

Dešimtys tūkstančių protestuotojų susirinko Kijeve po to, kai V.Janukovyčius antradienį priėmė V.Putino pasiūlymą išpirkti Ukrainos obligacijų paketą ir sumažinti Rusijos tiekiamų gamtinių dujų kainą. Šis susitarimas tvirtai pririša Kijevą prie Maskvos įtakos zonos.

„Norime eiti į Europą, o ne Rusija – tai mūsų pasirinkimas“, – sakė protestuojanti studentė Julija, kai žinia apie abiejų prezidentų susitarimą buvo paskelbta vykstant jų susitikimui Kremliuje.

Opozicijos lyderiai ragino rengti masinius mitingus šventiniu laikotarpiu centrinėje Kijevo aikštėje, kurią jau kelias savaites laiko užėmę protestuotojai, pasistatę daug palapinių už aukštų barikadų.

„Jis išdavė Ukrainos nacionalinius interesus, atsisakė nepriklausomybės“, – opozicijos lyderis ir buvęs sunkiasvoris bokso čempionas Vitalijus Klyčko antradienį sakė miniai.

Ukrainai reikia pinigų, kad užkimštų 17 mlrd. dolerių (42,6 mlrd. litų) spragą ateinančių metų biudžete, kuri beveik prilygsta aptirpusių centrinio banko užsienio valiutos atsargų sumai, ir kad šalies netektų paskelbti nepajėgia grąžinti skolas.

Akcentuodamas šios problemos mastą, Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas sakė, kad Maskva išpirks 3 mlrd. dolerių (7,5 mlrd. litų) Ukrainos euroobligacijų paketą jau iki šios savaitės pabaigos. Šis žingsnis taps pirmąja iš paskolų Ukrainai, kurių bendra suma bus 15 mlrd. dolerių.

Tačiau JAV perspėjo Kijevą, kad ta sutartis neįtiks protestuotojams, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad ryšiai su Rusija neturėtų užkirsti kelio Kijevui žengti suartėjimo su Vakarų šalimis link.

„Šiuo metu tas pasiūlymas panašus į „arba – arba“ ... Turime tam padaryti galą, – A.Merkel sakė televizijai ARD. – Varžymasis, kas pasiūlys didesnę kainą, neišspręs problemos.“

Ukraina spaudžiama rinktis tarp Vakarų galybių, siekiančių nukreipti šalį į suartėjimą su Europos Sąjunga (ES), ir Maskvos, palaikančios istoriškai tvirtus ryšius su Kijevu.

V.Putinas atrodo pasiryžęs neleisti daugiausiai po Rusijos gyventojų turinčiai buvusiai Sovietų Sąjungos respublikai kurti naujų glaudžių santykių su ES.

Sėdėdami vienas šalie kito paauksuotoje Kremliaus salėje, V.Putinas ir V.Janukovyčius plekšnojo vienas kitam per petį ir juokėsi, kai buvo pasirašyti dokumentai dėl Ukrainai taikomų prekybos suvaržymų sumažinimo.

Maskva taip pat pasiūlė sumažinti Kijevui sąskaitas už dujas. Rusijos dujų milžinė „Gazprom“, kuri anksčiau imdavo iš Ukrainos maždaug 400 dolerių (1 000 litų) už 1 000 kubinių metrų, dabar sumažins kainą iki 268,5 dolerio (673 litų).

Akivaizdžiai kritikuodamas reikalavimus, kuriuos ES buvo iškėlusi prieš planuotą sutarties su Kijevu pasirašymą, V.Putinas pareiškė, kad Rusijos pagalba „nesusieta su jokiomis sąlygomis“ – įskaitant dėl potencialaus Ukrainos prisijungimo prieš Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos, kuriai taip pat priklauso Baltarusija ir Kazachstanas.

„Ukraina yra mūsų strateginė partnerė ir sąjungininkė kiekviena šio žodžio prasme“, – pažymėjo V.Putinas.

Investuotojai susidomėję, tačiau įžvelgia riziką

Naujoji sutartis padidino Ukrainos obligacijų JAV doleriais kainą. Investuotojai nurodė, kad suteikta paskola trumpuoju laikotarpiu apsaugos Ukrainą nuo bankroto arba valiutos krizės, tačiau užkraus sunkią naštą Rusijai, kurios pačios ekonomika stringa .

„Tai išsigelbėjimas. Be tų pinigų Ukraina būtų bankrutavusi maždaug iki ateinančių metų vidurio“, – sakė konsultacinės bendrovės „Macro-Advisory“ vyresnysis partneris Chrisas Weaferis.

V.Janukovyčius siekė geriausių įmanomų sąlygų savo šaliai, turinčiai 46 mln. gyventojų, tačiau buvo kritikuojamas Vakarų šalių, kai policija panaudojo jėgą prieš protestuotojus Kijevo širdyje.

Maskva, kurią Europos pareigūnai kaltina privertus Kijevą nepasirašyti sutarties su ES praeitą mėnesį, grasinant ekonominėmis sankcijomis, dabar įgis stiprų finansinį svertą Ukrainai.

Jeigu Rusija nuspręstų susigrąžinti savo pinigus arba pakeistų dujų kainą, ji gali pastūmėti savo kaimynę į itin keblią padėtį. V.Putinas, regis, siekė tai pabrėžti, sakydamas, jog susitarimai dėl dujų kainų yra laikini.

V.Putinas nori, kad didelė ir mineralinių išteklių turtinga Ukrainos rinka prisijungtų prie jo siūlomos Eurazijos Sąjungos, kurią, kaip planuojama, sudarys Kazachstanas, Baltarusija ir kitos buvusios sovietinės respublikos. Šis blokas turėtų tapti ekonomikos galybe, pajėgia konkuruoti su Jungtinėmis Valstijomis ir Kinija.

Daugeliui ukrainiečių, kurie Maskvą laiko savo šalies engėja, artimesni ryšiai su ES atvertų galimybę įveikti korupciją šalyje, sukurti labiau civilizuotą politinį elitą ir artėti prie demokratijos bei klestėjimo.

„Janukovyčius padarė didžiulę klaidą. Jam geriau negrįžti – geriau tegul jis lieka Maskvoje“, – sakė verslininkas Denis Dejakas, dalyvaujantis eurointegracijos šalininkų protestuose Kijeve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius