-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos ministrai gali greitai surengti susitikimą dėl Ukrainos

Rusija, Prancūzija ir Vokietija pirmadienį pareiškė, jog jų užsienio reikalų ministrai gali greitai susitikti, kad aptartų tebesitęsiantį konfliktą Rytų Ukrainoje.
„Normandijos ketverto“ susitikimas Paryžiuje
„Normandijos ketverto“ susitikimas Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maskva pranešė, kad rusų prezidentas Vladimiras Putinas, Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas bei Vokietijos kanclerė Angela Merkel per pirmadienį įvykusį pokalbį telefonu sutarė, kad jų ministrai turėtų ruoštis tokiam susitikimui.

Pasak Kremliaus, susitikimas vyks pagal vadinamąjį „Normandijos ketverto“ formatą, pagal kurį paprastai susitinka pareigūnai iš Maskvos ir Kijevo, o jiems tarpininkauja Paryžius ir Berlynas.

Tačiau Kremlius savo pranešime nenurodė, ar susitikime dalyvautų Ukrainos ministras.

Visgi Prancūzijos prezidentūra sakė, kad jame turėtų būti Ukrainos atstovas.

Eliziejaus rūmai savo pranešime taip pat sakė, kad prieš pokalbį su V.Putinu E.Macronas ir A.Merkel kalbėjosi telefonu su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas irgi patvirtino, kad diplomatijos vadovų susitikimas planuojamas, tačiau jo data dar nenustatyta.

Kremlius pranešė, kad lyderiai savo URM vadovams nurodė „intensyvinti kontaktus ir darbą“ dėl „sudėtingos“ situacijos Rytų Ukrainoje.

Lyderiai taip pat sutarė aptarti galimybę organizuoti „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimą, nurodoma Rusijos ir Vokietijos pranešimuose.

Kalbėdamas telefonu su kolegomis iš Vokietijos ir Prancūzijos V. Putinas apkaltino Kijevą „užsispyrus vengiant“ vykdyti susitarimus, pasiektus per taikos derybas.

Prancūzija ir Vokietija nuo 2015 metų tarpininkauja konflikte tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų pagal „Normandijos ketverto“ formatą ir prižiūri trapias paliaubas.

A. Merkel rugpjūtį lankėsi Maskvoje ir Kijeve. Po to ji sakė besivilianti, kad taikos derybos dėl konflikto tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų tęsis ir jai palikus valdžią.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose verda konfliktas tarp ukrainiečių kariuomenės ir prorusiškų separatistų. Jis jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Pirmadienį Europos Sąjunga įvedė sankcijas aštuoniems pareigūnams „už kenkimą Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei“. Bendrija nurodė, kad šie asmenys „priiminėjo šališkus sprendimus politiškai motyvuotose bylose ir patraukė baudžiamojon atsakomybėn arba engė neteisėtos aneksijos priešininkus“.

Sankcijos paskelbtos ES ir Ukrainos viršūnių susitikimo Kijeve išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius