Rusijos premjeras Vladimiras Putinas nori kurti „Eurazijos Sąjungą“

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas nurodė norintis sutelkti buvusias Sovietų Sąjungos respublikas į Eurazijos Sąjungą, išdėstydamas savo pirmąją užsienio politikos iniciatyvą po to, kai pareiškė siekiantis grįžti šalies prezidento postą per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas siūlo Rusijai naująją sąjungą kurti šiuo metu egzistuojančios muitų unijos su Baltarusija ir Kazachstanu pagrindu. Nuo ateinančių metų tarp šių trijų šalių bus panaikinti visi suvaržymai prekybai, kapitalo ir darbo jėgos judėjimui.

„Neketiname čia sustoti ir keliame sau ambicingą uždavinį – pasiekti kitą, aukštesnį integracijos lygmenį – Eurazijos Sąjungą“, – sako V.Putinas.

Praeitą mėnesį V.Putinas pareiškė, kad kandidatuos ateinantį kovą vyksiančiuose prezidento rinkimuose, o apklausos rodo, jog jis turi daugiausiai galimybių laimėti.

V.Putino iniciatyva buvo pristatyta Rusijai baigiant 18 metų trukusias derybas dėl stojimo į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Savo straipsnyje Rusijos premjeras neslėpė skeptiškai vertinantis šią tarptautinę prekybos priežiūros instituciją.

„Labai sudėtingai vyksta pasaulinio vystymosi po krizės modelių kūrimas. Pavyzdžiui, Dohos (derybų dėl tarptautinės prekybos) raundas praktiškai įstrigo; esama objektyvių sunkumų ir PPO viduje, rimtą krizę išgyvena pats laisvosios prekybos ir atvirų rinkų principas“, – rašo jis.

2009 metais V.Putinas sutrikdė savo šalies stojimo į PPO procesą, sakydamas, jog Rusija verčiau sudarys Muitų sąjungą su Baltarusija ir Kazachstanu. Šią naująją iniciatyvą Maskva turės išaiškinti PPO narėms.

Klaidinga priešprieša

V.Putinas, kuris SSRS žlugimą 1991 metais yra pavadinęs didžiausia 20 amžiaus geopolitine katastrofa, tvirtina, kad jo siūlomas projektas neprimins Sovietų Sąjungos.

„Būtų naivu mėginti atkurti arba kopijuoti tai, kas jau liko praeityje, bet glaudi integracija remiantis nauju vertybiniu, politiniu ir ekonominiu pagrindu yra mūsų laikmečio priesakas“, – pabrėžė Rusijos premjeras.

Rusijos santykius su buvusiomis Sovietų Sąjungos respublikomis temdė politiniai ir prekybiniai ginčai, o kai kada – ir ginkluoti konfliktai, tokie kaip karas su Gruzija 2008 metais.

V.Putinas pareiškė, kad naujoji sąjunga taptų tarpvyriausybine institucija, kuri koordinuotų savo narių „ekonominę ir valiutų politiką“. Ši sąjunga taip pat būtų atvira naujoms narėms.

Premjeras nurodė, kad Muitų sąjunga bus išplėsta, priėmus Centrinės Azijos šalis Kirgiziją ir Tadžikistaną. Jis taip pat netiesiogiai kritikavo Ukrainą, kuri pasirinko nedalyvauti šioje bendrijoje, argumentuodama, kad lieka ištikima europinei integracijai.

Kai kurios Rusijos kaimynės nelinkusios stiprinti ryšių su Maskva, nes tai esą prieštarauja jų sprendimui integruotis su Europa, rašo V.Putinas.

Tačiau, anot jo, ši priešprieša yra klaidingai formuluojama. V.Putinas argumentavo, kad Muitų sąjunga ir būsimoji Eurazijos Sąjunga būtų Europos Sąjungos partnerė derybose dėl bendros ekonominės erdvės kūrimo, užtikrindama savo narėms stipresnį balsą.

„Tokiu būdu narystė Eurazijos Sąjungoje, neskaitant tiesioginės ekonominės naudos, leis kiekvienai iš jos dalyvių integruotis į Europą sparčiau ir stipresnėse pozicijose“, – pabrėžė jis.

V.Putinas teigė įžvelgiantis kelią iš pasaulinės ekonomikos krizės per regionų integraciją, kaip pavyzdžius minėdamas Europos Sąjungą, Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimą (APEC), Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį ir Pietryčių Azijos tautų organizaciją (ASEAN).

„Būtent tokios integracinės „plytos" gali susidėti į stabilesnę pasaulinę ekonomiką“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius