Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 29 /19:35

Rusijos politikas Lietuvai dėl Kaliningrado tranzito ribojimų jau grasina kariniu konfliktu

Rusijos spaudimas Lietuvai dėl jo taikomų Europos Sąjungos sankcijų kai kurių prekių tranzitui iš Rusijos per Lietuvą į Rusijos Kaliningrado sritį didėja. Aukštas Rusijos politikas Lietuvai jau grasina kariniu konfliktu, jei ES sankcijose numatytų prekių ir toliau nebus leidžiama vežti į Kaliningrado sritį per Lietuvą. Lietuvos valdžios atstovai teigia, kad Rusija žodžiu eskaluoja padėtį, bet nėra pajėgi kariauti su NATO.
Šengeno erdvės VRM ministrai lankėsi Kenos geležinkelio stotyje
Šengeno erdvės VRM ministrai lankėsi Kenos geležinkelio stotyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Rusijos Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas pareiškė, kad konfliktas dėl Kaliningrado tranzito ribojimų gali peraugti į ginkluotą konfliktą su Rusija, praneša Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Jei tai (Kaliningrado blokada – taip Rusija vadina dalies prekių, kurioms taikomos ES sankcijos, tranzito ribojimą, – red. past.) įvyks, gali kilti ginkluotas konfliktas. Ir reikia sakyti tiesą į akis. Pagal mūsų Konstitucijos 4 straipsnį Rusijos valstybė privalo ginti savo teritoriją ir užtikrinti jos saugumą. Jeigu mes pajusime, kad šis saugumas yra pažeidžiamas ir gresia mums teritorijos praradimu, žinoma, mes imsimės kraštutinių priemonių ir niekas mūsų nesustabdys“, – interviu televizijos kanalui „Vmeste-RF“ sakė V.Džabarovas.

Jis išreiškė nuomonę, kad NATO „vis dėlto apie tai galvoja“.

V.Džabarovo nuomone, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, kad Vilnius nesileis į kompromisus dėl tranzito į Kaliningrado sritį, pasielgė „dviejų šalių – pirmiausia Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų – nurodymu, nes jos labai norėtų, kad Rusija įsitrauktų į kokį nors konfliktą“.

„Tačiau manau, kad kiti ES lyderiai jau paaiškino Nausėdai, kuo tai baigsis ne tik jo šaliai, bet ir visai Europai“, – teigė senatorius.

„Manau, kad jam buvo populiariai paaiškinta, kad tų subsidijų, kurias dabar gaunate, pone Nausėda, ir kurių sąskaita jūsų šalis gyvena iš Europos Sąjungos, galite netekti. Esu įsitikinęs, kad su juo vyko sunkios derybos, jo pozicija buvo sušvelninta ir dabar vyksta derybos, kad visi ginčytini klausimai būtų išspręsti diplomatiniu būdu“, – sakė senatorius.

Birželio 17 d. įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno ir juodųjų metalų tranzitą į Rusijos Kaliningrado sritį. Lietuva tai padarė remdamasi Europos Komisijos išaiškinimu.

Atsakydama į tai, Maskva pareiškė, kad tranzito apribojimai pažeidžia tarptautinius susitarimus, ir pagrasino imtis atsakomųjų priemonių.

Pastarosiomis dienomis Lietuvos valstybės institucijos ir verslo įmonės patyrė didelę su Rusija siejamos programišių grupuotės ataką. Antradienį keliolika ministerijų, teisėsaugos įstaigų Vilniuje sulaukė anoniminių ir nepasitvirtinusių grasinimų, kad bus susprogdintos.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys interviu 15min sakė, kad Rusija gali imtis provokacijų, tačiau tiesioginio užpuolimo grėsmės nėra, nes Maskva neturi pajėgų ir nėra pasirengusi mesti iššūkio NATO.

V.Džabarovo grasinimus propagandai nurašo ir Seimo narys Laurynas Kasčiūnas. Jis 15min pabrėžė, kad Rusijos kariuomenė jau gerokai nukraujavo Ukrainoje, o karas su NATO jai būtų savižudiškas.

Jo teigimu, galima tikėtis, kad Rusijos politikai ir toliau aštrins retoriką, siekdami Vakarų nuolaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius