Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas ragina labiau suartėti buvusias Sovietų Sąjungos respublikas

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas trečiadienį ketina pasisakyti už glaudesnę buvusių Sovietų Sąjungos respublikų integraciją, anksčiau netikėtai paskelbęs, kad buvusiame komunistiniame bloke kuriama laisvosios prekybos zona.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas, kuris anksčiau buvo KGB agentas, suvereniomis tapusių respublikų didesnį suartėjimą iškėlė tarp savo politinės programos prioritetų po to, kai paskelbė planuojantis grįžti į Kremlių, susikeisdamas postais su dabartiniu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu per ateinantį kovą vyksiančius rinkimus.

Spalio 4 dieną paskelbtame straipsnyje jis siūlė įkurti Eurazijos sąjungą, nors šį sumanymą kritikavo kai kurie JAV respublikonų lyderiai ir Senatas. Tuo tarpu antradienį V.Putinas paskelbė apie laisvosios prekybos zonos įkūrimą buvusios TSRS erdvėje.

„Mūsų pačių nuostabai, po ilgų, įtemptų, tačiau galiausiai konstruktyvių derybų išsprendėme pagrindinę problemą“, – V.Putinas sakė per susitikimą su kitais Nepriklausomų Valstybių Sąjungos (NVS) narių premjerais Rusijos antrajame didžiausiame mieste Sankt Peterburge.

„Šiandien susitarėme pasirašyti sutartį dėl NVS laisvosios prekybos zonos“, – pridūrė jis.

11 šalių vienijanti NVS buvo paskubomis įkurta po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, siekiant suformuoti tam tikrą vienijančią struktūrą ekonomiškai silpnoms, tačiau tarpusavyje susijusioms respublikoms.

Šiai sąjungai niekada nepriklausė trys Baltijos šalys, savo prijungimą prie TSRS prieš Antrąjį pasaulinį karą laikančios okupacija. Vėliau iš NVS pasitraukė Gruzija, 2008 metais kilus trumpam karui su Rusija.

Izoliuota, tačiau energetikos išteklių turtinga Turkmėnija nuo 2005 metų buvo NVS asocijuotoji narė ir prašė suteikti jai metus laiko apsispręsti dėl dalyvavimo laisvosios prekybos zonoje. V.Putinas sakė, kad daugiau laiko taip pat prašė Azerbaidžanas ir Uzbekistanas.

V.Putinas taip pat palaiko sumanymą mažinti pasaulio priklausomybę nuo JAV dolerio ir per antradienio vakarą vykusias derybas su Ukrainos premjeru Mykola Azarovu diskutavo dėl galimybės vystyti Rusijos rubliu pagrįstą prekybą su Kijevu.

V.Putinas taip pat palaiko sumanymą mažinti pasaulio priklausomybę nuo JAV dolerio.

Vienas Rusijos vyriausybės atstovas sakė, kad abiejų šalių finansų ir centrinių bankų vadovai šį klausimą aptars kitą savaitę, o M.Azarovas išreiškė viltį, kad NVS laisvosios prekybos zona pradės veikti jau ateinantį sausį.

„Tikiuosi, kad šis susitarimas taps tikrove sausį“, – Ukrainos premjero žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Anksčiau Kijevas siekė glaudesnės integracijos su Europos Sąjunga (ES), bet abiejų partnerių santykiai pašlijo, kai Ukrainos opozicijos lyderė ir buvusi premjerė Julija Tymošenko buvo nuteista kalėti septynerius metus.

ES antradienį atšaukė Briuselyje turėjusį vykti susitikimą su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Praėjus kelioms valandoms po šio sprendimo paskelbimo buvo pasirašyt sutartis dėl NVS laisvosios prekybos zonos.

V.Putinas trečiadienį taip pat pirmininkaus Eurazijos Ekonominės Bendrijos ir jos Muitų sąjungos susitikimams. Muitų sąjungą yra sudariusios Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas, o Maskva tikisi, kad prie jos taip pat prisijungs ir Ukraina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius