-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos patriarchas nedalyvaus renginyje, kur turėjo susitikti su popiežiumi

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas atšaukė savo planuotą dalyvavimą kitą mėnesį Kazachstane vyksiančiame tarpreliginiame susitikime, kur jis turėjo susitikti su popiežiumi Pranciškumi.
Patriarchas Kirilas
Patriarchas Kirilas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai pranešė vienas aukšto rango Ortodoksų Bažnyčios pareigūnas, parodydamas, kad santykiai dėl Rusijos karo Ukrainoje toliau blogėja.

Patriarchas Kirilas nedalyvaus rugsėjo 13–15 dienomis numatytame susitikime, todėl bet koks susitikimas su Pranciškumi yra atšaukiamas, naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo už užsienio santykius Maskvos patriarchate atsakingą Volokolamsko metropolitą Antonijų.

Kirilas invaziją į Ukrainą teisino dvasiniais ir ideologiniais motyvais, vadindamas ją „metafizine“ kova su Vakarais. Jis laimino į mūšį einančius Rusijos karius ir palaikė idėją, kad rusai ir ukrainiečiai yra viena tauta.

Popiežius Pranciškus dar praėjusį mėnesį patvirtino, kad Kazachstane vyksiančiame susitikime susitiks su Kirilu ir kad tai bus antrasis istorijoje popiežiaus ir Rusijos patriarcho susitikimas. Pirmasis įvyko 2016 metais, o antrasis birželį planuotas jųdviejų susitikimas buvo atidėtas dėl karo diplomatinių padarinių.

Nors Pranciškus pasmerkė karą Ukrainoje, jis stengėsi palikti atviras duris dialogui su Maskva, susilaikydamas nuo Rusijos, prezidento Vladimiro Putino ar Kirilo pasmerkimo. Jo nuosaikus požiūris papiktino Kyjivą, kuris šią savaitę pasmerkė jo pareiškimą, kuriame popiežius apgailestavo, kad už karą moka nekalti žmonės abiejose šalyse.

Trečiadienį, minint šešių mėnesių nuo karo pradžios sukaktį, Pranciškus užsiminė apie savaitgalį Maskvoje įvykusį automobilio susprogdinimą, per kurį žuvo nacionalistinių pažiūrų televizijos komentatorė Darja Dugina, aistringai šį karą remiančio dešiniųjų pažiūrų Rusijos politikos teoretiko Aleksandro Dugino duktė.

Pranciškus paminėjo „vargšę merginą“, žuvusią per automobilio sprogimą Maskvoje, greta našlaičiais likusių vaikų Ukrainoje ir Rusijoje, kalbėdamas apie „nekaltuosius“, tapusius šio „karo beprotybės“ aukomis.

Ukrainos pasiuntinys prie Šventojo Sosto Andrijus Jurašas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė esąs nusivylęs Pranciškaus kalba, nes pontifikas tarsi sutapatino „agresorių ir auką, prievartautoją ir prievartaujamąją“. Jis stebėjosi, kaip Pranciškus galėjo paminėti „imperializmo ideologą kaip nekaltą auką“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius