Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos pilietis: „Verčiau sėsiu į kalėjimą, nei kovosiu Ukrainoje“

Vladimiras Putinas rugsėjo pabaigoje kreipdamasis į visuomenę paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje. Nurodė, kad bus pašaukta 300 tūkst. rezervistų. Nenorėdami kariauti rusai masiškai pradėjo bėgti iš šalies, tačiau kai kurie liko ir išdrįso atsisakyti šaukimų. „Valstybė laikys mane nusikaltėliu, jei aš nekovosiu šiame kare. Bet aš negaliu. Nebūsiu nusikaltėlis prieš žmoniją ir prieš save“,– BBC žurnalistams sakė Michailas.
Rusijos kariai
Mobilizuoti Rusijos rezervistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Podporožjės mieste, esančiame už 800 kilometrų nuo Maskvos, privalomojo karinio šaukimo biuro pareigūnai susitinka, kad nuspręstų, ar vietos gyventojas Michailas Ašičevas turėtų būti mobilizuotas ir išsiųstas į Ukrainą.

Michailas bando ginčytis: „Aš nesu pacifistas. Jeigu kuri nors šalis mėgintų užimti mano tėvynę ar vykdytų agresiją prieš Rusiją, aš nelaukdamas šaukimo nueičiau tiesiai į tarnybą ir užsirašyčiau. Tačiau šiuo atveju manau, kad nėra karinės grėsmės mano tėvynei.“

„Bet mūsų tėvynei gresia pavojus“, – tvirtina pareigūnas.

„Mano tėvynei iki vasario 24 d. negrėsė pavojus“, – atsako Michailas, nurodydamas datą, kada Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

34 metų Michailas yra mechanikas. Nepaisant to, kad Rusija tampa vis labiau autoritarine valstybe, kurioje yra apribotos žmogaus teisės, Michailas teigia, kad Rusijos konstitucija suteikia jam teisę į savo pozicijos išreiškimą, todėl vyras atsisako kovoti Ukrainoje.

„Kai išsakiau savo nuomonę, labai nervinausi. Bet kai dabar žiūriu vaizdo įrašą, matau baimę žmonėse, kurie manęs klausėsi. Manau, jog taip yra todėl, kad jie yra įpratę traktuoti žmones kaip objektus, kuriuos jie gali perkelti iš vienos vietos į kitą. Tačiau aš pasakiau tai, ką pasakiau.

Tada sulaukiau grasinimų. „Apie tai informuosime policiją ir jie šį atvejį ištirs“, – sakė jie man. Man susidaro įspūdis, kad šie žmonės bijo prarasti kontrolę, jie juk yra įpratę viską kontroliuoti“, – teigė Michailas BBC naujienų redaktoriui Steve'ui Rosenbergui.

Pasak Rusijos prezidento Vladimiro Putino, praėjusį mėnesį paskelbus „dalinę mobilizaciją“, buvo pašaukta daugiau nei 220 000 rezervo karių. Nors prezidentas nurodė, kad mobilizacija greitai baigsis, neįvardino datos, kada tai įvyks.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Mobilizacija Rusijos visuomenėje sukėlė didelį susirūpinimą. Dar kovą V.Putinas pareiškė, kad mobilizacija nebus vykdoma, pažadėjo, jog „specialiojoje karinėje operacijoje“ dalyvaus tik „profesionalūs kariai“.

Viskas pasikeitė po jo sprendimo paskelbti „dalinę mobilizaciją“. Įtraukus į karą šimtus tūkstančių rezervistų, karas Ukrainoje Rusijos visuomenei tapo daug realesnis. Staiga vyrai, tėvai ir sūnūs buvo pašaukti į kariuomenę ir išsiųsti į frontą: kai kuriais atvejais be reikalingos įrangos ar mokymo.

Mobilizuoti rusai jau kelias savaites socialiniuose tinkluose skelbia vaizdo įrašus, kuriuose skundžiasi prastomis apgyvendinimo ir maitinimo sąlygomis, ekipuotės resursų trūkumu.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

„Mane supantys žmonės yra išsigandę dėl mobilizacijos, nes dabar tai paliečia visus“,– teigė Michailas.

Po to, kai atsisakė kovoti, Michailas Rusijos žiniasklaidos socialiniuose tinkluose susidūrė su neapykanta.

„Jis bailys. Bėganti iš laivo žiurkė“, – rašo straipsnio komentatorius.

„Jis yra žmogus, kuris negali vadintis žmogumi“, – rašo kitas.

Tačiau Michailas taip pat sulaukė ir keleto teigiamų komentarų dėl savo pozicijos:

„Michailai, tu ei drąsus ir sąžiningas žmogus“.

„Atsisakyti žudyti yra humaniška ir drąsu“.

„Geras žmogus, jūs nesislepiate ir nebėgate. Užduodate teisingą klausimą: kas iš tikrųjų planavo mus pulti iki vasario 24 d.?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

Michailas pasiryžęs panaudoti visas teisines priemones savo pozicijai apginti, tačiau kas jo laukia, jeigu jis pralaimės bylą?

„Kai apie mobilizaciją buvo kalbama tik kaip apie galimybę, aš jau buvau nusprendęs ir su šeima susitaręs, kad jei susiklostys tokia situacija, atsisakysiu tai daryti, net jeigu atsidursiu kalėjime. Ir dabar rinkčiausi kalėjimą. Nėra ko bijoti. Žinome, kad Ukrainoje žmonės miršta po griuvėsiais, o tėvai laidoja savo vaikus.

Valstybė laikys mane nusikaltėliu, jei aš nekovosiu šiame kare. Bet aš negaliu. Nebūsiu nusikaltėlis prieš žmoniją ir prieš save“,– sakė Michailas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius